Wijnkeuring van de Lage Landen 2017

0
321
wijnproeven
wijnproeven

Door het Deutsche Weinbauamt in Neustadt (RheinlandPfalz) werden vorige maand 167 wijnen uit Nederland en 42 wijnen uit België beoordeeld. Het Weinbauamt keurt jaarlijks rond 16000 wijnen en is dus hiervoor goed gekwalificeerd en geëquipeerd.

Het Duitse Weinbauamt in Neustadt a/d Weinstrasse heeft, samen met Duitse wijnen (Landespraemierung), blind de aangemelde 209 Belgische en Nederlandse wijnen gekeurd.

In totaal werden door het Weinbauambt 12 wijnen met Goud bekroond, waarvan 10 voor Nederlandse wijngaardeniers. In de afgelopen jaren is nog nooit een dergelijk resultaat behaald. Hierbij speelt mee de verdere opbouw van de ervaring en dat het oogstjaar 2016 een bijzonder goede was, doordat in de afrijpende fase (najaar) het weer ons bijzonder gunstig gezind was.

De meeste wijnen kwamen voor België uit Belgisch Limburg en Nederlands Limburg en Gelderland.

Van de ingezonden wijnen bestond 69 % uit witte wijnen, de rest was rood en rosé; onder de witte en rosé wijnen bevonden zich 26 mousserende en parel wijnen.
Naast goud zijn verder 56 zilveren en 95 bronzen medailles toegekend. In vergelijking met voorgaande jaren zet het hoge kwaliteitsniveau van Nederlandse en Belgische wijnen zich ook in 2017 door.

De medailles van deze wijnkeuring van de Lage Landen werden zondag 27 augustus 2017 uitgereikt.

Wijnkeuring van de Lage Landen 2017

In 2017 nam een recordaantal wijngaarden deel aan de keuring. 10 Belgische wijngaarden hadden zich met 42 wijnen voor de keuring aangemeld. En de 45 deelnemende Nederlandse wijngaarden hadden dat voor 167 wijnen gedaan.

De type wijnen bestaat dit jaar voor het merendeel uit wit: 145 witte, 39 rode en 25 rosé wijnen. Van deze wijnen zijn de meeste stille wijnen, waarvan 127 wit, 39 rood en 17 rosé. Daarnaast doen 20 mousserende wijnen (15 wit en 5 rosé) en 6 parel wijnen (3 wit en 3 rosé) mee aan de keuring.

Bij de keuring van 2017 worden de medailles toegekend op basis van de “ “Landespraemierung” regels van het Duitse Weinbauamt. Zij hanteren een punten systeem van 0 tot 5 punten (waarbij 0 de laagste score is en 5 de hoogste score). Een medaille wordt als volgt toegekend:

4,5 – 5,0 punten Gouden medaille
4,0 – 4,49 punten Zilveren medaille
3,5 – 3,99 punten Bronzen medaille
en van 3,25 tot 3,49 punten een keurzegel

Net zo als in 2016 hebben 92% van de wijnen een keurzegel of medaille

De belangrijkste druivenrassen (als mono-cépage of in een cuvée) zijn:

  • Johanniter: 48 wijnen met een medaille
  • Solaris: 37 wijnen, met een medaille
  • Regent: 22 wijnen, met een medaille.20170828-uitslag-medailles-zegels-wijnkeuring
  • Chardonnay: 21 wijnen met een medaille
  • Souvignier Gris: 19 wijnen met een medaille
  • Cabernet (cortis, cantor, noir): 24 wijnen, met een medaille
  • Pinot Noir : 9 wijnen, met een medaille

De wijnen met een gouden medaille zijn:

  • Domaine de Brabantse Wal –‐ Onze Wijngaard Klein Wonder 2016
  • Wijngoed Montferland Ode aan Oswald 2015
  • Wijndomein Kitsberg Chardonnay ”Krachtig” 2016
  • Domein Crutzberg Crutzberg Brut 2013
  • Domein tussen Rug en Rijn Elsterberg 2016
  • Wijndomein St.Martinus 7 Zonden 2015
  • Wijndomein St.Martinus Funkelwien 2013
  • Betuws Wijndomein LingeWit Cuvee ’16 2016
  • Betuws Wijndomein LingeRood Cuvee Barrique 2015
  • Betuws Wijndomein LingeWit Edelzoet 2016
  • Betuws Wijndomein LingeParel Rosé 2016
  • Betuws Wijndomein LingeWit Cuvee Barrique 2016, waarbij de Chardonnay Krachtig (wit), Lingeparel Rose (rose) en Ode aan Oswald (rood) wat meer in het oog springen.

Om de informatie betreffende de Wijnkeuring v/d Lage Landen 2017 te completeren, hierbij additionele informatie over de keuring organisatie en de resultaten van deze wijnkeuring.
Allereerst iets over de keuring georganiseerd door het WIN (Wijninstituut Nederland).

Er is gezocht naar een vaste, ervaren organisatie om de keuring uit te voeren in plaats van eens per jaar een organisatie, die ieder jaar weer opnieuw begonnen moet worden. Daarom is gezocht naar een wijnkeuringorganisatie die bestaat uit een professionele vaste
bezetting met veel ervaring, die de wijnkeuring kan uitvoeren tegen eenzelfde kostenniveau als de wijnkeuring van afgelopen jaar. Dit is gevonden bij de Landwirtschaftkammer Rheinland-Pfalz (Weinbauamt, een instantie zonder commerciële interessen).

De kenmerken van deze organisatie zijn:

  • Deze organisatie verzorgt o.a. de kwaliteitsnummer controles (“Qualitatsnummer prufung”) en de wijnkeuring (“Landespraemierung”).
  • Bij de Praemierung worden per jaar meer dan 16 duizend wijnen gekeurd.
  • Men heeft voor de Praemierung een groep van geselecteerde keurders, die de keuring verzorgen.
  • De Praemierung wordt meerdere keren per jaar georganiseerd.
  • Deze organisatie bestaat al meer dan 20 jaar.
  • Het gebouw waar de keuring plaats vindt, is specifiek ingericht voor het uitvoeren van keuringen. Alle faciliteiten zijn daar voor een zo optimaal mogelijk verloop van de keuring (zoals afgescheiden keurderplaatsen).
  • De wijnen worden op de juiste temperatuur bewaard (gekoelde kelder).
  • Alle analyse rapporten en aanmeld formulieren worden door de wijngaardenier zelf ingestuurd.
  • Voordat een wijn wordt toegelaten tot de keuring, wordt alles door de medewerkers van de praemierung samen met de fles gecontroleerd / geaccepteerd.
  • De wijnen worden in een corresponderende groep ingedeeld (rood, wit, rosé, zoet, halfzoet, droog, sec, parel, mousserend…) en per groep wordt dan gekeurd.
  • De wijnen worden door geschoolde, gediplomeerde proevers blind gekeurd (proevers weten niet waar de wijn vandaan komt, men weet alleen het jaar van de wijn en welk druivenras(sen), zoals bij andere keuringen).
  • Iedere wijn krijgt een beoordeling/waardering.
  • We hebben ervaren dat deze organisatie gestructureerd is in de uitvoering (controles, datums enz.)

Dan iets over de zegels / medailles.

  • Gezien het feit dat het keuren van een wijn kosten en werk met zich meebrengt (flessen wijn, logistiek, keuring kosten ) zal een wijnbouwer alleen wijnen insturen die een redelijk kans op succes hebben.
  • Er worden bij de keuringen zegels en medailles (brons, zilver, goud) toegekend, dan heeft men het over een kwaliteitclassificatie van de wijn, die gaat van niets tot zegel (correcte wijn), en via brons (goede) en zilver (betere) naar goud (beste).
  • In 2016 kreeg 92% van de 188 wijnen een zegel of medaille, er waren 63 zegel wijnen die 1 of 2 punten (van de 100) af waren van een bronzen medaille.
  • In 2017 kreeg ook 92% van de wijnen een zegel of medaille, echter met een groter percentage aan medailles.
  • Een verschil tussen 2016 en 2017 is ten eerste de verdere groei in ervaring, en daarnaast het extra goede najaar dat zorg droeg voor een rijpere oogst, waaruit men een hogere kwaliteit wijn kon maken.
  • Een keuring kan medailles / zegels verlenen op basis van de gegeven scores (kwaliteit classificatie(, of het aantal medailles limiteren tot bijvoorbeeld 30% van de wijnen, bijvoorbeeld geen brons en geen deel van zilver (meer competitie). Het laatste betekent dat een deel van de wijnen, met op zich scores die een medaille zouden betekenen, niet als zodanig vernoemd worden.
  • Er is gekozen, de Landespraemierung wordt gevolgd, om medailles te verlenen op basis van de score van de wijn, de kwaliteit classificatie, zonder limitering.
  • Op deze manier zien de consument en de producent de resultaten van alle aangemelde wijnen, wat is de correcte, goede, betere en beste wijn, anders is dit niet zo.
  • Op zich kunnen beide methoden tot de zelfde scores komen de door de wijngaardeniers geselecteerde wijnen, echter met een verschil in verleende medailles (ja / nee limitering).