Belgisch Limburgse wijnen in de prijzen

0
484
Wijngoed Genoelselderen
Wijngoed Genoelselderen

De Belgische regering deed kort na de stichting van het koninkrijk België een ernstige poging om de wijnbouw terug op poten te zetten. Er werd zelfs een koninklijk besluit uitgevaardigd voor het oprichten van een “Model Wynberg”. Daarvoor werd een heuvel uitgekozen in de Vlaamse Ardennen.

Helaas lukte dit niet en werd het plan nooit uitgevoerd. En toen kwamen de grote plagen die de wijngaarden in Europa op het einde van de 19de eeuw bijna volledig hebben verwoest…

Het was wachten tot het einde van de 20ste eeuw vooraleer we opnieuw druiven zagen rijpen in Belgische wijngaarden. In de jaren ’60 begonnen enkele wijnamateurs met de aanplant van kleine wijngaardpercelen in Hageland en Haspengouw. De eerste resultaten waren behoorlijk en stimuleerden anderen om zelf ook een wijngaard aan te planten.

Die inspanningen werden in 1997 beloond met de erkenning van de eerste Belgische gewaarborgde herkomstbenaming voor het Hageland. Daarna volgden Wallonië, Haspengouw, Heuvelland en in 2017 BOB Maasvallei Limburg , de enige grensoverschrijdende appellatie in Europa. Het is de eerste appellatie ter wereld die twee landen verenigt: België en Nederland.

Wedstrijd

De Belgische wijnbouw is aan een gestage opmars bezig. In 2018 werd bijna 2 miljoen liter wijn geproduceerd door 140 wijnbouwers. Het aantal wijnbouwers neemt verder toe en ook de aanplant gaat voortdurend de hoogte in. In 2018 werd 383ha wijngaarden bewerkt.

Al 14 jaar organiseren de Vlaamse Sommeliers een wedstrijd voor Belgische wijnen. Ook dit jaar. De Belgische Limburgse wijnen worden steeds beter.

De meeste prijzen werden door de Limburgers binnengehaald. Verrast? Kijk hier voor de uitslag. Alle medaillewinnaars bekomen een diploma dat zal uitgereikt worden door de Vereniging Vlaamse Sommeliers op Horeca Expo op zondag 17 november 2019.