Joyce van Rennes over de grootste wijngaard van België

0
1345

Als je voor wijnkasteel Genoelselderen in het gelijknamige dorp staat, vergeet al gauw dat je vlakbij de E313 richting Antwerpen bent, op een steenworp afstand van Maastricht. Dit prachtige landgoed heeft de grandeur van een chateau in Frankrijk, en is qua oppervlakte een van de grootste wijndomeinen in België.

Kwaliteit, daar draait alles om bij Genoelselderen. Alleen de beste materialen in wijngaard en kelder, en dan tijd, veel kostbare tijd om alle wijnen perfect te laten rijpen. Dankzij wijnmaakster Joyce van Rennes behoort dit domein al jaren tot de top in de Lage Landen.

“wijn is de gezondste drank op aarde als het goed wordt gemaakt en met mate gedronken”

Van hobby tot vak

Het was de moeder van Joyce die na aankoop van het kasteel in 1990 in de kronieken ontdekte dat er lang geleden al wijn werd gemaakt. Vader Geurt, succesvol ondernemer én groot wijnliefhebber besloot daarop samen met de 18-jarige Joyce dit ambacht weer in ere te herstellen. Geen sprong in het diepe, maar eerst de hulp inschakelen van een kweker met veel klanten in de Bourgogne en Champagne.

België bleek interessant als nieuw wijnland waar het koelere klimaat voordelig is in tijden van wereldwijde opwarming van de aarde. Toen bodemanalyse ook nog de gunstige combinatie van mergel, kalksteen en leem uitwees, was de keuze voor de klassieke Bourgognerassen Chardonnay en Pinot Noir snel gemaakt. Er zijn meer dan honderd klonen Chardonnay en over de zeventig klonen Pinot Noir op de markt beschikbaar. Hoe open Joyce ook is over alles wat er bij Genoelselderen gebeurt, de keuze van de geplante klonen blijft een geheim.

Franse stijl

Haar manier van werken is wel overduidelijk, wijn maken in de klassieke Franse stijl. Niet vreemd als je weet dat Joyce haar opleiding grotendeels in de fameuze Bourgogneappelaties Puligny en Meursault volgde. Dat betekent veel invloed van houten vaten, lang op gist rijpen en wekelijks bâttonage van diezelfde gisten.

Joyce maakt zowel mousserende als stille wijnen. De ideale combinatie volgens haar, waarmee je altijd in staat bent om een mooi product te maken, ook in een koel klimaat met jaarlijks wisselvallig weer zoals in België. Maar voor beide stijlen geldt, lage rendementen in de wijngaard en lange rijping in de kelder. Voor mousserende wijnen is de opbrengst maximaal 50 hectoliter per hectare, voor stille wijnen 40 ha en voor de topcuvées zelfs maar 25 ha. De stille wijnen rijpen allen minimaal anderhalf jaar, de mousserende wijnen gaan maar liefst 4-5 jaar sur latte. Een kostbare investering die veel tijd kost. Het is het waard, meent Joyce. Bovendien heb je door de vele jaargangen in de kelder, in mindere jaren toch voldoende voorraad om je klanten te blijven leveren.

Biodynamisch

Joyce’s man Stefan is verantwoordelijk voor de wijngaarden. Samen streven er naar een gezond product maken dat ook goed is voor de natuur. Wijnbouw is monocultuur en verzwakt uiteindelijk de druivenstokken en bodem. Dan vraag je om problemen als je generaties zo blijft werken. Joyce ziet het jaarlijks met eigen ogen in haar favoriete Bourgogne, waar steeds meer ziektes in de wijngaard opduiken. Bij Genoelselderen gebruiken ze geen herbiciden, insecticiden of kunstmest. Zwavel wordt wel ingezet en koper alleen als de hele oogst verloren dreigt te gaan, tot nu toe driemaal in 25 jaar.

Droom je ook om een wijngaard te beginnen? Start met een abonnement op Wijn en Wijngaard, het vakblad voor de wijnbouw in Nederland en Vlaanderen. Abonneer nu!

Inmiddels is er ook interesse voor een biodynamische manier van werken, zo houdt Stefan al rekening met de maanstanden tijdens het werken in de wijngaard. Nuchter als ze is, wil Joyce niet zo maar alles overnemen uit de biodynamisch leer. Met paarden ploegen en koehorens begraven gaat haar nu nog te ver, maar dat er iets is met biodynamie, daarvan is ze heilig overtuigd. Maar het moet wel werkbaar blijven, vindt ze en het eindproduct moet vooral betaalbaar blijven. Sinds enige tijd experimenteren ze bij Genoelselderen door een stukje wijngaard geheel biodynamisch te bewerken, maar volgens Joyce is het nog te vroeg om te concluderen of biodynamisch werken ook betere wijn maakt.

Vrouw in mannenwereld

Naast collega wijnmaakster Jeannette van der Steen van Bon Baron, is Joyce een van de weinige vrouwen in een door mannen gedomineerde wereld. Daar heeft ze eigenlijk alleen maar voordelen van gehad, vindt ze zelf. Als Belgisch meisje vormde ze tijdens haar stages in de gesloten gemeenschap in Bourgogne geen bedreiging en gingen veel deuren voor haar open.

Nu vindt ze het eigenlijk ook niet meer belangrijk. De aandacht moet naar de wijn gaan, niet naar de persoon erachter is haar bescheiden mening, tenslotte is zij er maar tijdelijk. En de opvolging? Haar dochter is inmiddels in de Bourgogne in opleiding tot wijnmaakster. Haar eigen keuze, benadrukt Joyce, want werk en partner zijn de belangrijkste keuzes in het leven. Wellicht heeft Joyce dan eindelijk tijd voor een klein museum voor haar imposante collectie van meer dan 2000 kurkentrekkers.

Redactie: Luc Giezenaar

Meer verhalen lees je in het boekje ‘Vrienden van Limburgse wijn’, verkrijgbaar in onze webwinkel.