Hoe bewaar je wijn?

0
1276
Wijnflessen
Wijnflessen

Ik was nog jong toen ik mijn flessen dropwater op het wijnrek van mijn vader had gelegd. Dat ik zijn wijnkelder als speelplaats had uitgezocht kon hij niet waarderen. Jaren later ben ik zelf ook een echte liefhebber geworden. Zoals veel mannen drink ik meer rood dan wit.

Oplegwijnen: wijn om langer te bewaren

WijnflessenWijn koop ik zo voordelig mogelijk, vaak aanbiedingen van wijnhuizen, veilingen of zelfs bij de supermarkt. De wijn berg ik op in de wijnkelder, mijn schatkamer, voor 5 tot 20 jaar. Dat zijn de bewaar- ofwel oplegwijnen; de mooie Bordeaux, Bourgognes, Italianen en diverse vondsten.

Vaak koop ik ze per doos of kist, zodat ik door de jaren van rijping heen nog eens kan proeven of ze al op dronk zijn en hoe de wijn zich ontwikkelt. Deze wijnen zijn vaak typische winterwijnen. Ze combineren met wild en stevige vleesgerechten.

De zomerse wijnen komen vaak niet verder dan de provisiekelder en de keuken. Wit en rosé kun je in de meeste gevallen het beste drinken in het jaar dat hij op de markt komt. Binnen twee jaar verliest de rosé namelijk zijn fruitige frisse smaak.

Met de samenstelling en de hoeveelheid van mijn assortiment loop ik soms uit de pas. Jaartallen die ineens allemaal op dronk zijn, nopen je wat meer vrienden uit te nodigen. Daarentegen zijn er andere jaren dat je de juiste wijn mist om te combineren.

Witte en roséwijn kun je in de meeste gevallen het beste drinken in het jaar dat hij op de markt komt.

Welke wijn koop je?

Uitgaande dat je wijn met eten wil combineren kijk je eerst naar de meest bereide gerechten. Bepaal welke wijn daar het beste bij smaakt. Je zult zien dat sommige wijnen bij meerdere van je gerechten passen. Kijk welke van die wijnen de typische oplegwijnen zijn. En welke wijnen je het best jong kan drinken. De gekozen oplegwijnen zet je op je aankooplijst.

Hoe bouw je een wijnassortiment op?

Dan ga je na hoe lang je de wijn per soort moet bewaren. Op basis van je gemiddelde consumptie bereken je het benodigde aantal flessen. Voorbeeld: je eet 10 per jaar een tournedos met pepersaus en je kiest daarbij voor een Cabernet Sauvignon of een Merlot. Je drinkt samen met je disgenoten één fles. Dan heb je dus 10 flessen nodig. Je kiest bijvoorbeeld een Chateau de Bij (verkrijgbaar bij Colaris) uit de Haut Medoc; een wijn die gemakkelijk 10 jaar kan liggen.

WijnflessenJe kiest een mooi wijnjaar en je koopt daar 24 flessen van. Een of twee jaar daarna koop je weer 24, of bij een uitzonderlijk jaar 36 flessen. Hoe beter het wijnjaar, hoe langer je de wijn kunt bewaren.

Na 5 jaar open je de eerste fles om te proeven hoe die zich ontwikkelt. Na 7 jaar de tweede. Tot het moment dat ze op dronk zijn.

Bij rode wijnen, vaak vanaf zo’n 10-20 euro, is er nog ontwikkelpotentieel. Kies voor de hogere kwalificaties.

Slechts 5% van de wijn heeft bewaarpotentieel

Wanneer is de wijn op dronk?

Een wijn is op dronk als:

  • er een kleine transparante rand tussen het glas en de wijn is te zien. De wijn “hangt” in het glas;
  • de geur een volwaardige waaier is en niet te sterk of te zwak is;
  • de smaak zacht is zonder herkenbare tannine.

Hoe bewaar je wijn?

Hier moet je op letten als je wijn in een wijnkelder wilt bewaren:

Positie
Leg de wijnflessen horizontaal. Zoek daarvoor een stabiel en sterk wijnrek, bij voorkeur van van draadstaal of steen.

Champagne en andere mousserende wijnen worden echter bij voorkeur verticaal bewaard om zo lang mogelijk de bubbels in de fles te houden. Likeurachtige dranken hoeven ook niet liggend bewaard te worden.

Temperatuur
Bewaar wijn bij een temperatuur van 5-18 graden, waarbij een constante graad of 11 optimaal is. Temperatuurschommelingen zijn slecht voor de ontwikkeling van de smaak. Bij temperatuurschommelingen zal de kurk krimpen en uitzetten, daardoor is de afsluiting slecht en kan er lucht bij de wijn, waardoor de wijn oxideert.

Licht
Ultraviolette straling is slecht voor de wijn. Bruin glas houdt UV beter beter dan groen glas, dus bruine flessen zijn beter dan groene. Bewaar ze in het donker. Doe desnoods een doek over je wijnrek.

Vochtigheid
Tussen 60-70% luchtvochtigheid is belangrijk om de kurk vochtig en flexibel te houden.

Trilling
Bewaar wijn vrij van trillingen. Vooral mousserende wijn en wijn met depot kunnen niet tegen de trillingen.

Volume
Hoe groter de fles, hoe langer je rode wijn kunt bewaren. Een mooi argument om eens een magnum (1½ liter), dubbele magnum (3 liter), jeroboam (5 liter), of imperial (6 liter) te kopen.

Wijnlogboek

wijn-appDit is een groot woord voor een aantekenschrift waarin je de voorraad bijhoudt en de proefnotities in schrijft. Er zijn tegenwoordig ook apps beschikbaar die ondersteunen bij het bijhouden van je eigen wijnkelder. Bekijk bijvoorbeeld eens de iOS-app winebook en de Android-app vivino.

Wijnlabels

Als je alle rekken hebt gevuld dan zijn etiketten nauwelijks te lezen zonder flessen uit het rek te halen. Dat is niet zo goed voor de rustende wijn. Een handige oplossing is om labels te gebruiken die je aan de wijnhals kunt hangen.

Wijnkelders in de regio

chateau-neercanne-carriere-poswick-2-3Mooie wijnkelders die je kunt bezoeken in Limburg is bijvoorbeeld die bij wijnhandel Thiessen in Maastricht. Onder de stadsmuur lopen gangen en kelders die de ideale condities hebben voor het opleggen van wijnen. Tot een aantal jaren terug konden klanten hun eigen wijn daar laten rijpen.

In Cadier en Keer ligt langs de rijksweg het gebouw van Caves Cadier. Met een lift bereik je de grotten waar wijn werd gemaakt en bewaard. Ook de mergelgrot van Chateau Neercanne is de moeite waard om te bezoeken.

Veel restaurants en particulieren hebben een mooie wijnkelder. Stuur ons een bericht of foto, dan plaatsen wij die hierbij!