2e kamerleden aan de Limburgse wijn

0
192
Een kijkje in het restaurant van de tweede kamer

De tweede kamer heeft een eigen restaurant waar door inspanningen van de secretaris van stichting promotie Limburgse wijn nu ook Limburgse wijn op de (wijn)kaart is gezet. Na een proef hebben de kamerleden gekozen om de wijn van Landgoed Overst als begeleider van hun voedzame doch smakelijke maaltijd.

Proefnotitie

Landgoed Overst
Cabernet Sauvignon 2014
13%

Dit zou wel eens de langst rijpende stille wijn van Nederland kunnen zijn. Na de alcoholische fermentatie eerst een jaartje op stalen vaten en vervolgens maar liefst 26 maanden op nieuwe, eikenhouten vaten van Franse makelij. Schoolvoorbeeld van wijn waarin je zowel aroma’s van fruit (o.a. cassis, bramen), aroma’s van wijn maken (o.a. vanille van eiken vaten) als aroma’s van tijd (o.a. cederhout, leer) tegenkomt.

Geurt nog een klein beetje groen van druiven die net de finish van rijpheid hebben gehaald. Maar al weer veel minder groen dan de allereerste jaargang uit 2013. Het vat op het flesetiket staat er niet voor niets, het hout is niet te missen in geur en smaak. Past uitstekend bij Chesterfield bank, open haard en een goed gesprek. Smaakvolle poging om van deze laat rijpende druif in Limburg wijn te maken.

Iets bij eten? Deze wijn is minder geschikt voor vegetarische wijnliefhebbers, want alles wijst op vlees. De kruidigheid en intense smaak zou nog wel kunnen bij gelijkgestemde vleesloze gerechten, maar de rijpe tannines in de wijn die zo mooi binden met de proteïnen in het vlees zouden zonder wellicht teveel overheersen. Vlees dus, en dan geen schaaltje charcuterie, maar een serieus stukje steak.