De jonge wijngaardenier komt eraan

0
183
Cor Voncken droeg zijn wijngaard met 45000 stokken over.

Het is nu ruim 50 jaar geleden dat de eerste oogst werd binnengehaald in Nederland. De enthousiaste pioniers van toen hebben al vaak een stapje terug gedaan. Soms is de wijngaard in andere handen gekomen, maar vaak wordt de wijngaard binnen de familie overgedragen.

Kijk bijvoorbeeld naar Landgoed Overst of wijngaard Fromberg waar de dochter en schoonzoon de fakkel overnamen. Kijk naar St. Martinus waar Stan Beurskens op jonge leeftijd de wijngaarden van zijn vader overnam. Of naar de Apostelhoeve waar na opa Hugo Hulst, zoon Mathieu het bedrijf overnam en waar de kleinzoon Robin al weer klaar staat om het bedrijf voor te zetten. Of in Noorbeek waar de zoon Jeroen Gubbels ook al zijn bijdrage levert in het produceren van het vloeibare streekproduct wijndomein Heerenhuys d’r Pley. Of in Eys waar Peter en zoon Chris Pelzer samen wijn maken, ze haalden er de Telegraaf mee…

Af en toe komt er een wijngaard te koop. Zoals Ceres van Cor Voncken, met serieus veel stokken vorig jaar werd overgenomen door St Martinus. Of Pietershof die door Albert Meijer werd gekocht. Op dit moment staat wijngaard de Planck in de etalage. Voor de liefhebber een mooie gaard.

Nieuwe wijngaarden

De nieuwe wijngaardeniers zijn een stuk jonger. Zo zijn de nieuwe wijngaarden Sint Pieter in Maastricht van Joris Dassen en een nieuwe gaard Bas Lenoir van restaurant Vino & Friends op Rasberg en Maurice Warnier en vrienden met wijngaard Riesenberg in Gronsveld gestart. Er zullen vast nog vele volgen.

Maar ook op wat latere leeftijd zijn er nog startende wijnboeren. Vaak geslaagde ondernemers die het gelijk professioneel aanpakken. Ga maar eens kijken bij St Remi in Raar waar familie Claessens gestart is. Of St. Gerlach waar Camiel Oostwegel zijn droom in vervulling brengt met onder andere een wijngaard.

Wat zien het aantal hectares waar de druivenstokken staan gestaag stijgen. Er is al een aantal jaren een hogere waardering voor het streekproduct en de wijn. Maar zelf wijn maken heeft schijnbaar een hogere attractie waarde. Het zijn de wijnbouwverenigingen die het maken van wijn ook laagdrempelig maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Backersbosch waar je lid van kan worden of deze vereniging in Meerssen.

Nu langzaam ook de lokale restaurants het voorbeeld van de sterren restaurants zoals Da Vinci in Maasbracht volgen en ook Limburgse wijn serveren is het natuurlijk een kwestie van tijd dat je overal de lokale wijn kan proeven. En waar een grotere vraag komt, komt ook meer aanbod. Dus meer wijngaarden.

Ook over de grens

In nog geen tien jaar tijd is in Belgische Limburg vervijfvoudigde het aantal wijngaarden. Van 72 ha in 2006 tot 383 ha in 2018. Eind van dit jaar: ca. 500 ha. En er komen almaar meer wijnbouwers bij. Met 140 zijn ze al, en ook dat aantal neemt toe.

Dus wij kunnen stellen dat het goed gaat met de ontwikkeling van de wijnbouw in onze streek. Waar de wijngaarden steeds meer verbonden met Limburg. Ik zou zeggen: ga er van genieten.