Het is een kwestie van geduld, voor heel Holland Limburgs lurkt

0
689

Vijf vragen aan Lidy van Kleef, die verhuisde naar het zuiden en zich via haar mobiele wijnbar Caravino inzet voor de promotie van Limburgse wijnen.

Hoe ben je in het zuiden terechtgekomen? 

“Ik kom oorspronkelijk uit Brabant, maar na mijn studie in Groningen ben ik naar Amsterdam verhuisd en heb ik een jaar of tien in de media- en boekenbranche gewerkt. Enthousiast door de goede wijnbars en restaurants in Amsterdam, zijn mijn tweelingzus en ik aan een wijnstudie begonnen bij Het Wijninstituut op de Hogere Hotelschool. Elke maandagavond wijnen proeven voelde als een feestje. Voor de wijn, en voor de liefde natuurlijk, ben ik afgelopen jaar naar Roermond getrokken. De eerste twee druivenranken staan inmiddels in bloei in de achtertuin. Ik ben benieuwd of het wat oplevert aan het eind van de zomer.”

Wat vind je van Limburgse wijnen?

“‘Het is een kwestie van geduld, voor heel Holland Limburgs lurkt’, zei Onno Kleyn tijdens een uitgebreide proeverij van Limburgse wijnen voor De Volkskrant als parodie op het liedje van Rowwen Hèze. Inmiddels zijn we weer twee goede wijnjaren verder. Ook ik wist niet dat Nederland een geschiedenis had in de wijnbouw en was aangenaam verrast door de kwaliteit van de wijnen. Terecht dat deze geserveerd worden bij sterrenrestaurants, wijnbars en bij de KLM. Ik vind het eigen karakter van de wijnen, onder andere door de maaskiezel en de mergelgronden, het mooist om te proeven. En dat er heerlijke Limburgse bubbels op de markt zijn, dat is toch chique.”

En de Limburgers?

“Mijn eerste moment in Roermond was een bezoek aan de wijnhandel van Jean Berger. Een prachtige wijnkelder waar nog zelf gebotteld en opgevoed wordt. Daarna gingen we proeven bij Wijngoed Thorn en toen was ik natuurlijk om. Wat een gastvrijheid en Bourgondische cultuur. Maar zonder gekheid, Nederlanders mogen trots zijn op hun wijn en Limburgers misschien wat minder bescheiden. Maar dat siert hen ook.”

Wat zijn je plannen met je mobiele bar?

“Vanuit Lidy’s Wine List en de wijnbar Caravino wil ik graag een selectie aanbieden van wijnen die ik in prijs en kwaliteit bijzonder vind. Aan de bar reageren mensen enthousiast op het Limburgse aanbod. We proberen de prijs per glas laag te houden, zodat het voor iedereen toegankelijk blijft. Deze zomer touren we langs festivals, markten en Bourgondische feestjes. Op een bierfestival hadden we laatst veel enthousiasme uit de hoek van bierdrinkers. En er wordt geroepen: eindelijk eens goede wijn op een festival! Daar doen we het natuurlijk voor.”

Wat is je volgende stop als wijntoerist?

“Haha, ja ik ga netjes langs alle domeinen van de Route des Vins. Wat een leuk initiatief, zo een wijnkaart naar Frans voorbeeld waarmee je langs Nederlandse en Vlaamse wijngaarden en kastelen kan rijden. Je waant je in het buitenland. Soms kan je op die plekken ook overnachten mocht je teveel geproefd hebben. Mijn volgende stops zijn Chateau Gilbert, Fromberg en Stokhem.”