Nieuw; BOB Voerendaalse Bergen

0
361
Carmen Soomers-Wiertz. Haar vader Paul starte in 1991 op de helling wijngoed Fromberg.

Wijn uit Voerendaal heeft een eigen BOB erkenning. 

Wijnen van een aantal heuvelhellingen in Voerendaal worden voortaan door de Europese Unie beschermd. Ze zijn de enige die zich nog mogen beroemen op hun komaf van de zogenoemde ‘Voerendaalse Bergen’. Het gebied de “bergen” met zijn hellingen: De Fromberg, De Vrakelberg, Vrouweheide, Daelsberg, Welterberg en Kunderberg, vormt in zijn geheel het oorsprongsgebied ‘De Voerendaalse Bergen’.

Wijngoed Fromberg, Marcel Soomers heeft de BOB aanvraag ingediend.

Het afgebakend geografisch gebied ligt aan de rand van gemeente Voerendaal ( zuid – zuidoostelijk). De gemeente Voerendaal is verdeeld in 3 gebieden: de beekdalen, één vlak plateau en de “bergen” . Het gebied heeft een oppervlakte van ongeveer 900 hectare. Het unieke van dit oorsprongsgebied (het gebied de ‘bergen’ in de gemeente Voerendaal) komt van de combinatie van: • De kalksteenhelling gronden. • De helling van de bergen, van 10 tot 23 %, waarop de wijngaard is gelegen, een zuidhelling met optimale zonneschijn.

Lees hier het uitgebreide productdossier.

De BOB

De BOB wijngaard(en) houdt/houden een dossier bij met daarin de resultaten van analytische en organoleptische keuringen van de (kandidaat) beschermde oorsprongsbenaming-wijnen met daarbij ook de kenmerken van de betreffende wijnen (druivenrassen, wijngaard etc.). De NVWA kan het dossier gebruiken bij de verificatie van de wijnen. 2. De controle voor de beschermde oorsprongsbenaming (Rivierenland) wordt uitgevoerd door de NVWA. Deze NVWA controle zal zoveel mogelijk gecombineerd worden met reguliere controlebezoeken voor wijn (of andere reguliere NVWAcontroles). Tijdens dit bezoek zal gecontroleerd worden of de wijnen voldoen aan: a. de analytische kenmerken. De analytische waarden van de wijnen moeten in overeenstemming zijn met het productdossier. De NVWA neemt steekproefsgewijs contra monsters om te laten analyseren bij het NVWA-lab. b. de naleving van overige bepalingen uit het productdossier, zoals de juiste oenologische procedés (paragraaf 2.4.2.2) en andere voorwaarden. c. het minimaal vereiste organoleptisch keuringsresultaat

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in