Pop-up store schenkt domein Holset in Amsterdam

0
399

In de decembermaand is BruisendWijnHuis Domein Holset in Amsterdam te gast in de pop-up store van KitschKitschen op de Haarlemmerdijk. Domein Holset introduceert de nieuwste smaken in Amsterdam; de Dame, Prins en Bruut uit oogstjaar 2016. Elke maandagavond van de maand zijn er besloten proefavonden, tijdens winkeltijden zijn de wijnen te koop.

Domein Holset schenkt zijn mousserende wijn bij de top van de horeca in het gehele land en vestigt zich in de decembermaand, ofwel dé champagnemaand, op de Haarlemmerdijk. ‘Er komt mooie mousserende wijn van onze Nederlandse bodem. Omdat niet iedereen gemakkelijk naar ons wijndomein in Zuid-Limburg komt, brengen we het moois uit Zuid-Limburg naar Amsterdam’, aldus Erik Leferink, oprichter Domein Holset. ‘We werken aan innovatie op wijngebied in Nederland en laten graag iedereen kennis maken met onze nieuwste bubbels, met deze stap proberen we de wijn toegankelijk te maken en tegelijk ons verhaal te verspreiden.’

In Zuid-Limburg pionieren wijnspecialiste Kirsten Abels, oenoloog Stan Beurskens en wijngaardenier Guy Demacker met nieuwe smaakstijlen om Nederlandse mousserende wijn te definiëren. ‘Naast enkele klassieke rassen werken we met nieuwe druivenrassen. De uitdaging is om een goede balans te vinden tussen de fruitaroma’s en smaak, de zuren, bitters en de bubbel. Om dat voor mekaar te krijgen doen we aanpassingen in het gehele proces, van wijngaardbeheer tot de rijping op de fles. Hiermee proberen we een herkenbare Nederlandse Bubbel te creëren,’ aldus Kirsten.
Domein Holset ontwikkelt de mogelijkheid om met nieuwe rassen mousserende wijn te verbouwen. De smaak en het profiel van Nederlandse bubbels wordt hier onderzocht en gedefinieerd. De Prins van Holset 2016 is een blend van Souvignier Gris en Johanniter. Deze wijn heeft een fijne bubbel, een lichte kruidigheid en aroma’s van perzik en abrikoos. ‘Meer dan zijn voorganger uit 2015 is dit een wijn met meer aroma, mede doordat hij dubbel zo lange gistrijping heeft gehad’, aldus Kirsten.

De Dame van Holset 2016 is een Hollandse Blanc de Blancs brut.

De nieuwe rassen zijn resistenter en worden nog maar weinig gebruikt voor mousserende wijn. ‘Om deze rassen te optimaliseren voor bubbels ondernemen we veel stappen: we passen ons wijngaardbeheer aan en houden de suikers en zuurgraad in balans. We hebben twee wijngaarden die we net iets anders onderhouden. We organiseren verschillende plukmomenten en vergisten elk deel van de oogst apart. Hierdoor hebben we een ongelooflijk rijk palet aan basiswijnen om de typische Holset smaak te creëren.

Dit alles doen we zoveel mogelijk op basis van duurzaam geteelde druiven. Ieder jaar ontwikkelen we de typische Nederlandse smaakstijlen van levendig zuur en fris-fruitig. Het is daarom heel leuk om de nieuwste flessen te proeven die zich kenmerken door het zonnige rijpe jaar 2016. De groei die we doormaken op Domein Holset is terug te proeven in de wijn’, vertelt Kirsten.

Over Domein Holset

Domein Holset specialiseert zich in wijn met bubbels en maakt uitsluitend mousserende wijn. Onze specialisten omringen zich met de fine fleur van wijnmakers, vinologen en mousserende wijnkenners. De kennis van buiten verzamelen ze om steeds beter te worden. Zo wordt gezamenlijk de mousserende wijnmarkt en smaakstijl ontwikkelt.

De ligging van de wijngaarden in Holset en Vijlen zijn bij uitstek geschikt voor het verbouwen en productie van mousserende wijnen. De bodem, het klimaat en de druivenrassen maken de wijnen onderscheidend van klassieke stijlen. Domein Holset heeft 3 mousserende wijnen in het assortiment, gemaakt volgens de
traditionele methode en ontwikkelt spécialités. Het domein behelst in totaal 6,5 hectare wijngaard met een productie capaciteit van rond de 25.000 flessen.

Pop-up store Domein Holset, Haarlemmerdijk 48, Amsterdam Winkel openingstijden

maandag 10:00–18:00 dinsdag 10:00–18:00 woensdag 10:00–18:00 donderdag 10:00–18:00 vrijdag 10:00–18:00 zaterdag 10:00–18:00 zondag 12:00–17:00

Proefavonden maandag 2, 9, 16, 23 en 30 december van 18 – 20 uur