Preuvenemint viert zevende lustrum

0
418
Schilderij Preuvenemint voor Route des Vins
Schilderij Preuvenemint voor Route des Vins

Bourgondisch Maastricht staat het laatste weekend van augustus altijd in het teken van ‘t Preuvenemint. Het grootste culinaire openlucht evenement van Nederland op het Vrijthof, door sommigen wel het mooiste plein van Nederland genoemd, viert dit jaar zijn zevende lustrum.

Voor de 35e keer zullen in totaal 28 standhouders hun opwachting maken om de inwendige mens op een vineuze en gastronomische manier te verwennen. Een deel van de opbrengst van de befaamde Preuvenelappe (het enige wettige betaalmiddel tijdens die dagen) komt ten goede aan goede doelen, dus ‘t Preuvenemint heeft ook nog een charitatief karakter.

Nieuwe deelnemers

Het organiserende Struyskomitee verwelkomt dit jaar vier nieuwe deelnemers: Aperol, Harbour Club, Toine Hermsen en de Geulhemermolen. Voor Toine Hermsen is het een hernieuwde kennismaking met ‘t Preuvenemint. De meesterkok is gelukkig helemaal hersteld van een slopende ziekte en zal zich samen met zijn crew opnieuw presenteren aan de culinaire lekkerbekken, die tijdens het vierdaags festijn het Vrijthof bevolken.

En een afscheid

Voor restaurant ‘t Klauwes uit Wahlwiller zal dit Preuvenemint een nostalgisch tintje krijgen. Het vermaarde restaurant van de gebroeders Frans en Leo Savelkoul was er vanaf het begin bij en heeft dus tijdens alle 35 edities van ‘t Preuvenemint acte de présence gegeven. Aan het einde van dit jaar sluiten de beide broers echter de deuren van ‘t Klauwes. Voor hen zal het dus een bitterzoet afscheid zijn na zoveel jaren gastronomische hoogstandjes. Wellicht een extra reden om hun stand nog eenmaal met een bezoekje te vereren.

Overigens schijnen er al twee nieuwe eigenaars voor ‘t Klauwes te zijn, waar hopelijk de rijke culinaire traditie van dit fijne Franse restaurant, in 1973 opgericht door vader Laurent Savelkoul, zal worden voortgezet.

Wijnen

Bezoek dan meteen ook eens de stand van Vojacek Wijnen. Deze Maastrichtse wijnhandel heeft op ‘t Preuvenemint overigens de krachten gebundeld met drie restaurants: ‘t Klauwes, Manjefiek en de Harbour Club. In een grote tent van 30 bij 10 meter is links het restaurant-gedeelte ingericht en rechts een grote wijnbar. U kunt daar terecht voor een glaasje wijn uit de uitgebreide selectie topwijnen van Vojacek.

Maar hun wijnen vormen ook de perfecte begeleiders van de gerechten van de drie aanpalende restaurants. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat u daar – evenals in een groot aantal andere stands overigens – perfecte wijn- en spijscombinaties kunt proeven, of zoals ze in Maastricht zeggen: preuve.

Het grote genieten op ‘t Preuvenemint begint op donderdag 25 augustus en duurt tot zondag 28 augustus. Enjoy!