Wijnbouw in Limburg, van ontluikende sector tot professioneel gebeuren

0
248

Nood aan specifieke info voor onze wijnregio

De professionele wijnbouwer heeft een grote behoefte aan betrouwbare informatie. Het volstaat niet langer om te vertrekken vanuit boekenkennis uit de klassieke wijnregio’s van Frankrijk, Italië, Australië of Duitsland en deze technieken simpelweg trachten toe te passen op onze bodem. Deze trial-and-error-aanpak moet plaatsmaken voor wetenschappelijk onderbouwde studies en onderzoek die ook toepasbaar zijn in nieuwe wijnregio’s zoals die in ons land. Onze noordelijke wijnregio kent heel specifieke omstandigheden zoals een vochtiger klimaat en minder licht en verschilt zo van de droogte en typische plantenziektes uit de meer zuidelijke regio’s. Dit betekent dat de teelttechnieken voor wijnbouw afgestemd moeten worden aan de regiospecifieke omstandigheden.

Wetenschappelijke aanpak

“Om deze kennis voor onze regio te bekomen, is er nood aan een wetenschappelijke en gespecialiseerde aanpak die mogelijk gemaakt wordt via SALK-middelen (Strategisch Actieplan voor Limburg),” stelt Inge Moors, voorzitter van pcfruit en gedeputeerde van Landbouw van de provincie Limburg.

Pcfruit vzw heeft dankzij zijn goede internationale reputatie ondertussen ook een internationaal netwerk met diverse wijnbouwinstituten opgebouwd, waarop beroep kan worden gedaan voor ervaringen en onderzoek. Zo loopt er momenteel een onderzoek aan de faculteit Wijnbouw van de universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) waar dr. Blanquaert België hanteert als referentiepunt uit het noordelijke halfrond in een klimaatstudie m.b.t. wijnbouw. Op de studiedag op 24 maart zal dr. Pertot van het vermaarde Edmund Mach-instituut aan de wijnbouwers de laatste bevindingen rond de valse meeldauw-ziekte onthullen.

“Pcfruit zit ook mee vooraan in het Europees onderzoek rond verweer tegen de Aziatische fruitvlieg”, aldus Inge Moors.

Unieke en geliefde wijnen

“De unieke situatie van onze wijnstreek verplicht ons tot het zoeken van de technieken die voor ons nuttig kunnen zijn”, vervolgt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit. “Dit is meteen ook onze grootste troef, want dit betekent dat onze wijnen uniek zijn.”

Belgische en zeker Limburgse wijnen zijn niet vergelijkbaar met die van andere landen. Net zoals wijnen in alle landen per streek verschillen, vormen Belgische wijnen een eigen pallet aan schakeringen. Ons klimaat geeft mogelijkheden voor aangename frisse zuren in wijnen die veel potentieel hebben. De Belgische mousserende wijnen kenden hierdoor de afgelopen drie jaar een enorme opgang. Dit zal zo verder blijven groeien, want Belgen houden nu eenmaal van “bubbels”. Maar ook stille wijnen genieten steeds meer erkenning en vinden hun weg naar de consument.

“De liefhebber van de betere wijn en de sommelier die zich niet beperkt tot ‘klassieke’ Franse wijnstijlen moet al lang niet meer overtuigd worden. Ook het grote publiek begint nu stilaan de Belgische wijn te ontdekken en te leren appreciëren”, aldus Kris Vandenwyngaert, onderzoeker wijnbouw bij pcfruit.

Dit proces loopt mooi parallel aan de productiecapaciteit en kwaliteit die jaar na jaar toeneemt. In 2016 (productie 2015) ging België voor het eerst over de kaap van 1 miljoen flessen en Belgische wijnen duiken steeds meer op in verscheidene wijnconcours en slepen hier en daar al prijzen in de wacht.

Bijna 25 % van het Belgische wijnareaal situeert zich in de provincie Limburg en dit aandeel is nog steeds groeiende. Dit maakt Limburg tot dé wijnprovincie van België. In Limburg zijn er dan ook verschillende “terroirs” te onderscheiden, zoals Haspengouw en de Maasvallei. De Haspengouwse wijn heeft inmiddels een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), waardoor deze wijn volgens Europese normen beschouwd wordt als kwaliteitswijn. Voor de Maasvallei ligt de eerste grensoverschrijdende beschermde oorsprongsbenaming op tafel en is het wachten op de zegen van Europa. Wijnbouw geniet duidelijk de volle Limburgse ondersteuning om uit te groeien tot een bloeiende landbouwsector met een grote diversiteit en uitstraling.

bron: PCfruit.be 22 mrt 2017