Wijngoed van de maand: Kasteel Genoelselderen

0
755
Wijngoed Genoelselderen
Wijngoed Genoelselderen

Het wijngoed van de maand is dit keer Kasteel Genoels-Elderen (ook wel aan elkaar geschreven als Genoelselderen), vlak over de grens bij Maastricht. Geslaagd zakenman Jaap van Rennes kocht het in 1990 en toverde het kasteel samen met zijn dochter om in een kwalitatief hoogstaand wijndomein.

Inmiddels zijn er 22 ha wijngaard aangeplant en maakt men er wijnen van een excellente kwaliteit. Prijzen op belangrijke wijnwedstrijden in binnen- en buitenland bevestigen dit. Hiermee is de Belgische wijnbouw definitief terug van weggeweest. Geen grote hoeveelheid, maar wel grote kwaliteit.

Wijnbouw sinds duizenden jaren

Wijnbouw in de regio Haspengouw kent een rijke traditie. Aangenomen mag worden dat de Romeinen hier enkele duizenden jaren geleden wijnranken hebben aangeplant, zoals ze dat overal in het roemruchte Romeinse rijk deden. In de vroege en late middeleeuwen stapelen de bewijzen zich op dat in Haspengouw een bloeiende wijnbouw aanwezig is, met Kasteel Genoelselderen als stralende middelpunt. Tot 1794 maakte de heerlijkheid Genoelselderen deel uit van het Prinsbisdom Luik en floreerde de wijnbouw er.

Toen kwam, zag en overwon Napoleon en dat betekende het voorlopige einde voor de wijnbouw in de Lage Landen, dus ook in Genoelselderen. De Belgische overheid probeerde in de eerste helft van de 19e eeuw de wijnbouw in de regio nieuw leven in te blazen, maar van een substantiële wijnproductie was geen sprake. Pas in de tweede helft van de twintigste eeuw krijgt wijnbouw weer voet aan de grond in België. Onder aanvoering van Jean Belfroid worden er weer wijndruiven aangeplant in Haspengouw.

Omdat de kennis van de vroegere Belgische wijnbouw verloren is gegaan, moet alles vanaf nul worden opgebouwd. Inmiddels zijn er meerdere wijnbouwers in Haspengouw, het Hageland, het Heuvelland en Wallonië en worden er mooie wijnen gemaakt. Deze initiatieven vonden navolging in het Nederlandse Zuid-Limburg in de omgeving van Maastricht en in het Geuldal.

WIJN_KRT_Ambiorix

Wijnkasteel Genoels-Elderen
Kasteelstraat 9
B-3770 Riemst
Telefoon: +32 (0)12-39 13 49
Fax: +32 (0)12-26 40 68
Web: www.wijnkasteel.com
E-mail: info@wijnkasteel.com
Reservaties en bestellingen: sales@wijnkasteel.com