Wijnwandelingen in het Zuid-Limburgse Heuvelland

0
2167

In tien kilometer langs vijf wijngaarden wandelen, vertrekkend vanuit wijndorp Wahlwiller en dan ook nog een ‘wiengetske’ passeren: dat kan alleen in het Heuvelland! Genieten van wijn kan ook prima wandelend, nu wijnwandelroutes volop in ontwikkeling zijn in Zuid-Limburg. Route des Vins Wahlwiller-Eys is al helemaal klaar om bewandeld te worden!

Route des Vins Wahlwiller-Eys: 10 km / 212 hoogtemeters

Het is de eerste bewegwijzerde wijnwandeling in Zuid-Limburg die in 2019 is gelanceerd. Startpunt is de parkeerplaats van de Sint Cunibertus kerk in Wahlwiller. Volg vanuit hier de bordjes met druiven erop afgebeeld.

Met informatieborden bij de wijngaarden laten de Wittemer Wijngaard, de Cunibertus Wijngaard, de Hubertus Wijngaard, Domein Aldenborgh en Domaine Salamander je kennis maken met hun bedrijf, terroir, druivenrassen, wijnsoorten en het wijnproces.

Wijnranken groeien graag tegen zonnige hellingen en voor de wandelaar betekent dat klimmen… Gelukkig mag de beloning er zijn in de vorm van prachtige uitzichten over het Heuvelland.

Wiengetske

Ook de bodem van St. Martinus is bijzonder, in ieder geval anders dan die in het Mergelland. Stan wilde daarom niet aansluiten bij de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het Mergelland. Bij de Europese beoordelingscommissie ging er wel een wenkbrauw omhoog, twee aanvragen geografisch zo dicht bij elkaar?

Onder de bovenlaag van löss zit er hier veel minder mergel (kalksteen) in de grond, hetgeen een ander terroir vormt. Samen met de sterk afwijkende druivenrassen die hij gebruikt, was het reden tot een nieuwe aanvraag. BOB Vijlen is een feit.

Wist je dat…

De Sint Cunibertuskerk van Wahlwiller bekend is om de veertien statiën van Aad de Haas (1920-1972)? Van een bevriende pater kreeg hij op 25-jarige leeftijd de opdracht om de kruiswegstaties (uitbeeldingen van de laatste lijdensweg van Jezus) te schilderen in kerkje. De zachte kleuren en ijle vormen van zijn werk weken zo sterk af van wat gangbaar was, dat het flink wat stof deed opwaaien. Het stof waaide helemaal tot in het Vaticaan zijn kunst verbood en liet verwijderen uit de kerk.

Sinds 1980 hangen de opmerkelijke kruiswegstaties weer in de Sint Cunibertuskerk, voor iedereen te bewonderen.

Wijnwandeltips

Route des Vins is constant in ontwikkeling. Visit Zuid- Limburg heeft de intentie om meer wijnroutes in de regio te ontwikkelen. Het thema “wijn” is sterk verbonden met het DNA van ons prachtige Zuid-Limburg. Zuid- Limburg als wijnregio is uniek in Nederland en vraagt om zichtbaarheid.

Met deze educatieve routes kunnen bezoekers kennismaken met de Zuid-Limburgse wijn. Het doel is om Zuid-Limburg als wijnregio op de kaart te zetten bij zowel de gast als bij de eigen inwoner en hiermee kwalitatief hoogwaardig toerisme te bevorderen. Samen met desbetreffende gemeente bekijken zij de mogelijkheid om wijngaarden te verbinden en een bewegwijzerde route te implementeren in het bestaande wandelnetwerk.

Behalve rondom Wahlwiller, is het ook mooi wandelen in Noorbeek en rondom de buurtschappen Bergenhuizen, Vroelen en Wesch. Tijdens deze wijngaardenwandeling van ongeveer 7 kilometer passeer je maar liefst zeven wijngaarden: Wijngaard Op gen Heugde, Wijngaard Mheerelindje, Wijngaard Noordal, Wijngaard Chritièn, Wijngaard Vroelenderhaag, Wijngaard Asberg en Wijngaard Bergenhoezeberg.

Ontdek de vele wijnweetjes en uiteraard verbluffende uitzichten. Ook leuk: Stookery Norbeeck. Deze distilleerderij maakt sinds 2013 op ambachtelijke wijze destillaten en likeuren van regionale fruitsoorten.

Ook in Voerendaal kun je de Zuid-Limburgse wijn ontdekken rondom Winthagen en Ubachsberg. Middels twee wijnroutes maak je kennis met Wijngaard Kalkberg, Landgoed Overst en Wijngaard Sunset Hills (7 km) en Wijngoed Fromberg, Domaine Salamander en Wijngaard Langeberg (12 km). Deze laatste wijngaard is tevens het decor voor Wijnrestaurant op het Land: het popup-restaurant van Wijnrestaurant Mes Amis. Waar men vorig jaar nog uitkeek óp de wijnranken, zitten de gasten er dit jaar middenin.

Deze wandelingen voeren je door het Land van Kalk: het gebied van de Kunradersteen. Deze Kunradersteen is dan ook een rijke voedingsbodem voor de vele wijngaarden. Het is een duurzaam en natuurlijk bouwproduct dat al door de Romeinen werd toegepast en nu nog overal in het gebied terug te vinden is in traditionele én moderne gebouwen. Dit is ook te zien aan de kalkovens die je onderweg passeert.

Laat je inspireren!

Alle wijnwandelingen vind je op visitzuidlimburg.nl/routedesvins. Ook vind je er een leuke fietstocht van 75 kilometer die je dwars door wijnregio Zuid-Limburg voert en lees je leuke blogs van mensen die je voor gingen. Wandel en geniet!

Door Babette Vanom, Visit Zuid Limburg