Wijnwedstrijd in Utrecht groot succes

0
342

Met meer dan 90 bezoekers was het Utrechtse evenement op 8 september uitverkocht.

Een mooie competitie was er tussen de mooie droge witte wijnen uit 2018, die waren aangeleverd door de Nederlandse wijndomeinen:

  • ‘Deelgaarderberg’ (Limburg)
  • ‘De Planck’ (Limburg)
  • ‘Hoeve Nekum’ (Limburg)
  • ‘Landgoed Overst’ (Limburg)
  • ‘Kleine Schorre’ (Zeeland)
  • ‘Betuws Wijndomein’ ( Gelderland)
  • ‘Naesca Wijndomein’ (Zuid Holland)
  • ‘Hoog beek & Royen’ (Utrecht)

Een panel van 9 mensen (3 sommeliers van de restaurants, vinologen van VVN, een Master Vini en een afgestudeerd vinoloog van de internationale opleiding WSET3) hebben de droge witte wijnen beoordeeld met behulp van een proefnotitie.

Hoogste beoordeelde wijn: Deelgaarderberg uit Maria Hoop

Over de prijswinnares: Nicole Willems-Gielkens van Deelgaarderberg was erg enthousiast om mee te doen aan de wijnwedstrijd in Utrecht. Zij hoopt dat mensen in Nederland de wijnen van eigen bodem meer gaan waarderen. Het gaat haar niet om haar eigen wijn, maar in het algemeen over alle Nederlandse wijnen. Volgens haar worden in Nederland zulke goede wijnen gemaakt. Ze wil de wijnen promoten opdat de restaurants de Nederlandse wijnen op de menukaart hebben zetten.

Als je Nicole hoort praten over haar wijngaard, de druiven, het fermentatieproces, het verzorgen van de druivenstokken en alles wat erbij komt kijken om een mooie wijn te maken, dan hoor je een vrouw praten, die kennis heeft van zaken. Samen ook met de kennis van haar man, Jos Wilms, die als landbouwonderzoeker voor de Universiteit van Wageningen werkt, weten ze veel over het vinificatieproces en wijnbouw.

Over de wijn

De wijn wordt ontsteeld en na 12 uur weken op pecto-enzymen geperst. Dan wordt er gist aan het sap toegevoegd om de gisting op gang te brengen. Het gistingsproces duurt ongeveer drie weken. De wijnen worden geheveld en dan rusten de wijnen om te rijpen. In 2019 is de wijn gebotteld. Deze wijn stond op de wedstrijdtafel en heeft gewonnen vanwege zijn prachtige aroma’s, smaken en balans. Deze wijn wordt een week lang geschonken in het restaurant ‘Kantien’!

De organisatie was in handen van Maurice Warnier, Pauline Kalff en Ilse Swank.

Vinteur.nl

Focusopwijn.nl