Recept voor zomerse bouillabaisse

0
578

Achtergrondinformatie over Angèle Gerardu en haar Bouillabaisse-recept vind je in het artikel Angèle’s kookpassie.

Benodigdheden voor 6 personen

  • 1 kg schoongemaakte vis voor bouillabaisse
  • olijfolie
  • 1,5 l water
  • 100 ml frisse witte wijn
  • Kruiden en groenten: basilicum, venkel, bleekselderie, 3 tenen knoflook, ui, tomatenpuree, 1 laurierblad, 2 el tijm, 5 takjes platte peterselie, rozemarijn, blokjes tomaten op sap, 3 ontvelde tomaten.
  • Extra vis om op het bord te serveren, zoals stevige witte vis, mosseltjes, garnalen.

Bouillabaisse-recept van Angele

Deel 1

  1. Gebruik een grote hoge pan die goed heet wordt en verhit 8 el olijfolie.
  2. Bak de vis kort aan op hoog vuur, en giet na 5 minuten het water en de wijn erbij.
  3. Doe er wat verse basilicum bij en laat het geheel tegen de kook aan (niet koken!) ongeveer 30 minuten zacht trekken.
  4. Neem een fijne zeef en druk met de bolle kant van de lepel alle vocht uit de vis en vang dit op.

Deel 2

  1. Neem een braadpan en doe er een flinke scheut olijfolie in.
  2. Verhit de olie en bak de fijngesneden ui, knoflook, bleekselderie, venkel en een handvol knolselderie mooi glazig.
  3. Doe de tomatenpuree erbij en roer alles goed door, zo ontzuur je de tomatenpuree gelijk ook.
  4. De tijm, rozemarijn en laurier kan er vervolgens bij.
  5. Voeg nu de ontvelde tomaten en de blokjes tomaten op sap erbij, plus nog een flinke scheut witte wijn en laat het geheel zachtjes 10 minuten pruttelen.
  6. De visbouillon moet goed warm zijn en de hardere gedeeltes van de kruiden, zoals de rozemarijn en laurier kun je eruit halen.
  7. Dit geheel met 100 ml visbouillon pureer je door er kort maar krachtig met de staafmixer.
  8. De rest van de hete bouillon mag er nu bij onder voortdurend roeren. Zorg dat de soep mooi gelieerd is.
  9. Smaak het geheel af met peper en zout, iets koksroom.

Bordopmaak

Het staat mooi als er nog wat extra vis in het bord ligt, die licht gebakken is. Neem een mooi diep bord en leg er de extra stukjes vis alvast in. Schenk de volle soep in het bord, en strooi er op het laatste nog wat platte peterselie over heen voor de frisse kleur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in