Limburgse Wijnweek 2021

0
4178

Datum Limburgse wijnweek 2022 bekend: 17 t/m 25 september 2022

LIMBURGSE WIJNWEEK PROGRAMMA

Ambassadeur Limburgse wijnen 2021

Allereerst is er een nieuwe Ambassadeur Limburgse wijnen 2021 benoemd. Petro Kools, de huidige ambassadeur, heeft Stan Kerckhoffs voorgedragen voor deze erefunctie: iemand die de Limburgse wijnen een warm hart toedraagt. Lees hier meer.

Jules Odekerken van stichting promotie Limburgse wijnen reikt het laureaat uit aan de nieuwe wijnambassadeur 2021; sommelier Stan Kerckhoffs. En rechts Kirsten Abels, directeur van Domein Holset. (foto Harry Heuts/ Chapeau Magazine)

Open wijngaarden en domeinen

Er zullen gedurende de wijnweek weer wijngaarden te bezoeken zijn, zoals Wijndomein Stokhem, een wijngaard van 1,5 hectare met uitsluitend Pinot Noir druiven. Hij is bekend van de drie wijnen die daarvan worden gemaakt: Rosé, Wit (Blanc de Noir) en Rood. Open Wijngaarddagen zijn 18 en 19 september van 11.00-17.00 uur. Ook dit jaar is er weer een eenvoudige ontvangst in de wijngaard, waarbij de wijnen geproefd kunnen worden, zittend op strobalen, genietend van het uitzicht over een van de mooiste wijngaarden van Nederland.

Bij wijngaard de Salamander in Eys is de wijngaard te bezoeken en de wijn te proeven op de cour van de hoeve. Zie hier een leuke reportage van L1.

Bruisend domein Holset is zaterdag 18 en zondag 19 september van 12-18 uur geopend. De wijngaard tour start elk 1,5 uur € 12,50 p.p. Masterclass bubbles proeven, 3 verschillende glazen en iets bijzonders uit de kelder met bijpassend hapje. om 11.00 en om 14.00 uur voor €22,50 p.p. inschrijven via info@domeinholset.nl

Ook wijndomein Riesenberg zal de wijngaard op 18 en 19 september openstellen voor gasten van 14.00 uur tot 18.00 uur.

Ook in Bemelen is de wijngaard open. De “Belle Bemelen” is het proeven zeker waard. (Molenweg)

Je kan ook ‘s lands grootste wijngaardbedrijf, St. Martinus in Vijlen bezoeken. Er is een rondleiding in de wijnproductiekelders. En op het terras of in het proeflokaal kunt u genieten van een van de wijnen met lokale streekproducten. Chef George, Sjevroaje en Kuusj zijn aanwezig en zorgen voor de culinaire ondersteuning.

Ook in Houthem-St. Gerlach is de wijngaard WIJland (Chateau St. Gerlach) te bezoeken op 18 en 19 september van 12.00 tot 17.00 uur. Een proeverij van verschillende wijnen staat klaar.

Wijngaard Kruisboom in Klimmen opent de wijngaard op 18 en 19 september van 10.30 tot 16.30 uur.

Proeverijen en horeca

Wijnbar de Wienkontor aan de Maastrichtse binnenhaven – het Bassin – laat weten dat zij weer een speciaal programma heeft.

Stichting Wahlwiller Wijnfeesten organiseert dit jaar geen feest, maar heeft wel (net als vorig jaar) diverse wijnboeren bereid gevonden om op zaterdagmiddag 25 en zondagmiddag 26 september in hun wijngaard aanwezig te zijn om wandelaars op de Route des Vins (startpunt in het wijndorp) van hun wijnen te laten proeven.

Wijngoed Fromberg heeft een leuk gevarieerd aanbod, van wandelen met knapzak en lelijke eend rijden tot fietsen. Je kunt buiten op het terras of bij slecht weer binnen in de mooi verbouwde wijngasterij een wijnproeverij van stille of mousserende wijnen doen, of gewoon een glaasje wijn drinken. Tevens is er de mogelijkheid om een borrelplank samen te stellen met meerdere streekproducten. Op zaterdagen om 11.30 uur organiseren zij een rondleiding inclusief wijnproeverij van 3 verschillende wijnen waarvan 1 mousserend. Hiervoor kun je tickets kopen via de website van Fromberg.

Hotel Vijlerhof in Vijlen doet ook dit jaar mee, laten Ingo en Alexandra weten.

Het fameuze Chateau Neercanne in Maastricht gaat ook een arrangement samenstellen. In ieder geval gaat er ook dit jaar weer een wijnspijsproeverij komen. (zie facebook)

Annaline Doelen laat weten dat ook wijnrestaurant Mes Amis van de partij is. Zeker nu het wijnrestaurant in het land dit jaar geen doorgang kreeg is het een opsteker voor de wijn-spijsfans dat je nog terecht kan in het restaurant in de binnenstad van Maastricht. Laat bij je reservering weten dat je komt voor het Limburgse Wijnweek-arrangement en je krijgt een mooi glas mousserende wijn en amuses als welkomstcadeau.

Wandelen en fietsen langs de wijngaarden

In navolging van de ontwikkeling van de populaire drie Routes des Vins in Wahlwiller-Eys, Ubachsberg, Winthagen en de Wijngaardenwandeling in Noorbeek, is Meerssen een waardevolle aanwinst in het rijtje van wijnroutes in Zuid-Limburg. In de gemeente Meerssen hebben drie wijnboeren zich gevestigd met hun wijngaarden: Wijngoed Raar Saint Remi, Domein De Wijngaardsberg en Wijngaard Raarberg.

Tijdens de 9 kilometer lange wandeling ontdekt de wandelaar niet alleen deze wijngaarden maar ook vele wijnweetjes en prachtige vergezichten. Informatieborden bij de wijngaarden laten de bezoeker kennis maken met het bedrijf, de terroir, de druivenrassen en wijnsoorten en met het wijnproces. De route des vins-kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV-kantoren.

Nieuw dit jaar zijn de fietsroutes. Bekijk de filmpjes die Chapeau Magazine heeft gemaakt.

Met uw eigen privégids op stap? Maurice Warnier van Vinteur/Limburgse wijnreis heeft heel wat ideeën.

Limburgse wijn kopen

Mario Wine geeft 10% korting op alle Limburgse wijnen (exclusief aanbiedingen op de homepagina) bij een bestelling vanaf € 75,- in totaal. De verzendkosten zijn gratis, verzending enkel in Nederland en de Waddeneilanden. Kortingscode: Limburg21 (geldig vanaf 1 tot en met 26 september 2021).

Limburgse wijn kan je ook kopen in de pop-up winkel Goesting in Wijn: Wyckerbrugstraat 56 Maastricht, open van woensdag t/m zondag 11.00-18.00.

De Limburgse wijnboer heeft een mooie riesling van hoeve Nekum. Met 25% korting code: Limburgsewijnweek

Verblijf je in het park van Dormio in Maastricht, dan kan je terecht bij de streekwinkel waar ook de Limburgse wijnen te koop zijn. En natuurlijk kan je ze ook in het proeflokaal drinken.

Nadien de Visser (Le Club des Vins, wijn-podcaster & genomineerde wijnvrouw 2021) en Jan-Jaap Altenburg (Sommelier Restaurant Maeve, wijn-podcaster en groot fan van Nederlandse wijn) hebben voor “bob Nederlandse wijn” een hele experience samengesteld voor de Limburgse Wijnweek 2021: Chateau Gilbert, Sang de Stokhem, Pinot Noir (2012, 2013 en 2014).
Deze drie wijnen komen inclusief QR-code met een door Nadine en Jan-Jaap gemaakt informatief proeffilmpje met uitleg over het klimaat, terroir, geschiedenis en de druiven uit deze mooie provincie. Als bonus zit er ook een kortingscode in de doos voor items uit de webshop van Le Club des Vins van Nadine. Normaal kosten deze flessen samen € 70,- maar nu voor de Limburgse Wijnweek € 59,-. De wijnen zijn te bestellen via bovengenoemde link.

Overig

Bij horecagroothandel de Hanos in Heerlen en Valkenburg treft u een ruim assortiment Limburgse wijnen aan.

De Limburgse wijnweek is een initiatief van de stichting Promotie Limburgse Wijnen.

*) Wijzigingen zijn voorbehouden i.v.m. Covid-19 en weersomstandigheden. Sommige activiteiten kunnen door omstandigheden worden afgelast. Check vooraf even.

Hieronder een video van de start van de wijnweek vorig jaar.