Topjaar voor Limburgse wijnboeren

0
726
landgoed overst
landgoed overst

Voor de Limburgse wijnboeren belooft 2016 een absoluut topjaar te worden. Dat hebben ze vooral te danken aan de gunstige weersomstandigheden.

druiven-met-hoog-suikergehalteMet name de bovengemiddelde temperaturen in het voorjaar, zomer en herfst hebben ervoor gezorgd dat de wijnstokken in de Limburgse wijngaarden er prima bij staan. De geweldige nazomer met zijn bijzonder hoge temperaturen en volop zon zorgde voor de kers op de taart.

Alle voortekenen wijzen erop dat 2016 zowel kwalitatief als kwantitatief de boeken in zal gaan als een topjaar.

Mathieu Hulst van de befaamde Maastrichtse wijngaard De Apostelhoeve bleek begin september al een vooruitziende blik te hebben. Nog voordat de wijnoogst moest beginnen, voorspelde hij al een recordjaar en een topoogst. Dat vond men in Limburgse wijnkringen toen nog een tikje voorbarig. Eén forse hagelbui en de oogst zou alsnog zomaar in duigen kunnen vallen. Dat is gelukkig niet gebeurd. Integendeel, het fraaie nazomerweer in september heeft het rijpingsproces van de Limburgse druiven duidelijk goed gedaan.

Inmiddels zijn ook de meest sceptische wijnkenners om: 2016 is een topjaar!

Opvallend is dat volgens de Limburgse wijnmakers de klimaatverandering duidelijk een positieve invloed heeft op de kwaliteit van de druiven. Het is gemiddeld 1,5 tot 2 graden warmer geworden, waardoor de wijnbouwgrens naar het noorden is opgeschoven. Dat is gunstig als je in Limburg wijnboer bent. Nadeel van de oprukkende klimaatverandering is dat het weer ook minder gelijkmatig is, met meer extremen en meer risico’s op heftige regen- en hagelbuien.

Interviews met drie wijnboeren

Tijdens een rondgang langs drie Limburgse wijnboeren bereikten ons louter positieve berichten over de wijnoogst 2016. Hieronder vind je de drie interviews met Bernadette Crijns van Wijndomein De Planck, Ruud Verstegen van Landgoed Overst, en Mathieu Hulst van wijngaard De Apostelhoeve.

1. Bernadette Crijns, Wijndomein De Planck

Bernadette Crijns wijndomein De Planck
Bernadette Crijns van wijndomein De Planck

Vogels en Suzuki-vliegen

De meest zuidelijk gelegen wijngaard van Nederland, Wijndomein De Planck, ligt precies op de grens van het Zuid-Limburgse Heuvelland en de Belgische Voerstreek. Eigenaresse Bernadette Crijns is enthousiast over de wijnoogst tot nu toe:

“Wij hebben twee druivenrassen, de Solaris en de Pinot Noir, al geoogst en die zien er voortreffelijk uit. Zowel kwalitatief als kwantitatief verwacht ik dit jaar een topoogst, maar ik houd wel nog een slag om de arm. Van de drie hectare wijnstokken hebben we nu ruim een hectare geoogst. De twee andere druivensoorten, de witte Johanniter en de rode Regent-druif, moeten we nog binnenhalen.”

Voordat Bernadette echt kan spreken van een topjaar, moet zij namelijk nog ‘afrekenen’ met twee gezworen vijanden van de wijnboeren, de vogels en de Suzuki-vlieg. “De vogels hebben het echt gemunt op onze druiven en daar is niet zo veel tegen te doen. De Suzuki-vlieg is een klein fruitvliegje, dat een minuscuul gaatje boort in de schil van rode druiven en daar zijn eitjes in legt. Daardoor kan bij vochtig en broeierig weer schimmel optreden, waardoor de druiven gaan rotten. Gelukkig hebben we dat probleem momenteel in onze wijngaard onder controle. Maar ik kraai pas echt victorie, als we alle druiven binnen hebben en het gistingsproces aan de gang is.”

IN ALLE OPZICHTEN EEN TOPOOGST

Fruittonen en aroma’s

Bij de reeds geoogste druivenrassen Solaris en Pinot Noir is al vastgesteld dat de druiven van uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn. “Door een analyse van de suikers en zuren kun je al heel snel de kwaliteit van de druiven vaststellen en die is zonder meer voortreffelijk. Beide druivenrassen liggen nu al in vaten te gisten en tijdens dat gistingsproces ontstaan de fruittonen en aroma’s. De eerste geuranalyses voor zowel de Solaris als ook de Pinot Noir (‘heel fruitig) zijn veelbelovend.”

Maar zoals de Engelsen zeggen “The proof of the pudding is in the eating”. Zo kan de echte kwaliteit pas getest worden na botteling medio 2017. “Wanneer de wijn op fles is, dan kun je pas echt de kwaliteit goed beoordelen. Dan proef je het eindresultaat van al onze inspanningen daadwerkelijk. Maar ook dat is maar een eerste indruk, want ik verwacht dat onze wijnen ook op fles zich nog jaren blijven ontwikkelen en alleen maar beter worden”, aldus Bernadette Crijns  tot slot.

2. Ruud Verstegen, Landgoed Overst

Ruud Verstegen van landgoed Overst
Ruud Verstegen van landgoed Overst

Een week eerder plukken

Door het goede weer begon de oogst bij Landgoed Overst in Nuth/Voerendaal dit jaar een volle week eerder, aldus Ruud Verstegen.

“Eind september zijn wij begonnen te plukken. En dan te bedenken dat in het voorjaar de bladgroei van de wijnstokken door het natte en koude voorjaar een week vertraging had opgelopen. Daardoor konden we de uitlopers van de druiven ook pas later opbinden. Die achterstand in groei werd echter goedgemaakt door een natte en warme zomer. Daar bovenop kwam dat augustus en september bovengemiddeld warm en droog waren, zodat we een week eerder dan normaal konden beginnen te oogsten.”

Landgoed Overst is drie hectare groot en er staan maar liefst acht verschillende druivenrassen aangeplant. “Als eerste hebben we de Regent-druif geoogst. Het suikergehalte van de druiven wordt uitgedrukt in de eenheid oechsle. De regent heeft dit jaar een uitzonderlijk hoog oechsle, namelijk 98. Omgerekend in alcoholpercentage is dat bijna 14%. In een normaal jaar zit de oechsle ergens tussen de 85 en 90, met ongeveer 13 % alcohol.”

dit jaar heeft de Regent-druif een UITZONDERLIJK HOOG SUIKERGEHALTE

Eerste pluk

Begin oktober had op Landgoed Overst ook al de eerste pluk van twee andere druivenrassen (Auxerrois en Müller-Thurgau) plaatsgevonden, zegt Ruud Verstegen. “De druiven van de eerste pluk gebruiken we hier voor mousserende wijnen, omdat daar meer zuren in mogen zitten. De overige druiven van deze twee rassen blijven hangen tot midden oktober, zodat die nog mooi kunnen doorrijpen. In de laatste twee weken voor de pluk ontstaan ook pas de echte aroma’s.”

Een klein maar ervaren team plukkers haalt dit jaar in enkele weken tussen de 25.000 en 26.000 kilo druiven van het land, weet Ruud. “Dan maken we lange dagen, maar dat is het allemaal waard, wanneer je het eindresultaat ziet. Ik verwacht dat we van de wijnoogst 2016 zo’n 25.000 flessen kunnen bottelen. Niet alleen rood en wit, maar ook rosé en mousserend. Dat zou een nieuw record zijn. In 2015 kwamen we uit op 24.000 flessen. Ook mooi, maar deze oogst overtreft alle verwachtingen. Met dank aan de weergoden, die ons ontzettend goed hebben geholpen.” Reserveer dan maar een paar flesjes voor wijngod Bacchus, Ruud! Wellicht dat hij daarmee ook de weergoden voor 2017 gunstig kan stemmen.

3. Mathieu Hulst, wijngaard De Apostelhoeve

Mathieu Hulst van wijngaard De Apostelhoeve
Mathieu Hulst van wijngaard De Apostelhoeve

Een absoluut topjaar

Met zijn 8,5 hectare wijnstokken en nog eens 1,5 hectare jonge aanplant is wijngaard De Apostelhoeve, zo fraaie gelegen op de flanken van de Cannerberg tussen Maastricht en Kanne, een van de grotere Limburgse wijngaarden. Het is niet verwonderlijk dat wijnbouwer Mathieu Hulst nog steeds voor de volle honderd procent achter zijn uitspraken van begin september staat:

“Gelukkig zijn de andere Limburgse wijnboeren het nu helemaal met me eens dat 2016 een absoluut topjaar is. Zowel qua volume als kwaliteit beleeft De Apostelhoeve een uitzonderlijk jaar.”

We hebben dit jaar geweldige druiven

Inmiddels heeft Mathieu Hulst en zijn ploeg druivenplukkers begin oktober zowat de helft van de totale wijnoogst binnen. “De Auxerrois en Müller-Thurgau druiven zijn geplukt. De Pinot Gris en Riesling moeten we nog binnenhalen. Die volgen in de loop van oktober. Eind oktober zijn alle druiven geplukt. Het suikergehalte (oechsle) in de Pinot Gris en Riesling zal de komende weken alleen nog maar toenemen. Dat resulteert in goudgele druiven barstensvol suiker. We hebben dit jaar geweldige druiven. De fenolische rijping is ook optimaal. Bij een hoge fenolische rijping neemt het aantal fruitaroma’s toe. Dat resulteert in fruitige wijnen met meer ‘body’.”

Topkwaliteit

Ook qua volume is 2016 voor De Apostelhoeve een absoluut topjaar, beaamt Mathieu. “We halen per hectare duidelijk meer liters druiven van de velden. Uiteraard kun je de kwaliteit van de wijnen pas echt beoordelen, wanneer de wijn gebotteld zijn. Dat zal ergens medio volgend jaar zijn. Ik ben er echter van overtuigd dat onze witte en mousserende wijnen van 2016 van absolute topkwaliteit zullen blijken te zijn. Daar durf ik er best eentje op te drinken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in