Wijndomein Heeren Huys in Noorbeek

0
700

De oorsprong van Heerenhuys d’r Pley loopt samen met het ontstaan van wijngaard ‘Op gen Heugde’. Eind 2002 nam Peter Peters met enkele geïnteresseerden, waaronder Pierre Gubbels, het initiatief om te bekijken of in Noorbeek wijnbouw realiseerbaar is. Dat bleek zo en samen startten ze Wijngaard ‘Op gen Heugde’ op.

Pierre Gubbels, Noorbekenaar en wijnliefhebber, heeft zijn hobby de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. In 2009 is hij zijn eerste eigen wijngaard – Noordal – begonnen en dit markeerde ook de start van Heerenhuys d’r Pley, toen nog niet als wijndomein.

Meer over de gaarden

Inmiddels helpt ook zoon Joep Gubbels op de gaarden van:

  • Wijngaard Noordal
  • Wijngaard Op gen Heugde (voorheen van wijnclub uit Noorbeek)
  • Wijngaard Asberg
  • Wijngaard Chritien

Alle verenigd onder de naam: www.wijndomeinheerenhuys.nl

Op die website tref je ook meer info aan over de wijngaarden, de verkoopadressen en de restaurants.

Noorbeek

Noorbeek (Norbik) is een klein dorp in de Zuid-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten en is een van de zuidelijkst gelegen plaatsen van Nederland. Het ca. 1100 inwoners tellend dorp is op een “verscholen” manier gelegen in het dal van de Noor(beek), welke in het nabijgelegen buurtschap Wesch ontspringt. Langs de Noor ligt het natuurgebied Noordal en verder naar het zuidwesten, op Belgisch grondgebied, ligt Altembroek, een hellingbos. Noorbeek ligt op het plateau van Margraten, de hoogte bedraagt ongeveer 150 meter.

In 2018 is Noorbeek, vanwege haar natuur en cultuurhistorische waarden, benoemd tot “icoon landschap”. In 2019 werd het door Elsevier uitgeroepen tot het mooiste dorp van Limburg.

Noorbeek heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een heus wijndorp met zeven wijngaarden en één nieuwe wijngaard in de voorbereidingsfase. Tevens beschikt Noorbeek over een destilleerderij die van de druivenschillen uit verschillende wijngaarden destillaten produceert, zoals grappa en gin. Jaarlijks wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk een open dag georganiseerd waarop de wijnen en andere streekproducten geproefd en gekocht kunnen worden.

In de archieven wordt beweerd dat in deze regio al tijdens de Romeinse tijd wijn werd verbouwd. Door het koude klimaat, het aanplanten van andere gewassen met een grotere voedselopbrengst, misoogsten en plantenziektes verdween de wijnbouw geleidelijk uit deze regio. In de late zestiger jaren van de vorige eeuw, werden in de regio Maastricht pogingen gedaan de wijnbouw opnieuw te introduceren. In de periode vanaf toen tot heden zijn in Zuid-Limburg meerdere wijngaarden ontstaan die – mede door de geleidelijke opwarming van het klimaat en de met löss bedekte massieve mergelbodem – succesvol kunnen gedijen.