Programma Limburgse Wijnweek 2020

Wijzigingen voorbehouden i.v.m. Covid-19 en weersomstandigheden. Sommige activiteiten kunnen door omstandigheden worden afgelast. Check vooraf even. 

Weekend 12 en 13 september

Restaurant Vijlerhof, Vijlen biedt een Limburgs wijnmenu en een wijnwandeling in Bergdorpje Vijlen aan.

Wijnproeverij bij Domaine Salamander
Op zaterdag 12 september bent u van harte welkom om wijn te proeven bij Domaine Salamander, Eyserheide 2, Eys. Het terras van Domaine Salamander is dagelijks geopend voor bezoekers en wijnproevers.

De mobiele wijnbar Caravino zal op zaterdag 12 september tussen 11.00 – 19.00 uur zijn luifels openen om liefhebbers te voorzien van bubbels wit, rosé en rood van eigen land. Laat u verrassen door de druiven die het hier goed doen: Pinot gris, Pinot noir, Chardonnay, Auxerrois en de onbekende maar smakelijke en aromatische druif Siegerebe.

Geniet met Lidy’s Wine List bij Domaine Salamander van het goede leven. Picknicken in de wijngaard is toegestaan. De wijnboerderij Salamander en haar percelen liggen langs de Wahwiller-wijnwandelingroute. Een prachtige route van ongeveer 2,5 uur langs de wijngaarden en door de heuvels. Het startpunt is in wijndorp Wahlwiller. Daar krijg je dorst van.

Wijndomein Stokhem
Hoe wordt wijn gemaakt? Bezoek op 12 september van 14 tot 16 uur de open wijnmakerij van Kasteel Wijnandsrade, Opfergeltstraat 2e, Wijnandsrade.

Pop-up wijnrestaurant op het land, Voerendaal
Gedurende de wijnweek kunt u van het wijnrestaurant in de wijngaard genieten. Daarbij worden ook rondleidingen verzorgd in de wijngaarden van St. Martinus op de Langeberg in Voerendaal.

Maandag 14 september

Chateau Neercanne / Auberge
In deze week serveert Auberge de Neercanne (Von Dopfflaan 10, Maastricht) een Bib-Gourmand-menu met aperitief, bijpassende wijnen, waters en koffie toe voor € 65,- p/p.

4-Hands Chef’s Dinner
Voor iedere maandagavond heeft Patriek een bevriende chefkok/eigenaar uit de omgeving uitgenodigd om samen een 5-gangenmenu te koken. In overleg zal de chef u verrassen met 3 gerechten en Patriek neemt de andere 2 gerechten voor zijn rekening. Bij het menu worden de wijnen van onze gastheer Stan Beurskens geschonken, inclusief water en koffie. Dit totaalarrangement kost €125,- p/p.

Op maandag 14 september starten we met Hans Kinkartz van Restaurant Atelier uit Gulpen. Reserveren bij het wijnrestaurant op het land.

Woensdag 16 september

Proeflokaal bij Dormio Resort Maastricht
Dagelijks beschikbaar in ’t Proeflokaal Drinken: een proefplankje met 3 Limburgse Wijnen voor € 9,50. Woensdag 16 september en zaterdag 19 september van 16.30 tot 17.30 uur in ’t Proeflokaal Drinken, een proeverij van Limburgse Wijnen. Wij gaan dit organiseren met onze eigen Limburgse wijnkenner en collega Cyrill van ’t Proeflokaal. Adres: Dormio Resort, Het Wilhelmus 1, 6216 GK Maastricht.

Aan tafel met Jeroen van der Eng van Wijndomein Stokhem
Woensdag 16 september kunt u ‘s avonds aan tafel met Jeroen van der Eng van Wijndomein Stokhem in Wijnrestaurant op het Land. Tijdens het viergangendiner vertelt Jeroen waarom Zuid-Limburg dé plek in Nederland is voor mooie Pinot Noir-wijnen. Bij de gerechten worden de Pinot Noir-wijnen van Jeroen geschonken: rosé, wit en rood. Uitstekende gastronomische wijnen, elk met hun eigen wijnstijl.

Er is een beperkt aantal zitplaatsen dus reserveer op tijd. Locatie: Wijnrestaurant op het land. Wijndomein Stokhem maakt deel uit van de Mergelland BOB.

Aan tafel met Stan Beurskens
Ontvangst iedere woensdagmiddag om 12.30 uur door Stan met een sprankelend aperitief. Tussen de 4-gangenlunch vertelt Stan hoe hij zijn droom aan het realiseren is. Bij de gerechten worden de wijnen van Stan geschonken, inclusief water en koffie. Er is een beperkt aantal zitplaatsen dus reserveer op tijd. Locatie: Wijnrestaurant op het land.

Vrijdag 18 september

Vrijdagmiddagborrel bij Wienkontor
Een vrijdagmiddagborrel met muziek en wijnproeven bij de Wienkontor aan de trendy binnenhaven ‘t Bassin, Bassinkade 7, Maastricht.

Vrijdagmiddagborrel met Stan
€ 55,- p/p
Proeven met Stan Beurskens om 17.00 uur in het paviljoen van Wijnrestaurant op het land. Ontmoet Stan, hang aan zijn lippen, want hij heeft veel te vertellen over zijn passie en zijn leven als oenoloog en wijnmaker van bijzondere Limburgse wijnen. Met aansluitend om 19:00 uur een 4-gangen diner (exclusief drank).

Wijnreizen per fiets of auto
U kunt kiezen uit drie dagtripjes, inclusief rondleiding en lunch of diner. Lees er alles over in dit nieuwsbericht!

Nieuwe wijngaardwandelingen
Ook zal in de wijnweek extra aandacht zijn voor de nieuwe wijngaardwandelingen (route des vins) in Noorbeek en Ubachsberg en Winthagen.

Wine Trail Tours
Er zijn meerdere manieren om mooie wijngaarden te ontdekken. Trailrunning is de ideale manier om sportief langs de prachtige wijngaarden te lopen. Patrick Franken organiseert meerdere Limburg Wine Trail Tours. (o.m. 26 september Noorbeek en 25 oktober Riesenberg-Lenoire vanuit Gronsveld) Lees er alles over in dit nieuwsbericht.

Twee nieuwe Limburgse wijnen
Van Petro Kools (restaurant Da Vinci in Maasbracht) is er allereerst een Cuvée Da Pé, gemaakt samen met wijngaard Kruisboom in Klimmen en met St Martinus in Vijlen.

En dan een mystery-wine, samengesteld door ervaren vinologen, door een Limburgse wijngaardenier gemaakt van Limburgse druiven. U hoort binnenkort meer!

Weekend 19 en 20 september

Open wijngaarden en wijngaardwandelingen

Fromberg
Van donderdag t/m zondag kun je bij ons op het terras of binnen “borrelen”: een glaasje wijn of mousserend, fris, ook koffie/thee en een borrelplankje met Limburgse streekprodukten zelf samen te stellen. De openingstijden van de Fromberg zijn als volgt:

  • Donderdag van 13.00 tot 18.00 uur
  • Vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur
  • Zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur
  • Zondag van 13.00 tot 18.00 uur

Op deze dagen biedt de Fromberg aan de vrienden van de limburgse wijn een wijnproeverij aan voor € 7,50: proeven van 3 verschillende wijnen naar keuze plus natuurlijk uitleg over de wijnen.

Elke zaterdag om 12.00 uur zijn er rondleidingen en proeverij waar iedereen kan meedoen voor € 14,95 p/p.

 

Domein Holset, Holset
Bekijk en bewonder de druiven in de wijngaarden en proef de mooie mousserende wijnen van Domein Holset, BruisendWijnHuis van Nederland. Een goede wijn begint in de wijngaard en dat laten we je graag zien tijdens de Open Dagen.

Tijdens de Limburgse wijnweek doe je mee aan een rondleiding. Onze wijnkenners nemen je mee de wijngaarden in om daar de groei van diverse druivenrassen te bewonderen. Daarna proef je van ons assortiment (tegen een vergoeding). Bekijk hoe de oude boerderij een nieuw leven kreeg met een logement en proeflokaal. De houtoven stoken we op. Er zijn verse pizzapunten te koop passend bij de wijn. Verder kun je genieten van onze tuin en live muziek. Het belooft een sprankelend weekend te worden.

Wijngaard Kruisboom Klimmen
Bezoek de wijngaard tussen 10.30 tot 16.30 uur, beide dagen. Er is een proeverij in de gaard van diverse Chardonnay-wijnen en er zijn rondleidingen in de wijngaard.

Wijngaard Kruisboom staat onder meer bekend om de unieke ‘Elk Jaar Anders’, een kwaliteitscuvée van Chardonnay met een klein deel Gewürztraminer in telkens een andere verhouding. Petro Kools (restaurant da Vincy): “Van de jaargang 2018 heeft Stan Beurskens voor Kruisboom een ‘Elk Jaar Anders’ gemaakt, wat een geweldig mooie cuvée is geworden. Van de opbrengst 2019 heeft Kruisboom drie verschillende wijnen in de maak. De ‘Elk Jaar Anders’, een Chardonnay Puur, en een Chardonnay op eiken. De eerste twee worden – samen met de Cuvée Da Pé – gepresenteerd bij Wijngaard Kruisboom in de wijngaard in Klimmen tijdens de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden op 19 en 20 september 2020.”

Parkeren kan in de gaard. U vindt ons in Klimmen via het onverharde pad aan de rotonde Klimmenderstraat/Overheek/Heek.

Wijndomein Stokhem
Wijndomein Stokhem is een wijngaard van 1,5 hectare met uitsluitend Pinot Noir druiven Ze is bekend van de drie wijnen die daarvan worden gemaakt: Rosé, Wit (Blanc de Noir) en Rood. Open Wijngaarddagen zijn 19 en 20 september van 10.00-17.00 uur. Ook dit jaar is er weer een eenvoudige ontvangst in de wijngaard, waarbij de wijnen geproefd kunnen worden, zittend op strobalen, genietend van het uitzicht over een van de mooiste wijngaarden van Nederland.

Wijngaard Riesenberg, Op 19 september is deze nog jonge gaard open.

Andere wijngaarden Landelijk zijn er de Open Wijngaarddagen op 19 en 20 september.

Wijnwandeling in Campagne Maastricht
20 september, van 13.00 uur tot 17.00 uur wandelen langs de gaarden in Wolder, Campagne, Biesland, Mariaberg en Jekerdal. Wandelen gebeurt in kleine groepen. Na afloop is er een goed glas wijn en misschien nog een proeverijtje. U kunt meedoen voor € 15,- p/p. Graag vooraf aanmelden bij Buurtnetwerk Campagne: www.buurtcampagne.nl (max 45 deelnemers).

Proeflokaal bij Dormio Resort Maastricht
Dagelijks beschikbaar in ’t Proeflokaal Drinken: Proefplankje met 3 Limburgse Wijnen voor € 9,50.

Woensdag 16 september en zaterdag 19 september van 16.30 tot 17.30 uur in ’t Proeflokaal Drinken, een proeverij van Limburgse Wijnen. Wij gaan dit organiseren met onze eigen Limburgse wijnkenner en collega Cyrill van ’t Proeflokaal.

Dormio Resort, Het Wilhelmus 1, 6216 GK Maastricht.

Wijndomein de Planck
Heeft een speciale Corona-actie waarbij onze wijn (minimaal 1 doos) gratis door heel Nederland wordt geleverd en een speciale aanbieding ‘Proef De Planck‘ met 6 verschillende wijnen (Johanniter, Johanniter Select, Soleil De Planck, Pinot Rosé, Rouge De Planck en Johannieter Brut) voor € 75,-.

Chateau Neercanne/ Auberge
Op zondag 20 september sluiten wij de Limburgse wijnweek af met een exclusieve Limburg proeverij in samenwerking met Mario.Tertschnig.Wine. Bij mooi weer serveren wij deze proeverij op het terras van L’Auberge de Neercanne (Von Dopfflaan 10, Maastricht) en bij slechter weer wijken wij uit naar de grotten van Neercanne.

U proeft wijn van de Top 8 wijnproducten uit de regio. Chef de Cuisine Raymond Remmen serveert hier 8 bijpassende gerechtjes bij, geïnspireerd op de regio.

In verband met de huidige maatregelen kunt u reserveren voor 2 vaste tijdstippen: van 12 tot 15 uur, of van 15.30 tot 18.30 uur. De prijs is € 90,- p/p.

Wijngaard op het land: Zomerfestivalafsluiting
Afsluiting Zomerfestival Voerendaal op zondag 20 september, ontvangst 19.00 uur. Totaalarrangement: € 85,- p/p.

Proef het ‘St. Martinus Prestige arrangement’ met als aperitief een glas mousserende rosé ‘Pareltjes van Annaline’, een 4-gangen verrassingsmenu met 4 glazen bijpassende wijnen van Wijndomein St. Martinus inclusief tafelwater en koffie. Daarbij kunt u genieten tussen de gangen door van dorpsdichter Peter Crombach die het Zomerfestival jubileumgedicht ten gehore zal brengen. Tussen de gangen door zijn er muzikale verrassingen van de Voerendaalse sopraan Fenna Ograjensek.

Alleen mogelijk op reservering.

En daarna?

Te laat? Geeft niet, want bij Wijnrestaurant op het land gaat het nog door. Zo kun je genieten van de volgende aanbiedingen.

Maandag 21 en 28 september: 4-Hands Chef’s Dinner Totaalarrangement € 125,-
Iedere maandagavond heeft Patriek een bevriende chefkok/eigenaar uit de omgeving uitgenodigd om samen een 5-gangenmenu te koken. In overleg zal de chef u verrassen met 3 gerechten en Patriek neemt de andere 2 gerechten voor zijn rekening. Bij het menu worden de wijnen van onze gastheer Stan Beurskens geschonken, inclusief water en koffie.

  • Maandag 21 september is het de beurt aan Ralph Hermans van Restaurant Rantree uit Maastricht.
  • Maandag 28 september is de laatste 4-hands Chef’s dinner met Robin van de Bunt van Restaurant De Leuf uit Ubachsberg.

Geen feest, wel wijn in het laatste weekend van september
Ondanks het gegeven dat er dit jaar geen Wahlwiller Wijnfeest gehouden kan worden, wordt in het traditionele laatste weekend van september vanuit het wijndorp tóch aandacht geschonken aan de regionale wijnen. De Stichting Wahlwiller Wijnfeesten heeft de wijnboeren langs de Route des Vins namelijk bereid gevonden om in het weekend van 26 en 27 september aanwezig te zijn in hun wijngaarden die aan deze wandelroute liggen. Lijfelijk, om de passerende wandelaars te vertellen over hun passie. En natuurlijk ook met hun wijnen, zodat er toch nog volop geproefd en gedronken kan worden.

De wijngaardeniers van de Wittemer Wijngaard, de Hubertus Wijngaard en de Cunibertus Wijngaard zijn zowel op de zaterdagmiddag als zondagmiddag present. De beheerders van de Heuvelzicht Wijngaard, die niet direct langs de wandelroute ligt, presenteren zich zondagmiddag ook in de Wittemer Wijngaard. Van deze viere wijngaard in het wijndorp werd dit jaar voor het eerst een eigen smakelijke wijn geproduceerd.

Bij Wijngoed Salamander, halverwege de wijnroute in Eyserheide, is men ook het hele weekend welkom voor uitleg over de eigen wijnen en uiteraard om te proeven.

Tot slot kan men natuurlijk ook nog in de omliggende horecazaken terecht, zoals Gasterij A Gen Kirk in Wahlwiller. Ook hier worden de lokale en regionale wijnen geschonken.

Startpunt van de uitgepijlde Route des Vins is zoals bekend de parkeerplaats aan de John F Kennedystraat in Wahlwiller.

Wijzigingen voorbehouden i.v.m. Covid-19 en weersomstandigheden. Sommige activiteiten kunnen door omstandigheden worden afgelast. Check vooraf even.