Factsheet Limburgse wijnen

1. Beschermde Geografische Aanduiding Limburg – ‘Landwijn’

1.1. Beschermde naam Limburg, samen met de traditionele naam ‘Landwijn’ of ‘Beschermde Geografische Aanduiding’.

1.2. Gebruik van een complementair kleinere gebiedsnaam De volgende naam van een kleiner gebied, dat valt binnen het BGA gebied “Limburg”, kan samen met de gebiedsnaam Limburg gebruikt worden, indien minimaal 85% van de gebruikte druiven uit dit gebied komen: – Zuid Limburg: streek, gelegen in de provincie Limburg.

1.3. Wijncategorieën 1.Wijn 4.Mousserende wijn 5.Mousserende kwaliteitswijn 8. Parelwijn 9. Parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd

1.4. Beschrijving van de wijnen De witte wijnen zijn fris, vol fruitig, met groene en vooral tropische tonen. De rode wijnen worden gekenmerkt door zwart fruit en zijn meer vol. Het minimum alcohol gehalte is 6,5% Vol.

1.5. Geografisch gebied Provincie Limburg, afgebakend door de grondwettelijk bepaalde provinciegrenzen. Nabijgelegen gebied van toepassing op de productie van wijn Voor wat betreft het productiegebied voor het maken van de wijn (vinificatie) zijn alle Nederlandse provincies gedefinieerd als nabijgelegen. Wanneer de grondwijn in het gebied van de BGA of in een nabijgelegen gebied is gemaakt kan een deel van deze grondwijn of het totale volume in loon worden gebotteld als parelof mousserende wijn. Deze handeling kan plaats vinden buiten het BGA-gebied of nabijgelegen gebied met behoud van de BGA naam. Op het etiket wordt in dat geval ook de loonbottelaar vermeld, mogelijk met behulp van een codenummer (Gebotteld door……………voor………….).

1.6. Maximum opbrengst per hectare Voor witte druiven: 100 hl/ha. Voor rode druiven: 85 hl/ha, met een uitzondering voor Dornfelder => 100 hl/ha.

1.7. Wijndruivenrassen De rassen zoals opgenomen in de bijlage hierbij.

1.8. Causaal verband Beschrijving van het gebied De heuvels in Zuid Limburg zijn ontstaan door een samenspel van tektoniek, sedimentatie en erosie. In het uiterste zuidoosten komen heuvels voor, waarvan de hoogste top, de Vaalserberg, ongeveer 323 m +NAP meet, met in het zuiden en zuidoosten kalksteen, zandsteen of klei uit het krijt, veelal met een dek van leemgronden. In het zuiden tot midden en het noorden, langs de Maas, vindt men rivierklei, leem en zand, veelal op rivierzand en- grind. Verder in het zuiden en midden voornamelijk löss, afgewisseld met leem op rivierzand en- grind, en in het midden en noorden (lemig) fijn zand (dekzanden). Het klimaat wordt gekenmerkt door: – Een gemiddelde neerslag van 808 mm/jaar. – 1561 zonne-uren (Maastricht) jaar. – Een gemiddelde temperatuur van 10,2o C voor een jaar en in de zomer 17,5o C. – Een verschil tussen de dag- en nachttemperatuur in september van 9,3o C. Gegevens van het product De witte wijnen zijn fris, vol fruitig, met groene en vooral tropische tonen. De rode wijnen worden gekenmerkt door zwart fruit en zijn meer vol. Verband Het klimaat maakt het mogelijk om tot de hogere opbrengst, met voldoende rijpheid, te komen, hetgeen tot uiting komt in frisse, vol fruitige witte wijnen, met vooral tropische tonen en zwart fruit voor rode wijn.

1.9. Traditionele naam met provincienaam Op het etiket van een wijn die voldoet aan de voorschriften van dit productdossier kan men de BGA informatie vermelden met de traditionele naam “Landwijn Limburg” of de tekst “Beschermde Geografische Aanduiding Limburg”.

1.10. Verificatie autoriteit Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Verificatie procedure – Minimaal 1 controle (1 bedrijf) per jaar, zoveel mogelijk te combineren met reguliere controlebezoeken voor wijn (of andere reguliere NVWA-controles). – Administratieve controle op naleving bepalingen uit het productdossier (en andere wettelijke vereisten). – Voor BGA is een analyse verplicht, bedrijven laten zelf monsters analyseren bij een EU gecertificeerd lab (in of buiten Nederland). De NVWA ziet hierop toe (via de administratieve controle) en neemt steekproefsgewijs contramonsters om te laten analyseren bij het NVWA-lab.

3 van 4 Bijlage : Lijst met druivenrassen die toegestaan zijn met de provincienaam, complementair kleinere gebiedsnaam en BGA (vanaf oogst 2023) Accent N Acolon N Allegro N Auxerrois B Bacchus B Baco Noir N Baron N Bianca B Birstaler Muskaat B Bolero N Bronner B Cabaret Noir N (VB-91-26-4) Cabernet Blanc B (VB-91-26-1) Cabernet Cantor N Cabernet Carbon N Cabernet Carol N Cabernet Cortis N Cabernet Cubin N Cabernet Dorio N Cabernet Dorsa N Cabernet Franc N Cabernet Jura N Cabernet Mitos N Cabernet Sauvignon N Cabertin N (VB-91-26-17) Calandro N Calardis Blanc B Carmenere N Chardonnay B Dakapo N Divicio N Divona B Domina N Dornfelder N Dunkelfelder N Excelsior Faber B Felicia B Florental N Frühburgunder N Gamaret N Gamay N Gewürztraminer Rs Golubok N Hegel N Helios B Hibernal B Hölder B Huxelrebe B Johanniter B Juwel B Kerner B Kernling B Landal 244 N Laurot N Léon Millot N Maréchal Foch N Melody B Merlot N Merzling B Meunier N Monarch N Morio Muscat B Müller Thurgau B Muscaris B Muscat Blanc B Muscat Bleu N Orion B Ortega B Palatina Phoenix B Pinot Blanc B Pinot Grigio Pinot Gris G Pinot Noir N Pinotin N Plantet N Polo Muscat B Portugiezer N Prior N Rayon d’or B Reberger N Regent N Reichensteiner B Riesling B Rinot B Rondo N Roter Elbling Rs Ruländer G Saphira N Satin Noir N (VB-91-26-29 B ) Sauvignac B (Cal 6-04 B) Sauvignon Blanc B Sauvignon Soyhieres B (VB-32-7) Sauvitage B Scheurebe B Schönburger Rs Seyval B Siegerrebe Rs Silcher B Sirius B Solaris B Souvignier Gris B St. Laurent N Staufer B Sylvaner B Syrah N Tempranillo N Villaris B Viognier B Würzer B Zweigeltrebe N

Product dossiers Limburgse BOB’s;

Maasvallei

Mergelland

Vijlen

Voerendaalse Bergen

 

Alles over de EU en de NL regels en de BOB-aanvragen van de Mergelland wijn en Maasvalleiwijn treft u aan Op deze pagina bij de RVO.