Fietsroute: Maasland

Deze route kunnen we gemakkelijk afleggen in een hogere versnelling. We hebben de stevige heuvels van het zuiden even ingeruild voor het Maasland, een vlak gebied dat niet alleen erg in trek bij wandelaars en fietsers, maar ook bij watersporters. Dat laatste komt door de aanwezigheid van de zogeheten Maasplassen. Dit zijn kunstmatige meren die zijn ontstaan door grindwinning.

Moeder Maas vormt hier de natuurlijke grens tussen Nederlands- en Belgisch Limburg. We passeren enkele leuke jachthaventjes, waar kleine plezierbootjes vrolijk in het water dobberen. Aan weerskanten van de Maas ligt een aantal wijndomeinen, waarvan er twee tot de belangrijkste van Limburg behoren: Wijndomein Aldeneyck en Wijngoed Thorn.

  • Start Wijngoed Thorn, Bogenstraat 12a Thorn (NL)
  • Afstand 65 km
  • Stijging 180 meter
  • Moeilijkheidsgraad 5/10

1. Wijngoed Thorn

Harry Vorselen, van huis uit beroepsmuzikant, plantte in 2001 zijn eerste stokken aan in het ‘witte’ stadje Thorn. Inmiddels is zijn bezitting uitgegroeid tot een wijngoed van 6,5 hectare. Op de kiezelgronden in de nabijheid van de Maas groeien auxerrois, pinot gris, riesling, pinot noir, dornfelder en frühburgunder.

Wijngoed Thorn nam samen met Wijndomein Aldeneyck in Maaseik het initiatief tot de oprichting van Maasvallei Limburg, de eerste en enige grensoverschrijdende BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) ter wereld. Maasvallei Limburg wordt sinds januari 2018 officieel als beschermd wijnbouwgebied erkend door de Europese Unie.

Op Wijngoed Thorn wordt zowel rood als wit gemaakt. Harry Vorselen maakt daarnaast een mousserende wijn van gelijke delen pinot noir en auxerrois én een zoete bubbelwijn van laat geoogste pinot gris. De wijnen zijn te koop in het proeflokaal in de historische kern van Thorn.

  • Proeflokaal do tot za (april tot oktober ook zo) van 14.00 – 16.00.
  • Bogenstraat 12a, Thorn (NL)
  • www.wijngoed-thorn.nl

Vanaf Wijngoed Thorn, gevestigd langs het knooppuntennetwerk, volgen we de knooppunten 53, 52, 40, 10, 11, 8, 7, 2 naar, knooppunt 1 in Maria-Hoop.

2. De Deelgaarderberg

Jos en Nicole Wilms-Gielkens van wijngaard De Deelgaarderberg in Maria-Hoop besloten in 2003 een wijngaard te beginnen. In 2005 plantten ze de eerste stokken op een perceel in Maasbracht, maar daar moesten ze in 2007 weg omdat de gemeente het stuk grond nodig had voor woningbouw. Nog datzelfde jaar verhuisden de stokken naar Maria-Hoop, waar in 2008 ook een kelder werd gebouwd.

Inmiddels beschikt De Deelgaarderberg over meer dan 2200 wijnstokken (solaris, dornfelder, auxerrois en pinot blanc). De Deelgaarderberg werkt nauw samen met de eigenaren van de in 2016 aangeplante wijngaard Petrusberg in Sint Odiliënberg. De druiven die hier groeien worden in Maria-Hoop tot wijn verwerkt. De Deelgaarderberg produceert jaarlijks tussen de 3000 en 4000 flessen.

Op dit moment, 2024, zijn de wijngaarden in Maria-Hoop  3 hectare groot. Daarnaast beheren zij de Wijnhof Roozendael in Reuver en de Wijngaard in de Historische tuin van kasteel Montfort. En maken wijnen van Wijngaard de Petrusberg in St. Odiliënberg.

  • Rondleidingen op reservering op vrij, za en zo. 12,50 p.p. voor een excursie met proeverij.
    17,50 p.p. voor een excursie met een luxe proeverij met streekproducten hapjes o.a. Livar producten.
  • Diergaarderstraat West 4, Maria-Hoop (NL)
  • www.wijngaarddedeelgaarderberg.nl

We verlaten Wijngaard Deelgaardenberg in de richting van knooppunt 22 en volgen knooppunten 24, 9, 6, 4, 13 en 24 richting 25. Tussen knooppunt 24 en 25 vinden we Wijndomein Aldeneyck.

3. Wijndomein Aldeneyck

We bezoeken het hypermoderne Wijndomein Aldeneyck, net over de grens met België. Eigenaar Karel Henckens voltooide een opleiding tot wijnbouwer aan het wijnbouwinstituut in Trier. Om wijnen van de hoogste kwaliteit te kunnen maken, houdt hij de oogst beperkt.

Mede dankzij de uitstekende ligging van de wijngaard (zuid-zuidoostelijk), het warme microklimaat van de Maas en de kiezelbodem brengt Aldeneyck wijnen voort van internationale klasse. De gebruikte druivenrassen zijn: pinot blanc, pinot gris en pinot noir, gewürztraminer en riesling. De Pinot Brut van Aldeneyck (een assemblage van pinot blanc, pinot gris en pinot noir) staat al sinds jaar en dag bekend als de beste mousserende wijn van België. Ook de Pinot Brut rosé (samengesteld uit pinot noir en pinot gris) verdient een plaats in de eregalerij.

Het laatste stuk van de route loopt langs knooppunt 25, 22 en 21 terug naar Wijngoed Thorn.


Highlights

Thorn
Het witte stadje Thorn staat alom bekend als een van de parels van Limburg. Het was tot de komst van de Fransen in 1794 bijna 800 jaar lang een vorstendom, waar vrouwen (abdissen) de scepter zwaaiden.

Hotel-restaurant Crasborn
Waar het witte stadje zelf om bekendstaat zijn de pannenkoeken die je er kunt eten. Zo ook bij Crasborn, pannenkoekenhuis én herberg. Hier vind je voor ieder wat wils, een straat- en een tuinterras en Limburgse wijn op de kaart.
Hoogstraat 6, Thorn (NL) – hotelcrasborn.nl

Da Vinci
Met een Michelin-ster bekroond restaurant van ladychef Margot Reuten en sommelier en meestergastheer Petro Kools, in 2020 uitgroepen tot ‘Ambassadeur van de Limburgse wijn’. Gevestigd aan de haven van Maasbracht. Prachtige wijnkelder. À la carte dineren of in menuvorm, vanaf 3 gangen à 75 euro.

Restaurant de Kolentip
Ook gevestigd aan de haven van Maasbracht, waar je vanaf het terras geniet van een heerlijk uitzicht over het water. Op de kaart staan toegankelijke lunchgerechten die net wat anders zijn dan normaal. Van twee gangen voor 33,50 euro tot zes gangen voor 56 euro.
Tipstraat 8, Maasbracht (NL) – kolentip.nl– nl

Hof van Herstal
Klassieke zaak met een Franse keuken die vooral faam geniet in het wildseizoen. Hier eet je goed en voldoende. De wijnkaart, met de nadruk op Frankrijk, biedt vele mogelijkheden.

Herberg Stadt Stevenswaert
Mooi gelegen aan het historische plein van Stevensweert. Serveert een hedendaagse, met een Bib Gourmand bekroonde, keuken. Er wordt gewerkt met seizoensproducten, met name groenten uit eigen tuin. Menu vanaf drie gangen voor 30 euro.

Maaseik
Een absolute must op deze route is het gezellige stadje Maaseik. Zet je fiets even aan de kant en volg de bewegwijzerde cultuurwandeling, die je langs de mooiste historische plekjes van Maaseik voert. Of ga gezellig op een terrasje aan de Markt zitten en maak kennis met de vele ambachtelijke culinaire producten uit de streek.

Restaurant Bienvenue
Heerlijk lunchen of dineren in het historische centrum van Maaseik. Bienvenue heeft een aantrekkelijke eigentijdse Franse keuken en een aangename ambiance. Chef John van Leerzem werkt louter met verse kwaliteitsproducten. 3-gangenkeuzemenu à 39 euro.

Hotel van Eyck
Gelegen aan dezelfde Markt. Het fraai gerestaureerde Hotel van Eyck heeft een brasserie, restaurant, fijn terras en een dakterras. Je bent er welkom voor een klein hapje en een drankje, maar ook voor een compleet verzorgde maaltijd of een gezellige borrel.