Fietsroute: Land van Kalk en omstreken

Deze fietsroute leidt dwars door ‘Het Land van kalk’, een van de mooiste gebieden van Zuid-Limburg. De tocht wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap met soms aanzienlijke hoogteverschillen.

We komen door pittoreske dorpen en gehuchten, waar vaak niemand te zien is en waar je alleen het gefluit van vogels hoort. Het loont hier absoluut de moeite om even van de fiets stappen om te genieten van de rust.

  • Afstand: 31,1 km
  • Stijging: 353 meter
  • Moeilijkheidsgraad: 6/10
  • Start: Wijngoed Fromberg, Withagerweg, of Parkeerplaats Kunradersteengoeve, Voerendaal (NL)

1. Landgoed Overst

Geen prosecco, maar een echte mousserende Limburgse O’secco. Waarbij de ‘O’ staat voor Overst, een prachtig landgoed in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Het gebied, waar de bodem bestaat uit harde mergel en waar het vaak heel zonnig is, wordt sinds 2003 bebouwd met druivenrassen die speciaal voor dit gebied geschikt zijn: auxerrois, dornfelder, müller-thurgau, pinot gris en heel bijzonder voor Limburgse begrippen: cabernet sauvignon. Van deze laatste druif maakt voormalig supermarkteigenaar Ruud Verstegen in mooie jaren een prachtige houtgerijpte wijn en in mindere jaren een rosé.

Landgoed Overst maakt deel uit een beschermd natuurgebied. De frisse O’secco, op de markt sinds 2014, is een blend van pinot gris, müller-thurgau en auxerrois. Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze bubbelwijn gemaakt als een prosecco. De wijnen van Landgoed Overst zijn te koop in diverse Plus-supermarkten in de omgeving.

Onze route vervolgen we in de richting van fietsknooppunt 57. Na 1800 meter nemen we op de Y-splitsing de Karstraat. Na 800 meter ligt aan de rechterkant wijngaard Kunrader Vallei.

2. Wijngaard Kunrader Vallei

In 2009 werd op een prachtig plekje in Voerendaal de wijngaard Sunset Hills aangelegd. Deze werd in 2020 overgenomen door de familie Stassen. Die zet de wijngaard voort onder de naam Wijngaard Kundervallei. Voorlopig wordt nog nauw samengewerkt met Sunset Hills. Beide bedrijven laten hun wijnen, die onder afzonderlijke etiketten op de markt komen, elders vinifiëren. De zonovergoten hellingen hebben een kalkrijke bodem, wat alles bij elkaar zorgt voor frisse en fruitige wijnen. Op het wijndomein staan zo’n 3000 stokken aangeplant met de nieuwe druivenrassen solaris, johanniter en cabernet cortis. Van deze laatste (rode) druif wordt een rosé gemaakt.

  • Rondleidingen, proeverijen en arrangement op aanvraag.
  • Karstraat, Voerendaal (NL)
  • contact via Instagram @kunradervallei

We fietsen terug in de richting waar we vandaan komen en vervolgen de weg langs knooppunt 57 en 58. We kiezen daarna de richting van knooppunt 85. Ter hoogte van het dorpje Stokhem slaan we niet linksaf richting knooppunt 85, maar gaan we rechtdoor, de Dodeman op. Op deze steile berg ligt Wijngoed Stokhem.

3. Wijndomein Stokhem

Wijndomein Stokhem heette tot 2017 Château Gilbert. In dat jaar droeg zakenman en wijnconnaisseur Gijs van Esschoten, een invloedrijk persoon in de Limburgse wijnwereld, zijn wijngaard over aan Jeroen van der Eng. Die koos ervoor het bedrijf voort te zetten onder een andere naam. Wijndomein Stokhem werkt met uitsluitend pinot noir. De druiven groeien op een wijngaard van 1,5 hectare. De bodem bestaat uit mergel, löss, kiezel en vuursteen. De stokken zijn aangeplant in 2004 en 2007. Ze brengen mooie, bourgogne-achtige wijnen voort.

Van de pinot noir wordt op Wijndomein Stokhem niet alleen rode wijn en rosé gemaakt, maar ook een blanc de noir, een witte wijn van rode druiven. In Duitsland zie je zulke wijnen vaak, maar voor Nederlandse begrippen zijn ze vrij uitzonderlijk. De vinificatie vindt plaats in Kasteel Wijnandsrade.

  • De wijngaarden vind je op de Dodeman, de wijnmaker later in de route bij Kasteel Wijnandsrade.
  • www.wijndomeinstokhem.nl

De Dodeman dalen we terug af en we vervolgen de route verder naar knooppunt 58 en richting 59. Ter hoogte van het gehucht Schoonbron nemen we, enkele meters voor het Avia tankstation, de Randsdalerweg naar rechts. Direct na de tunnel vinden we links Wijngoed Belle Source.

4. Wijngoed Belle Source

Het kleine Wijngoed Belle Source dankt zijn Franse naam aan het gehucht waarin het ligt: Schoonbron. De wijngaard, aangeplant in 2006, is iets meer dan een halve hectare groot. Er staan in totaal zo’n 1100 stokken pinot gris, chardonnay en pinot noir. Van de laatstgenoemde duif wordt een fonkelende rode wijn gemaakt, die enkele maanden houtrijping heeft gehad. Ook een deel van de chardonnay heeft Frans eikenhout meegekregen.

De term sur lie op het etiket geeft aan dat de wijn voordat hij werd gebotteld enkele maanden op zijn eigen gistcellen heeft gerust, wat resulteert in een volle en complexe wijn. Belle Source was het eerste Limburgse wijngoed in Nederlands Limburg dat chardonnay aanplantte. De wijnen worden geschonken in diverse cafés en restaurants in de buurt van het domein.

We fietsen terug naar de doorgaande weg en vervolgen die langs knooppunt 59 en 56 richting knooppunt 90. Circa 700 honderd meter na knooppunt 56 nemen we op de rotonde, deze fietsen bij helemaal rond en nemen de veldweg die links langs de straat ‘Heek’ omhoogloopt. Aan de linkerkant ligt Wijngaard Kruisboom.

5. Wijngaard Kruisboom

Aan de rand van Klimmen ligt Wijngaard Kruisboom, een kleine familiewijngaard die eigendom is van de familie Maessen. Hier wordt zowel een Chardonnay Puur gemaakt als een Chardonnay ‘Elk jaar anders’. Deze laatste wordt aangevuld met een klein deel gewürztraminer, afkomstig van hetzelfde perceel. De exacte samenstelling wisselt met het jaar, waardoor elke editie een beetje afwijkt van die van het voorgaande jaar.

Wijngaard Kruisboom werkt samen met Stan Beurskens van Wijndomein St. Martinus. Samen met Petro Kools, gastheer en mede-eigenaar van sterrenrestaurant Da Vinci in Maasbracht, lanceerden ze in 2020 de houtgelagerde Cuvée Da Pé 2018, een assemblage van 60 procent chardonnay en 40 procent souvignier gris.

Terug op de rotonde vervolgen we de weg langs knooppunt 90 en 92. Op weg naar knooppunt 93 passeren we Kasteel Wijnandsrade. We volgen vervolgens knooppunt 93, 55 en 54 richting knooppunt 57 naar het start- en finishpunt.


Highlights

Brand Bier Brouwerij
In 1340 opende in Wijlre ’s lands eerste bierbrouwerij de deuren. Met tegenwoordig een apart proeflokaal voor de bieren van het huis en een aantal bijpassende gerechten. Rondleidingen van tevoren reserveren.

Villare
Moderne B&B met brasserie. Er staat Limburgse wijn op de kaart, bier van de lokale brouwerij en oer-Limburgse gerechten zoals zoervleisj (14,50 euro) en echte bloedworst (10,25 euro). Vanaf het terras geniet je van een panoramisch uitzicht over het glooiende heuvellandschap.

’t Krieltje
Boerderijwinkel in Wijlre met een ruim assortiment ‘101%’ groente en fruit. Daarbij ligt de nadruk op streek- en seizoensgebonden producten.

PAULS IJs + Spijs
De naam zegt het al, bij PAULS ben je – de hele dag door – aan het juiste adres voor huisgemaakt ijs en ambachtelijk bereid spijs. Geserveerd in een landelijke sfeer. Een grote tuin dient als terras. Op de wijnkaart staan vooral Limburgse wijnen.

Brasserie de Kleine Koning
Klein bruin café met een simpele menukaart met smaakvolle gerechten. Van een pasteitje met kip (9,95 euro) tot een zacht gegaard eendenboutje met rode wijn saus (20 euro).

Miljoenenlijn
Een van de mooiste spoorlijntrajecten van Nederland. Brengt je voor slechts 15 euro per persoon langs de mooiste vergezichten van het Limburgse Heuvelland. Start en finish in Simpelveld, maar het miljoenenlijntje komt ook door Schin op Geul – langs Wijngoed Belle Source.

Preuverie In de Wiesj
Knus, huiselijk restaurant in een voormalige carréboerderij. In deze bijzondere ambiance staan diverse proeverijen en streek- en seizoensgerechten voor je klaar. Geopend van ontbijt tot diner, ook voor koffie met vlaai of een borrel. Groot terras op de binnenplaats.

Kasteel Wijnandsrade
Goed bewaarde middeleeuwse motte die je middels een poëzieroute of bezichtiging kunt bewonderen. Het is ook de plek waar de wijn van Wijndomein Stokhem wordt gemaakt. Bij Brasserie Kasteel Wijnandsrade kun je bourgondisch lunchen of borrelen.

PLUS Voerendaal
De PLUS-supermarkt zoals we hem thuis ook kennen, maar dan wel mét Limburgse wijn in de schappen. De wijnen van Wijngoed Overst om precies te zijn. Behalve bij de PLUS in Voerendaal ook in Eijsden, Landgraaf, Simpelveld, Heerlerbaan, Munstergeleen en Geleen.