Boeken

Vrienden van Limburgse wijn

“Vrienden van Limburgse wijn” is een een leuk nieuw boek (52 pagina’s) op magazineformaat, over de Limburgse wijngaarden. Met openhartige interviews met de wijnmakers van onder andere Domein Aldenborgh, Wijnkasteel Genoels Elderen, Landgoed Overst, Hoeve Nekum, Wijngaard Sint Martinus en het wijnrestaurant Mes Amis.

Je treft ook een overzicht met beschrijving aan van de ruim 50 wijngaarden in Belgisch- en Nederlands Limburg en een enthousiast voorwoord van Cees van Casteren.

Het boekje “Vrienden van Limburgse wijn” is een leuk cadeau om te krijgen of te geven.

Bestel het in onze webshop

“Zuid Limburg heeft de mooiste en beste gelegen wijngaarden. Daar worden Neerlands mooiste wijnen geproduceerd. Sommige inmiddels al meer dan 50 jaar.”
Gert Crum, wijnschrijver

“Nederlands oudste wijn is vandaag de dag heel divers en vaak van een uitstekend niveau. En het potentieel van Limburg is enorm. Terecht zijn er inmiddels drie Beschermde Herkomst benamingen. Ik ben zeer benieuwd naar de toekomst.”
Onno Kleyn, wijnschrijver

Wijnboeren uit ons land

Hoe leuk is het om al die interviews uit wijnbouw vakblad, Wijn en Wijngaard, gebundeld terug te lezen? In deze digitale special “wijnboeren in ons land” tref je ze aan;

Wijndomein St. Martinus, Landgoed Overst, Domein Aldenborgh, Wijnkasteel Genoels-Elderen, Wijndomein de Kluizen, Hoeve Nekum, Domein de Vier Ambachten, Wijngaard aan de Breeden Beek, Wijngaard ‘t Biezenhof, Wijndomein ten Kapittelberg, Stadswijngaard Amsterdam, Wijngaard de Linie, Wijnboerderij ‘t Heekenbroek en Wijndomein Aldeneyck.

Grotendeels zijn de “portretten” geschreven door Theo Rottier.

Limburgse Wijn en Gaard

Digitaal magazine van stichting Promotie Limburgse Wijn, inclusief lidmaatschap van Vrienden van Limburgse Wijn!

Stichting Promotie Limburgse Wijn heeft de opdracht gegeven om een aantrekkelijk magazine samen te stellen over wijnboeren en hun gaard. Het magazine is zowel in gedrukte als in digitale vorm verkrijgbaar.

Nu inclusief het lidmaatschap van Vrienden van Limburgse Wijn!

In dit eerste nummer o.a.:

Nieuwe wandelroutes, de route des vins.
Op bezoek bij Limburgse wijnmakers zoals Hoeve Nekum, Stokhem, Landgoed Overst, Sint Martinus.
Overzichtskaart van alle Limburgse wijngaarden.
Wijn en spijs: Hoe Limburgse wijn te combineren met gerechten.
Vrienden van Limburgse wijn club card, voor vele voordelen en belevingen.
Leuk om te geven of te ontvangen.

Het magazine is ook in gedrukte vorm te koop bij de VVV kantoren in Zuid Limburg en Maastricht en in boekhandels als de Dominicanen in Maastricht of wijngaarden zoals St. Martinus in Vijlen.

In onze webwinkel is enkel de digitale versie te koop.

Langs Limburgse wijngaarden

Langs Limburgse wijngaarden
Langs Limburgse wijngaarden

Limburgse wijngaarden liggen vaak op nog onbedorven plekjes. Tussen de heuvels, langs rivieren en beken, in fruitteeltgebieden en zelfs aan de rand van de stad Maastricht zijn de mooiste wandelingen te maken. U ziet waar de laatste decennia de druiven worden gekoesterd die resulteren in heerlijke wijnen.

Wandelaar Kees Bos schreef eerder de gids ‘Vervoering in de Voerstreek’, maar hij moet menigmaal in vervoering zijn geraakt tijdens zijn tochten en zoektochten naar de beste wandelwegen langs Limburgse wijngaarden.

Deze tochten hebben geresulteerd in 15 wandelingen van 7 tot 13,5 km lengte in Nederlands en Belgisch Limburg. Met goede routebeschrijvingen, veel informatie over de bezienswaardigheden, veel foto’s en overzichtelijke kaarten.

Wijn van Nederlandse bodem

Wijn van Nederlandse bodem
Wijn van Nederlandse bodem

Hoe goed gaat het met onze wijn? Kunnen we de smaak van de bodem, de invloed van terroir in Nederlandse wijnen proeven? Experts laten in Wijn van Nederlandse bodem voor het eerst heel visueel de resultaten en smaken zien en gaan in op de toekomst van wijn in Nederland. Tien wijngaardeniers uit Gelderland en Zuid-Limburg, die hun druiven en grond lieten testen, vertellen over hun liefde voor wijnbouw en geven tips over hun favoriete wijn-spijscombinaties.

Geert-Jan Vis en Denise Maljers zijn geologen en onderzoekers bij TNO, Geologische Dienst Nederland. Stan Beurskens is een van de weinige oenologen van Nederland en studeerde in Stellenbosch (Zuid-Afrika) en Geisenheim (Duitsland).

Wijn van eigen bodem

Wijn van eigen bodem
Wijn van eigen bodem

Ontdek de lekkerste Nederlandse wijnen met Mariëlla Beukers en Irene de Vette. Groente en fruit uit eigen tuin, eieren en kaas van de boer om de hoek, vlees van een varken of koe dat in de directe omgeving is opgegroeid: steeds meer mensen zijn bewust bezig met ‘lokaal’ eten en drinken.

In deze trend past ook een glas wijn van Nederlandse bodem! Mariëlla Beukers en Irene de Vette verzamelden alles wat je altijd al wilde weten over Nederlandse wijn. Ze vertellen niet alleen hoe dat mogelijk is, wijn maken in Nederland, maar ook wat je ervan mag verwachten, waar je het bij kunt schenken en waar je het kunt kopen. Je leest over de komst van de eerste ‘moderne’ wijngaarden rond 1970, speciaal ontwikkelde druivenrassen en toprestaurants met Nederlandse wijnen op de kaart.

In veertien interviews komen de specialisten aan het woord: wijnboeren, sommeliers, chefs en een webwinkelier bijvoorbeeld. En natuurlijk geven ze een aantal heerlijke (streek)recepten, zodat je ook zelf aan de slag kunt met wijn uit Nederland.

Van mijnstreek tot wijnstreek

Van mijnstreek tot wijnstreek
Van mijnstreek tot wijnstreek

Prachtige mijngebouwen en terrils herinneren in Belgisch en Nederlands Limburg aan de gouden eeuw van het zwarte goud. Maar evengoed vormen ze vandaag de bakens in een regio die trots is op zijn wijnbouw.

Al meer dan vijftig wijnmakers verbouwen er opvallend lekkere wijnen, waarvan enkele zelfs internationaal goed scoren. De meest representatieve onder hen vormen de rode draad in Van mijnstreek tot wijnstreek, een boek over de lekkerste wijnroutes van de beide Limburgen.

De auteurs gaan op bezoek bij gepassioneerde en vaak markante wijnbouwers, maar hebben eveneens aandacht voor de heerlijke streekspecialiteiten die je langs beide kanten van de grens vindt. Bij welke slager koop je het echte Livar varkensvlees? Waar haal je de fijnste rommedou? Wie is de kampioen van de Limburgse vlaaien en in welke boerderijen kan je terecht voor ambachtelijke zuivelproducten? In dit inspirerende boek krijg je een antwoord op alle lekkere vragen over Limburg.

Wijn en Wijngaard

Het vakblad voor wijnbouw in Nederland en Vlaanderen verschijnt elk kwartaal. Nu al meer dan 26 jaar! Kijk op wijnenwijngaard.nl

Overige websites met informatie over de Limburgse wijngaarden:

www.wijnbouw.com

www.limburgsewijnen.com