Wijn en spijs combineren

SmaakprofielenApps

Smaakprofielen

Hieronder tref je een paar smaakprofielen aan voor witte, rosé, rode en zoete wijn, met de bijhorende wijn- en spijscombinaties geadviseerd door sommelier Maurice Warnier.

1. Witte wijn

Licht, fris en strak

Jonge witte wijnen met een strak mondgevoel, een heldere kleur en frisse fruitige geuren zoals de Sauvignon Blanc van domein Mergelsberg in Noorbeek, de Johanitter ‘Select’ van domein de Planck te Slenaken of Bergdorpje wit van St.Martinus te Vijlen. Lieflijk zijn de Rivaners/ Muller Thurgau’s van Apostelhoeve, Hoeve Nekum en Overst Voerendaal.

Wijn-spijscombinaties zijn bijvoorbeeld frisse salades met een klassieke dressing van olijfolie, citroensap en azijn.

Vol, zacht en breed

Volle witte wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel, een heldere gouden kleur en frisse en romige geuren. Gemaakt van bijvoorbeeld Chardonnay Wit van Genoels Elderen in Riemst Belgie, de Auxerrois van Wijngaardsberg Ulestraten en Apostelhoeve en de Pinot Gris van wijngoed Overst Voerendaal en Aldeneijck.

Wijn-spijscombinaties lopen uiteen van visgerechten, gevogelte en rijke salades.

Intens, rijk en complex

Intense en rijke witte wijnen met een complexe smaak en lange afdronk. Kleur loopt uiteen van blinkend lichtgeel naar goudgeel. Gemaakt van bijvoorbeeld rinsige Rieslings van Apostelhoeve en Thorn of Chardonnay van Aldeneijck, Crutzberg Voeren, Genoels Elderen (blauw/goud) en Kruisboom Klimmen. Vergeet dan ook niet de houtgelagerde Gris de Villare van St, Martinus, gemaakt van de Souvignier Gris. Bij de top hoort absoluut ook de Chardonnay van Chateau le Bon Baron uit Lustin Belgie.

Wijn-spijscombinaties zijn haute cuisine gerechten met rijke complexe smaken zoals vis een rijke saus.

2. Rosé wijn

Bleek, strak en mineraliteit

Fris droge rosé wijnen met een strak mondgevoel en een subtiel karakter. Veel voorkomende geuren zijn framboos, perzik en lichte kruidigheid. De wijn is meestal bleek (zalm)roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld Pinot Noir van De Planck of de Pinot Gris (2017) van Wijngaardsberg.

Wijn-spijscombinaties zijn salades (bijvoorbeeld Niçoise) en maar uiteraard heerlijk bij kleine lichte tapas op het terras.

Kleurrijk, mild en fruitig

Mild, zachte rosé wijnen met een ronde smaak en een fruitig karakter. Veel rijpe zoete geur van rood fruit en diep roze van kleur. Gemaakt van bijvoorbeeld van Cabernet Cortis, Monarch en Pinotin die verwerkt zijn in de Hemelse Roze van St.Martinus: een absoluut gastronomische rosé.

Wijn-spijscombinaties in deze categorie zijn visgerechten, pasta’s en ook heel goed inzetbaar bij de barbecue.

3. Rode wijn

Licht, soepel en fruitig

Vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter en subtiele smaken. Geuren van fruit en kruidigheid zoals thijm en rozemarijn. Gemaakt van bijvoorbeeld de Pinot Noir’s van Wijngaardsberg, Genoels Elderen, Crutzberg, Overst en Aldeneijck, hoewel deze soms ook best bij ‘Stevig en romig’ gezet kunnen worden. Ook past de Dornfelder van Overst in deze fruitige categorie.

Wijn-spijscombinaties zijn gegrild gevogelte, lichte pastagerechten en kaasplateau’s.

Stevig, zacht en romig

Volle rode wijnen met een zachte én krachtige smaak. Vaak geuren van bramen, hout, vanille en kruidigheid. Mooie diepe paars-rode kleur. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Dornfelder van wijngoed Thorn, de Cuvee Villare van St, Martinus en de Rouge De Planck van wijndomein De Planck.

Wijn-spijscombinaties zijn kruidige ovenschotels, sappige steak met pepersaus en pasta met tomatensaus.

Complex, krachtig en vol

Rijke en complexe wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Vaak een breed palet aan geuren van fruit, kruiden en specerijen en tertiaire geuren zoals leer en tabak. Bij gerijpte wijnen vaak een dieper robijnachtige kleur. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn  de meeste rode wijnen van St.Martinus Vijlen, zoals de Cuvee Cabernet en De 7 Zonden. Daarbij ook de Acolon en de Cabernets van Chateau Le Bon Baron nabij Dinant Belgie.

Wijn-spijscombinaties zijn Châteaux Briand met cantharellen, rijke wildgerechten met truffel en andere culinaire gerechten.

4. Zoete wijn

Honing, nectar en zoetig

Volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Geuren van overrijp fruit, honing en vanille. Kleur is vaak strogeel met goud glans. Kenmerkende wijnen in deze categorie zijn Pinot Gris Noble Harvest van Thorn, de Gewurztraminer van Steenberg en ‘Zusje’ van St. Martinus. Vanwege het (vaak te korte) seizoen blijft het kunnen maken van deze wijnen niet ieder jaar evengoed mogelijk. Daardoor zijn ze vrij exclusief.

Wijn-spijscombinaties zijn Tarte tatin, chocoladetaart en verschillende rijke volle kazen.

Nog meer lezen over wijn en spijs combinaties? Lees hier verder!

 

TIP: Word lid van de Vrienden van Limburgse wijn en ga proeven bij de restaurants hoe zij de Limburgse wijnen combineren met de gerechten.

 

 

App’s voor wijnspijscombinaties

Er zijn veel apps beschikbaar voor de wijnliefhebber. We hebben enkele leuke apps verzameld die je alles vertellen over het combineren van wijn en gerechten.

Triscuit Small Plates (iOS)

Voor combinaties van kleine (borrel)hapjes met bijpassende wijn of andersom. De app geeft ook tips waarmee je de toastjes kan beleggen.
Link: https://itunes.apple.com/nl/app/recipes-for-wine-lovers/id329648138?mt=8

&Wijn (iOS)

Jje zoekt op wijnen en je krijgt de bijpassende gerechten voorgeschoteld. Of je zoekt op kazen of eten en je krijgt de bijpassende wijn gepresenteerd.
Link: https://itunes.apple.com/nl/app/wijn/id456643134?mt=8

Winestein Sommelier (iOS en Android)

Het maken van wijnspijscombinaties, uitgaande van de ingrediënten, bijgerechten, sauzen of bereidingswijzen. Het zoeken naar een goede combi is te starten bij de wijn of bij de spijs.
Link: http://www.winestein.com/nl/

iPairings (iOS)

Tot meer dan 1000 soorten wijnspijscombinaties, en meer dan 400 kaaswijncombinaties.
Link: https://itunes.apple.com/nl/app/ipairings-basic-wine-food/id345768660?mt=8