Deze route voert dwars door het prachtige Limburgse Heuvelland, door pittoreske dorpjes en verrassende gehuchtjes met vaak spectaculaire vergezichten en aan beide kanten koeien in de wei. Om van de ene naar de andere plek te komen is het vaak een stevig stukje trappen, maar die moeite wordt zonder meer beloond. Je belandt op de mooiste plekjes waar je met de auto niet snel komt. Deze route wordt gekenmerkt door een grote variëteit aan landschappen. De wijnen die hier worden gemaakt door bevlogen wijnmakers zijn elk op hun eigen manier bijzonder.
Het startpunt van deze wijnfietsroute ligt tussen fietsknooppunt 57 en 88, in Ubachsberg, of zoals de locals zeggen: ‘Gen Berg’, bij Wijngoed Fromberg.
- Start Wijngoed Fromberg, Breedenweg 1 Voerendaal (NL)
- Afstand 37,4 km
- Stijging 392 meter
- Moeilijkheidsgraad 6/10
1. Wijngoed Fromberg
Wijngoed Fromberg ontstond toen akkerbouwer Paul Wiertz in 1991 wijnstokken aanplantte op de Fromberg, een 215 meter hoge heuvel in het hart van het Limburgse Heuvelland. Het is een van de weinige Nederlandse wijngaarden met een helling die volledig op het zuiden is gericht. De bodem bestaat uit mineraalrijke kalksteen, beter bekend als mergel.
Het wijnhuis – officieel gevestigd in het verderop gelegen Ubachsberg – wordt alweer vele jaren gerund door Pauls zoon Maurice, zijn dochter Carmen en schoonzoon Marcel Soomers. Wijngoed Fromberg maakt wijn van traditionele druivenrassen als auxerrois, müller-thurgau, riesling en pinot noir, maar ook van moderne rassen, zoals monarch en solaris. Wijngoed Fromberg lanceerde in 1996 de eerste mousserende wijn, en in 2012 de eerste mousserende rosé, van Nederland.
- Wijnwinkel/wijnterras geopend tussen 13.00 en 18.00 van do t/m zo, wijnwinkel op za vanaf 10.00.
- Rondleidingen op za om 11.30, reserveren op website.
- Breedenweg 1, Ubachsberg (NL)
- www.fromberg.nl
We verlaten Wijngoed Fromberg in de richting van restaurant De Leuf. We volgen de Hunstraat en steken vervolgens de Kerk. Kerkstraat over. Vanaf hier volgen de we bordjes richting fietsknoopstraat fietsknooppunt 88. We vervolgen de route langs knooppunt 89, 96, 94 en punt 93. Bij fietsknooppunt 93 nemen we de afslag richting knooppunt 91, na een paar honderd meter ligt Domein Holset.
2. Domein Holset
Het is zonder meer een van de meest verrassende plekjes van dezer wijnroute: BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein annex B&B dat de afgelopen jaren met veel liefde is opgebouwd rond een voormalige vervallen boerderij in het gehuchtje Holset. Er worden uitsluitend mousserende wijnen gemaakt. Alle wijnen zijn op het stijlvol gelegen, beschutte terras per glas te bestellen. Er is ook een prachtig proeflokaal dat tevens winkel is.
Domein Holset werkt volgens de méthode traditionelle, met een tweede gisting op fles, waarbij ze nog tussen de 24 en 48 maanden op hun eigen gistcellen mogen rijpen. De gebruikte druivenrassen zijn deels traditioneel (chardonnay en pinot noir) en deels ‘nieuw’, waaronder cabernet blanc, souvignier gris en johanniter. Het domein heeft ook een 4 hectare groot perceel in Rott (Vijlen) in productie.
- 7 op 7 geopend
- Holset 34 – 36, Lemiers (NL)
- www.domeinholset.nl voor meer info en reserveringen
We fietsen terug naar knooppunt 93 en vervolgen de weg richting knooppunt 90. Na circa 4 kilometer arriveren we bij Wijngaard St. Martinus.
3. Wijngaard St. Martinus
Wijngaard St. Martinus in Vijlen streeft ernaar om het modernste en duurzaamste wijnbedrijf van Europa te zijn. Sinds 2014 is het ook een wijnkenniscentrum, waar eigenaar Stan Beurskens in samenwerking met de universiteiten van Wageningen, Geisenheim en Freiburg onderzoek doet naar nieuwe technieken in de wijnbouw. Hij gebruikt ‘nieuwe’ hybride druivenrassen die bestand zijn tegen ziektes en speciaal geschikt zijn voor het Nederlands klimaat.
Indrukwekkend is de achttien meter diepe kelder, waarin de wijnen (rood, wit, rosé en mousserend) worden gemaakt en kunnen rijpen in stalen tanks en op eikenhouten vaten. In een speciale proeftuin staan meer dan honderd nieuwe druivenrassen aangeplant. Afhankelijk van de ontwikkeling die deze druiven doormaken, zal St. Martinus er in de toekomst wijnen van maken.
St. Martinus beschikt over een modern proeflokaal en een terras met een spectaculair uitzicht op het Heuvelland.
- Ma t/m vrij 10.00 – 18.00, za en zo 11.00 – 18.00.
- Rott 21a, Vijlen (NL)
- Tickets voor arrangementen en rondleidingen via www.wijngaardmartinus.nl
De route vervolgt richting knooppunt 90, 86 en 87, daarna voor circa 1,6 kilometer in de richting van knooppunt 89. In het dorpje Wahlwiller fietsen we richting de Bornbergerweg waar de je Wahlwiller Wijngaarden liggen.
4. St. Hubertus | St. Cunibertus
Wahlwiller heeft de eer het enige echte wijndorp van Nederland te zijn. In het plaatsje – met zo’n 400 inwoners – vindt jaarlijks tijdens het laatste weekend van september een groot wijnfeest plaats dat steeds meer belangstellen trekt. Sinds 2000 benoemt Wahlwiller ook elk jaar een wijnkoningin.
De Wijngaarden Wahlwiller zijn eigenlijk een buitenbeentje op deze route. Anders dan op de andere wijndomeinen wordt hier namelijk niet commercieel gewerkt. Wel kun je er alles te weten komen over de wijn (voornamelijk wit) die hier wordt gemaakt. Ze zijn onder andere te proeven tijdens rondleidingen voor groepen vanaf tien personen, die worden gegeven door een van de eigenaren van de wijngaarden, Harrie Huijben. Hij vertelt je graag over de streek, het landschap, de cultuur en geschiedenis van dit stukje Mergelland.
- 4. Bornbergerweg, Wittem (NL)
- Rondleidingen te boeken via www.wijngaardwahlwiller.nl
We keren terug naar knooppunt 87 en vervolgen de weg in de richting van knooppunt 88. In het kerkdorpje Eys passeren we het populaire terras Bie de Tantes alvorens we direct achter de kerk het wijnhuis van Wijndomein Aldenborgh vinden. Om daadwerkelijk bij de wijngaarden te komen volgen we de Agathastraat (te voet) totdat we links het bospaadje naar boven kunnen pakken. Na een paar honderd meter vinden we de ven wijngaarden.
5. Domein Aldenborgh
Het is een stevige klim, vanuit Eys naar de hooggelegen wijngaarden van Domein Aldenborgh. Boven word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht over het Limburgse Heuvelland. Je merkt met al je zintuigen wat biodynamisch werken in de wijnbouw doet met de natuur. Wie goed is voor de natuur, krijgt dat op alle mogelijke manier terug, is de overtuiging van Peter Pelzer.
Op het 3 hectare omvattende domein worden zowel mousserende als stille, prijswinnende, wijnen gemaakt, van de rassen pinot gris, pinot blanc, riesling, gewürztraminer, merlot en pinot noir. Pelzer en zijn zoon Chris (in Nijmegen opgeleid tot bioloog) maken wijnen die zo natuurlijk mogelijk zijn. Dat doen ze door micro-organismen als een soort probleemoplosser in de gaarden te verspreiden.
- Agathastraat 3, Eys (NL). De wijngaarden zijn te bereiken door de Agathastraat te volgen en het eerste bospadje dat links de helling op leidt te volgen.
- Rondleidingen via www.symbioticwinemakers.com
We maken ons klaar voor een pittige klim naar knooppunt 88. Na knooppunt 88 nemen we de Achterweg linksaf. Na fietsen circa 750 meter rechtdoor, passeren onderweg Fien Fleur, en arriveren bij Domaine Salamander.
6. Domaine Salamander
Wijngoed Domaine Salamander ligt in Eys op een plek waar je niet snel een wijngaard zou verwachten. Het is een karakteristieke carréboerderij, met daar vlak achter twee hectare wijnbouwgrond. Domaine Salamander ligt weliswaar op een plateau in plaats van op een helling, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de wijnen die er worden gemaakt.
Het wijngoed bestaat sinds 2007. In dat jaar besloot eigenaar John Cox – al vele jaren een groot wijnliefhebber – om zelf te beginnen met de productie van wijn. Op de helft van het perceel waarmee hij startte, plantte hij pinot noir aan, de andere helft gebruikte hij voor de aanplant van chardonnay, pinot gris, auxerrois en riesling. In 2013 beplantte hij een perceel met de voor Nederlandse begrippen zeldzame rassen siegerrebe en frühburgunder. Deze laatste druif brengt op Domaine Salamander een verrassende, fruitige wijn voort die zich het best stevig gekoeld laat drinken.
- Dagelijks geopend vanaf 09.00 tot 18.00/19.00.
- Eyserheide 2, Eys (NL)
- www.domaine-salamander.nl
We fietsen terug richting waar we vandaan komen, de Achterweg naar boven tot De Bernardushoeve. We vervolgen de weg richting knooppunt 57. In Ubachsberg hebben we het eindpunt van onze route bereikt.
Highlights
De Leuf
Met een Michelin-ster bekroond restaurant van de familie van de Bunt. Gevestigd in een voormalige carréboerderij. Gerechten geïnspireerd door het Zuid-Limburgse Heuvelland met Aziatische invloeden.
- 4 gangen 85 euro
- Dalstraat 2, Ubachsberg (NL)
- www.deleuf.nl
Boscafé ´t Hijgend Hert
De enige berghut van Nederland, gevestigd in de bossen van Vijlen. Populair bij locals en toeristen, die er veelal te voet of per fiets komen. Op de wijnkaart pronken enkele wijnen van domeinen langs deze route, vanaf 4,80 euro per glas. Geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel.
- Harles 23, Vijlen (NL)
- www.boscafe.nl
’t Klükske
Idyllisch restaurant in Holset. Hier geniet je in heel huiselijke, typisch Limburgse sferen van stevige gerechten. Van konijn in ’t zuur op oma’s wijze (22,50 euro) tot spareribs (18,50 euro). Ook geopend voor lunch.
- Holset 44, Lemiers (NL)
- www.klukske.nl
Gio Gelato
Italiaans ijs (1,50 euro per bolletje), verse aardbeien en wafels geserveerd vanuit een lila caravan uit de jaren ‘60. Neemt in de zomer plaats naast Kasteel Wittem en in het centrum van Vaals.
- Wittemer Allee, Wittem (NL)
- @giogelato op Facebook of Instagram
Château Wittem
In het intieme, recentelijk gerenoveerde boutique hotel Château Wittem slaap, eet en ontspan je in een omgeving van luxe. 5-gangenmenu à 90 euro. Het kasteel heeft een ruime wijnkelder gevuld met exclusieve en bijzondere internationale wijnen.
- Wittemer Allee 3, Wittem (NL)
- www.chateauwittem.com
Klooster Wittem
Pelgrimsoord te midden van het Limburgse landschap. Bedevaartsoord van de heilige Gerardus Majella, dat al eeuwen bekend en geliefd is onder katholieke gelovigen.
- Wittemer Allee 32, Wittem (NL)
- www.kloosterwittem.nl
Herberg Bie de Tantes
Oergezellige herberg tegenover de Agathakerk in Eys. Waar bourgondische gerechten en Limburgse gastvrijheid van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat samenkomen. Op de kaart staan typisch Limburgse gerechten en streekproducten, zoals spareribs van Livar (21,95 euro).
- Wittemerweg 29, Eys (NL)
- www.bie-de-tantes.nl
Eyserhalte
Dé delicatessenwinkel van het Heuvelland: hier vind je alles voor een complete Limburgse ervaring thuis (met lokale wijn!). Ook delicatessen uit andere windstreken, zoals een uitgebreid Italiaans wijnassortiment en bijzondere kazen. Tevens geopend voor lunch.
- Wittemerweg 2, Eys (NL)
- www.eyserhalte.nl
Bernardushoeve
Op het terras van de Bernardushoeve kun je uren toeven. Een zich ver uitstrekkend weiland waar kinderen spelen en mensen genieten. Gevestigd in ’t hartje van het Heuvelland met bourgondische kaart voor borrel, lunch en diner.
- Mingersborg 20-22, Voerendaal (NL)
- www.bernardushoeve.nl
Fien Fleur
Pluktuin met honderden soorten bloemen, diverse kruiden en groenten en een zoete kersentuin. Hier geniet je van een panoramisch uitzicht over het Heuvelland.
- Eyserheide 1, Eys (NL)
- www.fienfleur.nl