Fietsroute: Heuvelland

Deze route voert zowel langs Nederlandse wijnbedrijven als langs enkele Belgische. Op papier liggen ze vlak bij elkaar, maar om er te komen moet je toch een aardig stukje trappen. Het mooie is wel dat je inspanningen worden beloond. Je komt op plaatsen die eerder Zuid-Europees aandoen dan Nederlands of Belgisch. Met name de beschut gelegen wijngaarden in de Voerstreek geven je al snel het idee dat je in werkelijkheid in Zuid-Frankrijk of in Italië bent. In tegensteling tot automobilisten heb je als fietser geen greintje last van de landbouwvoertuigen die zich op hun dooie akkertje door het kronkelende landschap begeven. Kijk om je heen, geef je ogen goed de kost en geniet.

Deze wijnfietsroute start in Epen. Langs de Wilhelminastraat – de weg die knooppunt 92, 84 en 90 met elkaar verbindt – ligt Hotel Creusen. Dit is het startpunt voor rondleidingen met proeverijen bij Domein Steenberg, dat zelf één landweg verderop ligt.

  • Start Hotel Creusen, Wilhelminastraat 50 Epen (NL)
  • Afstand 34,3 km
  • Stijging 541 meter
  • Moeilijkheidsgraad 6/10

1. Domein Steenberg

Dit domein is gesitueerd op een van de mooiste heuvels van Zuid-Limburg. De naam verwijst naar de silex in de bodem, de vuursteenlaag die de warmte lang vasthoudt. Dat zorgt ervoor dat de wijnen een bouquet krijgen met een rokerige toon, die wel doet denken aan de Poully-Fumé, een van de beroemde, knisperend frisse witte wijnen van de Loire. Wijnbouw op deze plek dateert al uit de Romeinse tijd.

De moderne wijngaard werd in 2008 aangeplant, aanvankelijk met duizend stokken pinot gris en duizend stokken gewürztraminer. Van deze laatste druif wordt onder andere een edelzoete wijn gemaakt, die wordt aanbevolen bij foie gras en Rommedoe, de bekende Limburgse stinkkaas. Sinds 2012 staat er ook riesling. In 2021 werd de wijngaard uitgebreid met 1100 stokken pinot gris en 250 stokken riesling. Het totale aantal druivenranken bedraagt momenteel zo’n 4100.

  • Reserveringen voor rondleidingen via de website.
  • Hotel Creusen, Wilhelminastraat 50, Epen (NL)
  • Domein Steenberg, Witsbornweg, Epen (NL)
  • www.domeinsteenberg.nl

We vervolgen onze route in de richting van knooppunt 92. Hier steken we de grens over, richting knooppunt 427 en 428, totdat we bij De Plank arriveren. Hier wijken we kort van het knooppuntennetwerk af om rechts de grens weer even terug over te steken. Aan de rechterkant vinden we Wijndomein de Planck.

2. Wijndomein De Planck

Een echt wijndomein, met zowel boerderij, kelders én wijngaarden op één plek. Het was de grote droom van Bernadette Crijns en haar echtgenoot toen ze in 2008 in Slenaken op de laatste meters voor de Belgische grensovergang De Plank een landgoed met oud boerderijtje kochten en dit ombouwden tot een modern geoutilleerd wijnbedrijf, waar zowel rode wijn, als witte wijn en rosé gemaakt wordt.

Het wijndomein heeft vanaf het allereerste moment gewerkt op basis van een businessplan waarin de kernwaarden en de doelen staan omschreven. Daarin is onder andere vastgelegd dat kwaliteit altijd het uitgangpunt moet zijn. Het bedrijf heeft als voornaamste doelstelling om de groeiende reputatie van Limburgse wijnen een verdere stimulans te geven. Dit gebeurt onder meer aan de hand van rondleidingen, waar je aan de hand van uitleg en een proeverij een indruk krijgt hoe het er in een modern wijnbouwbedrijf aan toegaat. Vanaf het begin is vooral gewerkt met nieuwe rassen.

  • Rondleidingen en proeverijen op reservering. Voor wijnverkoop altijd van tevoren even bellen naar 06-10203994.
  • Planckweg 25, Slenaken (NL)
  • www.wijndomeindeplanck.nl

We steken terug de grens naar België over. Bij het kruispunt vervolgen we de De Plank naar rechts, verder richting knoopvervolgen knooppunt 429. Daar waar het knooppunt rechtsaf buigt, blijven wij punt even rechtdoor fietsen. Het dal in richting Krindaal, waar we na twee slingers de wijngaarden van Domein Pietershof bereiken.

3. Domein Pietershof

Soms kan bureaucratie in de zorg zo verstikkend zijn dat je ernaar snakt om in je eigen wijngaard tussen de druiven te staan. Albert Meijer – voormalig cardioloog – koos er jaren geleden voor zijn doktersjas aan de wilgen te hangen en zich op Pietershof, een bestaand wijnbedrijf in Voeren, te gaan toeleggen op de productie van fenomenale wijnen.

Het 2,5 hectare omvattende Pietershof ligt op een steile, zonovergoten helling aan een kronkelende doorgaande weg. Het is zonder enige twijfel een van de fraaist gesitueerde wijngaarden van Nederland en België. Er worden voornamelijk witte wijnen gemaakt van klassieke druivenrassen. Niet alleen de ligging, ook de bodem (silex en kalkzandsteen) is optimaal geschikt voor wijnbouw. De kalkrijke bodem is gevormd uit de resten van vissen en schelpdieren uit de oceaan die hier ooit lag.

  • Za (apr-okt) 14.00 – 17.00 open huis bij het Wijnhuis (Plankerweg 1, TeuZa Teuven (BE)). De wijngaarden vind je daar waar de straat Krindaal en Plankstraat samenkomen.
  • Rondleidingen en degustaties via www.pietershof.be

We nemen de kronkelweg terug naar boven en gaan op het kruispunt linksaf, naar volgen nu daadwerkelijk de weg richting knooppunt 429 en 430, onderweg passeren we ’t Bakhoes Ulvend. Richting knooppunt 81 bereiken we het kerkdorpje Noorbeek dat 1100 inwoners en maar liefst negen (!) wijngaarden telt. Vanaf de Pley wandelen of fietsen (let op: onverhard en den erg steil) we de Paviljoenstraat omhoog. Na circa 900 meter vinden we de oudste van die negen wijngaarden: Op gen Heugde.

4. Op gen Heugde

Wijngaard Op gen Heugde in Noorbeek – in 2019 door Elsevier uitgroepen tot het mooiste dorp van Nederland – werd in 2004 aangeplant door een aantal enthousiaste wijnliefhebbers die zich samenpakten in de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek. In 2020 hief de vereniging zich op en werd de kleine wijngaard (600 stokken pinot gris) overgenomen door Wijndomein Heerenhuys d’r Pley, dat naast Op gen Heugde nog drie wijnbezittingen heeft. De bekendste daarvan is Wijngaard Noordal. Van de chardonnay van dit perceel wordt een karaktervolle, houtgerijpte wijn gemaakt, die associaties oproept met de betere bourgognes.

Noorbeek ontwikkelt zich de laatste jaren steeds meer als een echt wijndorp. Het beschikt over een ambachtelijke distilleerderij, waar druivenschillen worden verwerkt tot grappa. Op gen Heugde is de grote trots van de Noorbeekse wijnboeren, omdat het voor hen de plek is waar het allemaal begon. Er wordt gezworen bij de traditionele rassen.

  • Rondleidingen op  reservering.
  • Wijndomein Heerenhuys d’r Pley, Pley 1a, Noorbeek (NL). Wijngaard Op gen Heugde op 900 meter van De Pley via de Paviljoenstraat.
  • www.wijndomeinheerenhuys.nl

Vanaf Noorbeek fietsen we verder langs knooppunt 81, 82 en 83 richting knooppunt 84. Tip: liever de kortste route? Vervolg je weg vanaf de Pley richting Bovenstraat en blijf deze volgen tot Hoogcruts. Steek hier het kruispunt over en neem vervolgens de eerst straat rechtsaf (Maastrichterweg) richting knooppunt 84. Vanaf knooppunt 84 maken we nog een toeristisch rondje door de glooiende heuvels van het Heuvelland. We houden knooppunt 92 aan totdat we terug in Epen zijn.


Highlights

Herberg de Smidse
Een oergezellige en gemoedelijke herberg met een terras waar je van een heerlijk uitzicht geniet. Fijne plek voor een drankje tussen het wandelen of fietsen door, maar ook voor een lunch of diner. Tevens hotel.

Gerardushoeve
Dé plek om de streek volledig te ervaren: Limburgse streekproducten en een ruime keuze aan vers bereide gerechten, lokale wijnen op de kaart en een geweldig panoramisch uitzicht over het Zuid-Limburgse Heuvelland. Seizoensmenu 3 gangen à 30 euro.

Herberg Moeder de Gans
Knus restaurant en café in het pittoreske dorpje Teuven. Gerechten worden veelal gemaakt met biologische en ambachtelijke producten uit de streek. Serveert onder meer wijnen van Pietershof.

’t Bakhuis
Absolute hotspot voor de zoetekauw. Op de kaart staan wafels, yoghurt, pannenkoeken en vlaai, maar het ijs steelt hier absoluut de show. In eigen huis bereid met de melk van eigen koeien. En dat proef je! Ook een selectie hartige gerechten op de kaart.

Herberg St. Brigida
Romantisch en knus, onder de fonkelende kroonluchters op het terras of in de gezellige herberg. Chef-kok Frans van Wissen kookt volgens de Franse keuken en is gespecialiseerd in heerlijke sauzen. Gastvrouw Brigitte van Wissen laat iedereen zich thuis voelen. Met een wijnkaart boordevol Limburgse – en vooral Noorbeekse – wijnen.

Slagerij Nuijts
Ambachtelijke zaak waar vakmanschap centraal staat. Werkt met eigen runderen die in de nabij gelegen wei staan. Tevens een culinaire verswinkel waar onder meer verse vis, groenten, huisgemaakte maaltijdgerechten en Limburgse wijnen te koop zijn.

Café D’r Pley
Eetcafé op het centrale plein van Noorbeek. Toegankelijke kaart voor lunch en diner, maar ook gewoon geopend voor een kopje koffie met vlaai of een borrel. Populair onder wandelaars en fietsers.

Bakkerij Vermeeren
Ambachtelijke bakker en buurtsuper waar je alles krijgt voor een bourgondische lunch, picknick of diner. Heerlijk huisgebakken brood, Limburgse vlaaien en ander gebak, vleeswaren en tal van streekproducten waaronder Limburgse wijn.

De Smockelaer
Genieten van louter de beste streek- en seizoensproducten en gulle Limburgse gastvrijheid in een sfeervol restaurant. Gerechten zijn dik in orde, voor een vriendelijke prijs. Ook Limburgse wijn op de kaart.