Crisis voor wijnproducenten

0
123

De Europese Commissie heeft een aanvullend pakket buitengewone maatregelen bedacht voor de noodlijdende wijnindustrie. Volgens de EU is de wijnsector een van de zwaarst getroffenen in de agrifood-industrie. Dat komt door de massale sluiting van de horeca. Het thuisverbruik heeft dat niet gecompenseerd. De maatregelen komen bovenop het al bestaande steunpakket. Als een van de redenen wordt genoemd dat de omvang van de crisis in de EU en wereldwijd nog niet duidelijk is.

Volgens commissaris Janusz Wojciechowski moeten de maatregelen de wijnsector weer snel in rustiger vaarwater brengen. Afgesproken is dat de bijdrage aan alle nationale steunprogramma’s omhoog gaat van 60 naar 70%. Dat percentage was al verhoogd van 50 naar 60%. Daarnaast komt er een tijdelijke versoepeling van de Europese mededingingsregels. Wijnbedrijven mogen bijvoorbeeld gezamenlijk campagnes gaan voeren en hun productie collectief plannen. Ook mogen de lidstaten voorschotten geven voor crisisdistillatie, om de kosten tot 100% te dekken.

Nederland doet niets…

De Franse wijnindustrie kan rekenen op nog meer steun van de overheid. Bovenop de toegezegde 170 miljoen euro komt er nog eens 76 miljoen euro vrij. Premier Jean Castex bracht het goede nieuws woensdag aan wijnmakers in de Sancerre. Een deel van het geld komt uit de Europese pot, een deel is Franse staatssteun. Het zal wederom vooral worden besteed aan crisisdistillatie en extra opslagcapaciteit voor wijn die de producenten door de verminderde vraag nu niet kwijt kunnen. De coronacrisis trekt een zware wissel op de Franse wijnindustrie. Drie factoren liggen daaraan ten grondslag: de kelderende export, de lange lockdown van de horeca en het wegblijven van toeristen. Alleen al door die laatste twee kijken de wijnbouwers naar schatting tegen een verlies van 1,5 miljard euro aan. De hoop is dat het geld snel zal worden uitgekeerd, want de liquide nood onder de boeren is groot.

Niet in Nederland?

Bron: wijnslijtersvakblad Drinks