Jeroen kocht vorig jaar een wijngaard, dit is zijn verhaal..

0
5574
wijndomein Stokhem

Jeroen van der Eng, gooide het roer om. In 2017 kocht hij een wijngaard in het Limburgse Wijlre. Wij waren benieuwd en vroegen de oren van zijn hoofd.

Jeroen waar komt je passie voor wijn vandaan? En je kennis en ervaring?
Ik heb wijn altijd al een interessant product gevonden, ook omdat het is omgeven door veel mystiek, veel elementen die invloed hebben op de kwaliteit en smaak van de wijn. Als student heb ik druiven geplukt in de Beaujolais. Na twee weken oogsten en veel regen was de mystiek wel verdwenen, maar ik vond het geweldig om te zien met hoeveel kennis en enthousiasme wijn geproduceerd werd. Je hoefde maar een paar vragen te stellen en de wijnboer liet het hele productieproces zien, er werden flessen opengetrokken van verschillende jaargangen en bevriende wijnboeren bezocht.

Na mijn studie tijd ben ik in de zware lading vaart terecht gekomen: transport van boorplatforms en dergelijke. Dat was ook bijzonder uitdagend en spannend werk, maar toen ik diverse functies in die wereld had bekleed, de wereld rondgereisd had, kreeg ik de kans om een sabbatical te nemen. Nog voordat die was begonnen had ik al plannen gemaakt voor een proefwijngaard in Nederweert en zijn de eerste 200 stokken in het voorjaar geplant.

Die tijd heb ik gebruikt om me af te vragen wat ik verder wilde doen, of het een sabbatical werd of een ommezwaai in mijn leven en toen ik besloten had dat het wijnbouw moest worden wilde ik veel mogelijk leren over wijnbouw in onze regionen. Ik heb diverse opleidingen gevolgd in Belgie en Duitsland en heb bestuurswerk gedaan voor de Brabantse Wijnbouwers, waar heel veel kennis aanwezig is over wijnbouw en wijn maken.

Wil je ook meer weten over wijnbouw? Neem een abonnement op Wijn en Wijngaard. Het vakblad voor de wijnbouw in Nederland en Vlaanderen, nu te koop in onze webshop.

 

Vorig jaar heb je een bestaande wijngaard overgenomen, hoe kwam je daarbij?
Nadat de eerste wijnen van de proefwijngaard gelukt waren, wilden we graag uitbreiden, wat op die locatie niet lukte. Omdat we op zoek moesten naar een stuk grond, besloten we dan maar te gaan zoeken waar de omstandigheden het meest gunstig zijn voor de wijnbouw en gingen we op zoek naar een perceel in Zuid-Limburg. We hebben 3 jaar gezocht naar een geschikt perceel, en uiteindelijk hoorden we via via dat de wijngaard in Stokhem te koop stond. Het perceel was groter dan waar we mee wilden starten, maar verder is het natuurlijk perfect om een bestaande wijngaard over te nemen: de planten zijn met 14 jaar al op een leeftijd dat ze mooie wijnen kunnen voortbrengen, het perceel is gelegen op een zuidhelling, het grondwater zit heel diep, waardoor de wortels zich goed moeten ontwikkelen en alle wijnbouwmaterialen en machines zijn er al.

Er is alleen Pinot Noir aangeplant, dat was wel even een dingetje, want het is niet de meest makkelijke druif om te telen en het vergt ook behoorlijk wat kunde om er goede wijn van te maken. Aan de andere kant is het ook een druif waarmee je meerdere wijnstijlen en dus ook smaken kunt maken. Daar zagen we wel de mogelijkheden van in. We hebben wel contact gezocht met een Belgische oenoloog om de finesses van deze druivensoort beter te leren begrijpen.

Wat staat in de gaard?
Het perceel is 3 hectare groot en de helft daarvan is beplant met twee verschillende klonen pinot noir druiven. Er is nog ruimte om uit te breiden, eventueel ook met andere soorten.

Waar ligt de wijngaard?
De wijngaard ligt aan de Dodemanweg in Stokhem, Wijlre. Hij is gelegen op een zuid-helling. Bij fietsers is de weg bekend vanwege de lange steile helling van Stokhem richting de Keutenberg. We hebben en geweldig uitzicht over Wijlre en zeker op zonnige dagen doet het eerder Frans dan Nederlands aan. De wijngaard valt binnen het gebied van de Beschermde Oorsprongs Benaming Mergelland, waardoor we vanaf de oogst van 2018 wijn kunnen maken die voldoet aan het BOB keurmerk. De wijnmakerij bevindt zich op kasteel Wijnandsrade, in de voormalige wijnmakerij van Chateau Gilbert; de wijn is dus gemaakt en gebotteld op een kasteel!

Op de route des vins kaart staan meer dan 50 Limburgse wijngaarden, nu te koop in onze webshop

Wat voor een ondergrond?
De ondergrond bestaat uit mergel met een toplaag van löss. Een teveel aan regenwater loopt van de berg af, terwijl bij weinig neerslag de mergel voldoende vocht afgeeft aan de diep gewortelde druiven. Deze ondergrond met druivensoort combinatie tref je ook aan in hele bekende klassieke Franse wijnstreken.

Wat trof je aan, wat heb je aangepast, waar wil je naar toe?
We namen de wijngaard over begin mei 2017, meteen de start van het groeiseizoen. De wijngaard was onderhouden en we hadden in het voorjaar ook al meegeholpen met snoeien en aanbinden.

2017 was in meerdere opzichten een uitdagend jaar, voor alle wijnboeren, vanwege het warme voorjaar waardoor de planten snel groeiden en de natte periode voor de oogst. Voor ons voelde het als een rollercoaster om de snelle groei van de druiven bij te houden. Gelukkig was niet alles nieuw: de vijf jaar ervaring in de proefwijngaard kwamen zeker van pas. Samen met onze oenoloog, hebben we mooie wijnen kunnen maken van onze eerste oogst.

Het afgelopen jaar hebben we de snoeiwijze wat aangepast, waardoor we over de jaren heen een gelijkmatigere opbrengst verwachten. Ondanks het feit dat de planten dit jaar nog harder groeiden konden we het beter bijhouden, waardoor we netjes de troszone hebben kunnen ontbladeren en trossen halveren voor licht en lucht. En natuurlijk was ook het weer dit jaar een stuk beter, waardoor we een enorme sprong hebben kunnen maken in zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de oogst.

Ben je al lid van onze wijnclub? Vrienden van Limburgse wijn. Kijk in onze webshop.

Op dit moment maken we 3 totaal verschillende wijnen van dezelfde druivensoort: een blanc de noir (witte wijn van blauwe druiven), een rose en rode wijn.

We zouden graag in de toekomst ook eens een schuimwijn willen maken en wellicht twee verschillende soorten rood; een soepele fruitige en een mooie bewaarwijn. Eigenlijk om te onderzoeken wat het potentieel van deze druif op dit perceel is. De wijnmakerij is hier nu niet op ingericht, dus we zullen keuzes moeten maken.

Vertel eens wat over de wijnen?
De blanc de noir is een witte wijn die is gemaakt van blauwe druiven. We hebben deze gemaakt zoals een klassieke Chardonnay uit de Bourgogne; dat betekent dat de wijn in eiken vaten heeft gerijpt en het appelzuur is omgezet in zachter melkzuur door de malolactische fermentatie. Dit geeft mooie vanilletonen aan het aroma van knapperig wit fruit.

De rose heeft een nacht schilweking gehad voordat die is geperst om kleur uit de schillen te halen. Het resultaat is een krachtige wijn met een lange afdronk, uiteraard met tonen van aardbeien en frambozen. Bij een langzaam gegaarde kip op de barbecue of gewoon op het terras smaakt die heel goed.

De schillen die overbleven na persing van wit en rose hebben we mee laten gisten met de rode wijn om extra kleur en smaak te geven. Hierdoor heeft de wijn een mooie dieprode kleur met typische pinot noir fruittonen als kersen gekregen. De wijn heeft 9 maanden in eiken vaten gerijpt, waarvan het merendeel Frans eiken om een verfijnde houttoets te krijgen. De zwoelere tonen komen van het kleine deel dat op Amerikaans eiken gerijpt is.

Lees meer interviews met Limburgse wijnboeren in het nieuwe boek, nu te koop in onze webshop.

Waar is de wijn te koop?
We zijn voorzichtig gestart met de verkoop van de eerste oogst. De wijnen zijn te koop bij Brasserie Wijnandsrade, gelegen naast de wijnmakerij, aan de binnenplaats van het kasteel. De brasserie is dinsdag t/m zondag open van 10.00-18.00 uur. Grotere partijen leveren we zelf. Wanneer de wijnmakerij open is, kan ook daar wijn gekocht worden.

Meer weten? Kijk op: Wijndomein Stokhem