Noorbeekse wijnen scoren hoog op Mundus Vini

0
841
druiven-met-hoog-suikergehalte
druiven-met-hoog-suikergehalte

83, 85 en 86 van de honderd punten kregen drie Noor­beekse wijnen toebedeeld op Mundus Vini. Mundus Vini in Neurenberg geldt als een van de toonaangevende wijnkeuringen wereldwijd.

Het Duitse Mundus Vini is één van de grootste Europe­se competities voor kwaliteitswijnen. Het is een ini­tia­tief van uitgeverij Meininger en de eerste competi­tie vond plaats in 2001.

Tegenwoordig worden er jaarlijks zo’n 7.000 wijnen uit de hele wereld beoordeeld volgens het door oenologen opgestelde 100‑puntensysteem. Elke wijn krijgt punten voor uiterlijk, geur, smaak en algehele indruk. De juryleden proeven in panels van vijf tot zeven perso­nen.

De keuringen vinden tweemaal per jaar plaats, in fe­bruari voor de beurs ProWein en in augustus voor de diverse eindejaarsbeurzen.

Wijn uit Noorbeek

Dat Noorbeek, met ruim 1100 inwoners, drie wijngaarden telt is op zich al bijzonder. Ze werken samen in de Vereniging voor Wijnbouw in Noorbeek. Noorbeek valt onder de regio van de Beschermde OorsprongsBenaming Mergelland en alle wijnen zijn biodynamisch.

Eind 2002 nam Peter Peters met enkele geïnteresseerden het initiatief om te bekijken of in Noorbeek wijnbouw realiseerbaar is. Dat bleek zo en samen startten ze Wijngaard Op gen Heugde op.

De Vereniging voor wijnbouw in Noorbeek bestaat anno nu uit Peter Peters (voorzitter), Peter Mergelsberg (secretaris)), Pierre Gubbels (penningmeester), Armand Gubbels, Gaston Gubbels, Emile Haesen, Armand Ploumen (allen leden) en Rob Brouwers( technisch assistent).

“De ambitie is gericht op het produceren van kwalita­tief goede wijn”, vertelt Pierre Gubbels. “We hebben een pachtcontract van 33 jaar met de grondeigenaar, die overigens zelf enthousiast lid is. We willen een bijdrage leveren aan het herstel van de wijncultuur in Zuid‑Limburg in het algemeen en in de gemeente Eijs­den‑Margraten in het bijzonder.”

(bron: Gastvrij, Bert Salden)