Voor de beste bubbels hoef je niet ver te zoeken

0
449
Limburgse bubbels
Limburgse bubbels

Even een opfrisser. Vorig jaar rond deze tijd zocht een aantal wijnexperts de lekkerste bubbel uit Limburg. Zoals een van de juryleden, Matthijs Vrancken (sommelier bij restaurant Beluga te Maastricht) halverwege de proeverij al schreef: “Het is heel mooi om de opmars van de regio mee te maken. Deze mousserende wijnen doen in niets onder voor een goede cava of cremant.”

De keuring is opgezet om een goede terugkoppeling te geven aan de wijnmakers. Dus naast de waardering in punten worden ook op- en aanmerkingen doorgegeven.

Hoeve Nekum viel bij de jury het beste in de smaak met zijn Brut, 12,5% methode traditionelle blend. (19,95 euro): “weelderig van smaak, mooie rijpe brioche tonen, rokerig en lage afdronk.”

Ook wijngoed Thorn kon met de Pinot Brut 12,5% wit methode traditionelle 2015 de keurders bekoren (€ 20,-).

Het Belgische wijnkasteel Genoels-Elderen met Zwarte parel 12,5% wit methode traditionelle 2013 (€ 15,50) en wijndomein Aldeneyck met de Pinot Brut 12,0% wit methode traditionelle 2014 (€ 17,-) kwamen als vierde uit de bus. Aan de keuring van de mooiste mousserende wijn uit Limburg deden 15 wijngoederen uit Nederlands Limburg en 9 uit Belgisch Limburg mee, met drie rosé, 19 wit en 2 secco.

Bij de rosé bubbels zijn het wijngoed Raar met de brut rose 12% en wijndomein de Planck met de Pinot Brut 13% en de Funkelwien 13% van Wijngaard St. Martinus die erg mooi zijn.

Van de gekeurde secco’s sprong Landgoed Overst eruit met O’secco 11,5% (€ 9,79).

Eugene Vaessen, van restaurant Gerardushoeve over de Limburgse wijnen: “Sinds wij Limburgse wijn aanbieden, verkopen wij duizenden flessen meer. Ik ben er van overtuigd dat een goed streekproduct dat tegen een eerlijke prijs aan de gast wordt geboden bijdraagt aan de waardering.”

Wat deze 24 mousserende wijnen laten zien is dat Belgische en Nederlandse Limburgers aan elkaar gewaagd zijn en beiden uitstekende producten maken die klaar zijn om ontdekt te worden. Verras jezelf en je vrienden, laat die champagne eens staan en kies eens voor een originele bubbel uit de streek. De wijnen zijn verkrijgbaar bij de wijnboeren zelf.

(Eerder verschenen in 2017)