Wijngaard Bemelerberg

0
128

“Toen zich eind 2018 de mogelijkheid voordeed om de wijngaard achter ons huis te kopen, hebben wij geen moment geaarzeld. Buurman Huub Dullens die de wijnstokken 15 jaar geleden plantte verkocht ons de wijngaard met veel plezier, we zijn hem dankbaar” Aldus Veronica Dirksen en Hans Chiaradia.

Omdat we van Bemelen houden met zijn fraaie maar tegelijk ook kwetsbare natuur willen wij de wijngaard op een zo biologisch mogelijke wijze onderhouden. In 2006 heeft Huub Dullens, pionier van onze wijngaard, 450 stokken aangeplant. 5 rijen Auxerrois, 3 rijen Pinot Noir en 1 rij Pinot Gris. In 2020 zijn er ruim 300 stokken bijgeplant, waarvan 200 Pinot Noir, 75 Auxerrois en 50 Pinot Gris. In 2023 planten we er nog circa 500 stokken bij, tot een totaal van ongeveer 1.250 stokken in – nagenoeg – gelijke verhouding. Met dit volume laten we de potenties van de Bemeler terroir spreken. Er is veel te leren, te zien en te voelen bij het groeien van een druivenstok die in het vroegste voorjaar uitbundig scheuten gooit. Dan begint het echte werk. Na het ‘leggen’, volgt schoffelen, snoeien, opbinden, ontbladeren, snoeien, maaien. Termen die ons eerder in deze samenhang niet veel zeiden maar die we nu dagelijks gebruiken. Het verzorgen van de druivenstok en de druiven, veelal met extra handen van familie en vrienden, gaat het hele voorjaar en zomer door en komt eind september/begin oktober tot een apotheose als met koesterende hand de druiven worden geplukt. Dit zijn fijne dagen, waar we samen met familie, vrienden en vrijwilligers veel plezier aan beleven.

Bemelen ligt op de helling van het Maasdal en het Plateau van Margraten met een arcadische mix van cultuurlandschap, bos, kalkgrasland en grazende schapen, hoogstam fruitboomgaarden en mergelgrotten. Het karakteristieke dorp met zwingelput in het midden van de weg en het Laurentiuskerkje bovenop een hoge muur wordt omgeven door oude mergelgroeves en holle wegen. Hoog in de lucht horen we de torenvalk en de buizerd. Zeldzame planten zoals orchideeën winnen er terrein en dassen bouwen er onverstoord hun burcht en delen hun habitat met vleermuizenpopulaties, hagedissoorten en zeldzame padden.

Dit Natura2000 gebied wordt beheerd door Stg Het Limburgs Landschap die de hellingen sinds 1979 laat begrazen door Mergelland schapen. Sinds 2018 worden ook geiten ingezet om het landschap open te houden. Schapen laten brem- en doornstuiken staan, geiten vinden het een delicatesse. Net als bij een goede cuvee is ook hier synergie tussen bewoners en gebruikers zeer verrijkend, dat blijkt maar weer. Onze wijngaard ligt op de zuidelijke helling van de Bemelerberg, aan de westzijde geflankeerd door de mergelgrotten van de Strooberg en aan de oostzijde door groeves van de Winkelberg. De naam van onze wijn ‘Belle Bemelen’ is geïnspireerd op het prachtige elysium waar het schilderachtige Bemelen zich in heeft genesteld! Wijngaard Bemelerberg.