Wijngaard De Deelgaarderberg in Maria-Hoop

0
814
Wijnboer Jos Wilms
Wijnboer Jos Wilms

In 2003 is het idee ontstaan bij Jos en Nicole Wilms-Gielkens om een wijngaard te beginnen. Na de nodige voorbereidingen werden in 2004 de eerste wijnstokken geplant op een perceel in Maasbracht. Er werden 2 soorten aangeplant namelijk Solaris (wit) en Acolon (rood). Hiervan is in 2006 de eerste keer geoogst.

In 2007 besloot de toenmalige gemeente Maasbracht dat zij het perceel nodig had voor uitbreiding met woningbouw. Naarstig werd er gezocht naar een geschikt perceel. Dit werd gevonden in Maria-Hoop. In het najaar van 2007 zijn dan ook de wijnstokken verplant van Maasbracht naar Maria-Hoop. Tevens is toen gestart met de bouw van een wijnkelder.

Vanaf 2008 worden er jaarlijks een aantal rijen met wijnstokken aan de wijngaard toegevoegd. Deze uitbreiding zal ook in de komende jaren voortgezet worden. Momenteel bestaat de wijngaard uit 1300 wijnstokken, waarvan 100 Acolon, 200 Dornfelder, 54 Auxerrois en 27 Pinot Blanc. De overige stokken zijn Solaris.

Dit jaar is er ongeveer een 1/2 ha. nieuw aangeplant met vooral Auxerrois en Pinot Blanc. In de eerste jaren is de productie nog gering, maar de wijnen zijn van zeer goede kwaliteit. De wijnkennis werd enerzijds opgedaan door de landbouwkundige achtergrond die Jos heeft als onderzoeker bij Wageningen Universiteit. Daarnaast heeft hij in 2006 en 2012 diverse cursussen over wijnbouw en vinificatie gevolgd.

Solaris

De Solaris is een kruising tussen de Merzling (op zijn beurt een kruising tussen Riesling en Pinot Gris), Saperavi Severnyl en Muscat Ottonel, ontwikkeld in Duitsland door het onderzoeksinstituut in Freiburg. De Solaris is een modern wit ras met een hoge resistentie tegen valse meeldauw. Het suikergehalte kan gemakkelijk oplopen tot boven de 100 Oechsle, terwijl het zuur goed blijft (rond de 8 gram/l). De wijn heeft een behoorlijke body en mooi aroma. Het is een fruitige wijn die zeer geschikt is als wijn bij asperges. Deze wijn wordt dan ook veelvuldig verkocht met asperges door aspergetelers in geheel Nederland.

Acolon

De Acolon is een kruising tussen Dornfelder (Frühburgunder x Trollinger x Portugieser  x Lemberger) en de Lemberger (afkomstig uit Oostenrijk en is synoniem voor Blaufränkisch) ontwikkeld door het instituut Weinsberg (Baden) in Duitsland. De Acolon is geen resistent ras en moet dus bespoten worden. Het ras is zowel gevoelig voor meeldauw (Oidium) als valse meeldauw (Perenospora). De kleur van de bessen is blauw en het sap blijft wit. Het ras kan geoogst worden, met een voldoende hoog (boven de 80 Oechsele) suikergehalte en een redelijk zuurniveau. De rode wijn heeft een dieprode kleur, omdat de schil zeer veel kleurstoffen bevat. De wijn heeft zachte tannines.

Dornfelder

De druif is een kruising van Frühburgunder x Trollinger x Portugieser  x Lemberger. We hebben deze druif geplant om onze lekkere cuvée Deelgaard barrique te maken. Vanaf dit jaar hebben ze ook een frisse Dornfelder Rosé. De rode wijn heeft zachte tannines.

Auxerrois

Auxerrois blanc is een witte Franse druivensoort gekruist uit de pinot en heunisch weiss. De naam auxerrois komt van de franse plaats Auxerre en heeft een sterke gelijkenis met de pinot familie. Hij komt veel voor in Luxemburg en de Elzas waar de wijn vaak als Pinot verkocht wordt.  De wijn heeft een heel mooie doorzichtige kleur. De smaak ligt ergens tussen de Pinot Blanc en de Chardonnay.

Pinot Blanc

Deze druif komt uit de bourgognestreek in Frankrijk. Het is een oud ras door mutatie uit Pinot Gris ontstaan. De Pinot gris is op zijn beurt weer ontstaan uit de Pinot Noir  door het terug lopen van de kleur van de bessen. In Duitsland en Oostenrijk noemt men deze druivensoort Weißburgunder. Deze druif is bijzonder geschikt om een droge wijn van te maken. Deze wijn is iets minder vol van smaak. Door de Auxxerois en de Pinot blanc te mengen krijgen we een mooie iets krachtigere droge wijn.

Excursies

U heeft de gelegenheid om de heerlijke wijnen van Jos en Nicole Wilms-Gielkens te komen proeven. In de zomermaanden zijn er ook rondleidingen in de wijngaard. De excursie bestaat uit een rondleiding in de wijngaard en wijnkelder, waarbij het gehele proces uitgelegd zal worden door wijngaardenier zelf. Daarna vindt er een kleine wijnproeverij plaats van de wijnen. Meer informatie over de rondleidingen vindt op de website van de wijngaard De Deelgaarderberg. Tevens zijn hier de excursies te boeken. Tijdens de wintermaanden kunt u bij hen terecht voor snoeicursussen. Kijk voor data op de website.

Verkoop en vinotheek

De verkoop van de witte wijnen vindt plaats bij tal van aspergeboerderijen in geheel Limburg en Noord-Brabant tijdens het aspergeseizoen. Verder kan er ook besteld worden via het bestelformulier op de website. Telefonisch bestellen is natuurlijk ook mogelijk.

De Vinotheek is geopend op vrijdag van 16.00-19.00 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. En op andere tijden op afspraak.

Wijngaard de Deelgaarderberg
Diergaarderstraat West 4
6105 CK Maria-Hoop
www.wijngaarddedeelgaarderberg.nl