Wijn maken

Het maken van wijn is een boeiend proces. De hele zomer wordt er naartoe gewerkt om een zo mooi mogelijk oogst binnenhalen. Gave druiven en een mooie zuur-suikerbalans ofwel voldoende suiker met een bijpassende zuurgraad. En voldoende suiker is dan de hoeveelheid om een alcoholpercentage van 12 à 13% te kunnen halen.

Cool climate

Nederland produceert overwegend witte wijn. Rosé wordt ook steeds vaker geproduceerd, evenals mousserende wijn als parelwijn en sprankelwijn. We zijn duidelijk een cool-climate wijnland. Hierdoor zijn frisse wijnen met een mooi zuurtje onze specialiteit. Rode wijnen worden in kleinere aantallen gemaakt. Daarvoor zijn suikergehalte nogal eens te laag en het zuurgehalte nogal eens te hoog in de blauwe druiven. Oftewel: hiervoor is meer zon nodig.

Wijn maken is een boeiend proces. De wijnboer staan eindeloos veel variaties ter beschikking wat het behoorlijk ingewikkeld maakt. Een vak dus! Reden waarom Nederlandse wijnbouwers vaak gebruikmaken van adviseurs, uit eigen land, maar ook wel uit bekende wijngebieden in het buitenland. Een prachtige manier om zelf de kennis op te doen en dit werk uiteindelijk helemaal zelf te doen. De sector is in ontwikkeling

Klassieke druivensoorten

Nog niet zolang geleden probeerden de grotere wijngaarden in Nederland succes te halen met voornamelijk de klassieke druivensoorten zoals de Riesling, Auxerrois of Pinot Gris. Deze aanplant kwam je vooral in Zuid-Nederland tegen. Het verklaart deels ook waarom veel mensen nog steeds denken dat Nederwijnen vooral uit Limburg komen. In deze provincie werden ook goede resultaten behaald. Het nadeel van de klassieke rassen is dat ze later rijp zijn en dat er meer aan gewasbescherming gedaan moet worden.

Nieuwe druivenrassen

Het zijn vooral de nieuwe druivenrassen geweest die de wijnbouw in Nederland sterk hebben doen groeien. Het zijn rassen die over het algemeen vroeger rijp zijn Door de vroegrijpheid heeft de wijnbouw zich naar het noorden uitgebreid. Onder andere naar Gelderland, Overijssel, Noord-Holland en zelfs Groningen.

Dankzij de meeldauwtolerantie hoeft men veel minder te spuiten. Biologische wijnbouw is hiermee veel beter mogelijk geworden. Mede dankzij slim gebruik van ondergroei kunnen we uitstekende resultaten behalen.

Geïnteresseerd in wijnbouw in de Lage Landen? Lees het vakblad Wijn en wijngaard.