3 miljoen liter Belgische wijn in 2022: een record

0
77

 

De totale Belgische wijnproductie verdubbelde in 2022 tot 3 miljoen liter ten opzichte van het jaar voordien. Bovendien is de opbrengst maar liefst 54 % hoger dan het topjaar 2018 dat 2 miljoen liter wijn opleverde. De ideale weersomstandigheden en een groeiend aantal wijnbouwers en bebouwde hectaren leidden tot die spectaculaire groei.

Na een minder succesvol wijnjaar in 2021 met slechts 1.350.000 liter, werd de productie in 2022 ruimschoots goedgemaakt. Dat bleek een uitzonderlijk wijnjaar waarbij de productie steeg met 124 % (3.050.906 liter). Ook ten opzichte van het Belgische recordjaar in 2018, toen de jaarlijkse productie afgeklopt werd op 1.983.000 liter, is dat een enorme stijging van maar liefst 54 %.

De stijging gaat op voor alle wijnsoorten. Het grootst is ze voor de rode wijn (+ 220 %) en mousserende witte wijn (+ 161 %). Maar ook de witte wijn (+ 92 %), de rosé (+ 55 %) en de mousserende rosé (+ 37 %) profiteerden mee van de goede weersomstandigheden.

Productie steeg zowel in Vlaanderen als Wallonië
In 2022 produceerden Vlaanderen en Wallonië elk evenveel liter wijn maar door het lage cijfer van Wallonië in 2021 kenden zij een sterkere stijging. De productie steeg in Wallonië dan ook met 140 % (1.542.096 liter). In Vlaanderen was er een ook een stevige stijging van 109 % (1.508.810 liter).

De stijging in Wallonië was vooral te danken aan de provincies Henegouwen (stijging van 124 % tot 801.630 liter) en Luik (stijging van 422 % tot 321.697 liter).

Limburg koploper

Koploper in Vlaanderen is met voorsprong Limburg (stijging van 101 % tot 627.009 liter). Ook Antwerpen ging, met hetzelfde aantal wijnboeren en slechts 10 % meer hectaren dan in 2021, heel sterk vooruit (stijging van 391 % tot 129.941 liter).

Steeds meer wijnboeren en bebouwde hectaren
Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2022 werden maar liefst 259 wijnbouwers geregistreerd, tegenover 237 in 2021 en 198 in 2020. Dat gaat zowel om professionele als amateurwijnboeren.

De grootste stijging zag je in Luik (39 wijnboeren tegenover 32 in 2021), Henegouwen en Oost-Vlaanderen waar het aantal wijnboeren telkens met 4 steeg.

Terwijl Vlaanderen in 2021 ongeveer dubbel zoveel wijnboeren had, haalt Wallonië Vlaanderen gestaag in. In 2022 beschikten zij al over 40 % van de Belgische wijnboeren tegenover 36 % in 2021 en 32 % in 2020 en 25 % in 2019.

De beschermde oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van de Belgische wijnen
Iedereen kent de Barolo, Champagne, Bourgogne en Rioja. Dat zijn allemaal beschermde oorsprongsbenamingen (BOB’s) voor kwaliteitswijnen op internationaal niveau.

Een BOB is de benaming van een product (in dit geval wijn) waarvan de productie, de verwerking en de bereiding in een bepaald geografisch gebied moet plaatsvinden met erkend en vastgesteld vakmanschap. Bij een beschermde geografische aanduiding (BGA) moet de band met het geografische gebied blijven bestaan in minstens één van de stadia van productie, verwerking of bereiding van de wijn.

De BOB en BGA erkennen en beschermen bepaalde wijnen. Ook in België werden er sinds 1997 een aantal BOB’s gecreëerd. Denk maar aan de Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn, Côtes de Sambre et Meuse of Maasvallei Limburg.

Ook bij de mousserende wijnen, die in 2022 ongeveer de helft van de productie uitmaakten, bestaan er drie BOB’s. Het gaat dan over de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn, de Vin mousseux de qualité de Wallonie en Crémant de Wallonie.

Er zijn natuurlijk ook wijnbouwers die buiten dIe zones wijn produceren. Ook zij kunnen een bescherming voor hun wijn aanvragen, de zogenaamde beschermde geografische aanduiding (BGA). In België bestaan er BGA’s: de Vlaamse landwijn en de Vin de Pays des jardins de Wallonie.

Zie je één van die benamingen op het etiket van de wijn staan, dan heb je dus een kwaliteitsgarantie. Die wijnen doorstonden allen een grondige labotest en smaak- en geurproef.

bron:

De FOD Economie probeert dagelijks om de Belgische en internationale economische markt beter te kennen om de economische actoren te kunnen ondersteunen en beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in