Jaarbericht 2022

0
55

De stichting is opgericht op 21 april 2017. De statutaire zetel is in Maastricht. Het doel van de stichting is het bevorderen van de bekendheid van Limburgse wijnen. De stichting ondersteunt initiatieven die bijdragen tot de vergroting van de bekendheid van de Limburgse wijnen en ontwikkelt samen met andere partijen diverse toeristische recreatieve activiteiten. Inkomsten van de stichting komen uit subsidies en donaties.

Het bestuur in 2022 werd gevormd door Henk Spit, secretaris/penningmeester, Claudia Bisschops en Jules Odekerken, voorzitter.

Terugblik

Het jaar 2022 is een beter jaar geworden dan 2021, althans voor de druiven. Niet alleen is het areaal wijngaarden weer gegroeid maar bovenal is de vraag naar Limburgse wijnen zodanig toegenomen dat er veel wijnproducenten al vroeg uitverkocht waren. Dat is goed nieuws. Vooral de horeca die profiteerde van het einde van de corona maatregelen verkocht flink regionale wijnen. Veel wijnboeren overwegen om bij te gaan planten. Om zo aan de vraag van de komende jaren te kunnen blijven voldoen.

Dit jaar schoof Claudia Bisschops aan bij het bestuur van de stichting. Jules Odekerken draagt het stokje per 1 januari 2023 over aan Claudia. De kersverse voorzitter heeft al aangegeven dat zij wil zorgen dat het werk van de stichting meer bekend gaat worden.

In 2022 was er ook weer de Limburgse wijnweek en werd hotelier Camille Oostwegel sr., geëerd als nieuwe Limburgse wijnambassadeur.

Het Wahlwiller wijnfeest was weer een groot succes en ook op de Limburgse wijn marathon kwamen meer mensen op af.  De wijngaard wandelingen, de route des vins, werd twee routes rijker in Sittard en in Vaals. In Valkenburg opende Dormio een wijnhotel dat veel aandacht gaat geven aan de regionale wijnen. In Maastricht werd koningsdag gevierd. Hierbij hebben het koningspaar de wijnen van St Martinus geproefd en heeft Stan Beurskens erover kunnen vertellen. In het zelfde Maastricht werd ook het eerste Nederlandse wijnkasteel, de Burght, geopend door staatsecretaris Vivianne Heijnen. In de zomer kon je genieten van een heerlijke lunch met uitzicht over de wijngaard van landgoed Overst. Het “wijnrestaurant op het land” was weer geslaagd om vele gasten blij te maken.

Natuurlijk hebben de sites van de wijnboeren veel meer bezoekers gekregen. Al was dat alleen al door de vele uitingen van Visit Zuid Limburg en gewaardeerde media zoals Chapeau Magazine en horeca vakblad Gastvrij Magazine. Maar vergeet ook de vele bloggers niet. Al met al gaat het goed met de bekendheid van de regionale wijnen. Op naar het volgende jaar. Laten wij met zijn allen de Limburgse wijnstreek geliefder maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in