De wijnpioniers van Kasteel Genoels-Elderen

0
62

Vorig jaar telde de provincie Belgisch-Limburg welgeteld veertig geregistreerde wijnboeren en verdubbelde de wijnproductie er tot 627.009 liter. In het gezelschap van gouverneur Jos Lantmeeters bracht Chapeau Magazine een bezoek aan het wijnkasteel van Genoels-Elderen, het oudste en grootste wijnkasteel in België.

Toen Jaap en Jeanne van Rennes uit Meerssen in 1990 het kasteel van Genoels-Elderen kochten, waren zij van plan om op de landerijen rondom een golfbaan aan te leggen, maar dat stuitte op verzet van de eigenaar van de gronden. Ondernemende Jaap greep daarom naar plan B en besloot er een wijnkasteel van te maken. In oude geschriften had hij ontdekt dat Romeinse legioenen er tweeduizend jaar geleden al wijnstokken hadden aangeplant. Onderzoek van de bodem wees uit dat die een vergelijkbare samenstelling vertoonde als die van de Franse Champagne- en Bourgogne-streek, de ideale terroir voor de chardonnay-druif. Bovendien voorspelden klimaatstatistieken wijnbouw in deze regio een grote toekomst. Voor Jaap van Rennes het sein om raad in te winnen bij gerenommeerde Franse oenologen. In 1991 plantte hij zijn eerste wijnstokken op de zacht glooiende heuvelflanken richting de zon. De eerste oogst dateert van 1992.

Tweede en derde generatie
Dertig jaar later prijkt de Chardonnay Blauw van Wijnkasteel Genoels-Elderen op de kaart van de betere restaurants en genieten zowel de witte als rode kwaliteitswijnen uit Genoels-Elderen ruime bekendheid, ook in het buitenland. Met name vanuit de Scandinavische landen is er grote vraag, zegt Joyce van Rennes. Samen met haar man vormt zij de tweede generatie aan de leiding van het familiebedrijf dat jaarlijks zo’n 120.000 flessen produceert. Intussen heeft met hun dochter en zoon ook de derde generatie haar intrede gedaan. Joyce van Rennes: „Op vraag van mijn vader heb ik in 1990 mijn studies economische wetenschappen afgebroken en ben oenologie gaan studeren aan de Franse Université du Vin. Grondige vakkennis is een vereiste om in deze business succesvol te kunnen zijn. Ik ben blij dat mijn dochter mijn voorbeeld heeft gevolgd en ook wijnkunde is gaan studeren waardoor de toekomst van Wijnkasteel Genoels-Elderen verzekerd is. Ik heb het geluk gehad dat mijn vader bereid was om te investeren in de uitbouw van ons wijngoed, zonder enige garantie op een return on investment. Wijnbouw is niet alleen arbeids- maar ook zeer kapitaalsintensief. Bovendien ben je als producent sterk afhankelijk van klimatologische omstandigheden. Soms volstaat één vriesnacht of één hagelbui om de hele oogst om zeep te helpen. Om dit soort voorvallen zoveel mogelijk te voorkomen, investeren wij jaar na jaar in nieuwe apparatuur en technologie. Die moeten de gevolgen tot een minimum beperken maar in de praktijk blijkt dat de natuur sterker is dan de mens. Ik hoop daarom van ganser harte dat wij erin slagen de klimaatverandering af te remmen. Zelf proberen wij het goede voorbeeld te geven door geen gebruik te maken van onkruidverdelgers en insecticiden.” Plannen voor de toekomst? „Ons wijngoed beslaat 22 hectare en dat is nog net behapbaar voor een klein familiebedrijf als het onze. Het ligt niet in onze bedoeling om groter te worden. Wij kiezen bewust voor een laag rendement dat zich vertaalt in een superieure kwaliteit en faire prijs voor zowel de consument als de producent. Onze wijnen verdienen het om gedronken te worden, om mensen gelukkig te maken. Daar halen wij als familiebedrijf nog altijd de grootste voldoening uit. Ondertussen zijn wij ook tevreden over de bedrijfsresultaten.”

Uithangbord voor de provincie

Dat de mijnprovincie Limburg zou uitgroeien tot dé wijnstreek van België, dat stond niet in de sterren geschreven. Ook provinciegouverneur Jos Lantmeeters heeft nooit een vermoeden in die richting gehad. „Eerst de sluiting van de mijnen en vervolgens die van Ford Genk hebben zware scha[1]de toegebracht aan de economische en industriële activiteit in onze provincie en hebben vele tienduizenden banen gekost. Het pleit voor de ondernemersgeest, werklust en positieve instelling van de Limburgers dat zij de handschoen hebben opgenomen en van Limburg opnieuw een bloeiende regio hebben gemaakt. Limburg is springlevender dan ooit! Nieuwe bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond en dat zowel in de maak- als kennisindustrie. In vergelijking met veertig jaar geleden is het aantal Limburgse hogeschool- en universiteitsstudenten vervijfvoudigd. Ik prijs me gelukkig dat het lot van onze provincie niet langer in handen ligt van één of twee grote werkgevers en dat in onze geglobaliseerde wereld Limburgers en Limburgse bedrijven in uiteenlopende sectoren een pioniersrol vervullen. Wie had ooit gedacht dat een witte wijn uit Genoels-Elderen op de kaart van sterrenrestaurants zou staan en dat onze provincie veertig geregistreerde wijnboeren zou tellen? Als je ziet dat alleen al op dit wijnkasteel jaarlijks zo’n 15.000 bezoekers komen, dan is dat een enorme ontwikkeling. De familie Van Rennes verdient groot respect voor wat hier gepresteerd wordt.”

Bron: (C) Chapeau Magazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in