Nederlands wijnbouwcentrum van start

0
162
druivenoogst
druivenoogst

Eindelijk zijn de plannen die 12 jaar geleden gemaakt zijn werkelijkheid geworden. In Nijmegen is een stichting opgericht die de wijnbouw ontwikkeling in Nederland wil stimuleren. Het multifunctionele gebouw is net een paar weken geleden geopend. Tijd om eens te bellen met Bouke Kemperman, woordvoerster van de stichting Nederlands Wijnbouwcentrum.

Proficiat met de opening, is alles naar wens gegaan?
“Het was een geweldige dag, mooi weer en heel veel bezoekers. Zonder meer geslaagd.”

Wat gaan jullie doen?
“Het centrum gaat keuringen doen, kennisuitwisseling bevorderen, promotie voor de Nederlandse wijn doen, wijnopleidingen verzorgen en in het nieuwe gebouw staan de faciliteiten voor de wijngaardeniers uit de regio om wijn te maken. Wij hebben ook een  eigen wijngaard.

De stichting wordt voor een groot deel gefinancierd door VSB fonds, stichting Doen en de Kansfonds, de gemeente Berg en Dal. Verder hebben wij lage kosten doordat wij ondersteunende subsidies krijgen voor de medewerkers die een achterstand hebben op de reguliere arbeidsmarkt. Voor ons een belangrijk doel om hen te helpen deze achterstand te overbruggen.”

Wat is jullie doel het komend jaar?
“Het zou prachtig zijn als de wijngaardeniers samen gaan werken en dat Nederlanders trots zijn op hun wijn. Op het vlak van toerisme liggen nog vele mogelijkheden.”

Wat heeft de Limburgse wijnboer aan het Nederlands wijngaardcentrum?
Wij zijn nog bezig om dat verder uit te werken, maar je moet denken aan hun wijn in onze winkel zetten en er een filmpje bij plaatsen, of aan een themamiddag die wij zouden kunnen organiseren, waar wij ook andere regio’s bij halen.