Noorbeek, een heus wijndorp

0
1773
Veldkruis met de tekst: "Ik ben de wijnstok, jullie zijn de ranken." Daarachter zie je een van de wijngaarden in Noorbeek.

Ik stap binnen in een schitterend vakwerkhuis. Op bezoek bij wijnbouwpionier Peter Mergelsberg. Hij ontvangt mij met een mooi glas van zijn eigen gaard. Peter en zijn vrouw Marjon hebben een passie. Na de vele wijn reizen in het buitenland, zijn zij zich gaan verdiepen in de wijnbouw. En zij niet alleen. Tien mannen besluiten in 2003 een vereniging op voor de wijnbouw in Noorbeek op te richten. De gezamenlijke eerste wijngaard heet “Op gen Heugde”.

Het dorp is gelegen in een dal langs de beek De Noor. Op de zuidelijke flanken van de heuvels bleek een prima micro klimaat te zijn voor wijnbouw. Noorbeek is gelegen in een dal uitgesneden door het beekje De Noor. Deze stroomt van oost naar west, richting België. Hierdoor zijn er mooie, naar het zuiden gerichte, kalkhellingen, perfect voor wijnbouw, ontstaan. Door de steile ligging in een beschermd dal is er een microklimaat ontstaan met hoge zon-intensiteit en goede afwatering. De bodem bestaat uit een kleine toplaag van löss met daaronder kalksteen.

Peter en Marjon hebben ca. 1 ha. ingeplant met 4000 wijnranken. Driekwart van de druiven is bestemd voor de rode wijn (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot) en de rest voor witte wijn (Sauvignon Blanc, Sémillon en Gewurtztraminer). Inmiddels deelt Peter zijn ervaring en kennis met andere wijngaardeniers in zijn dorp en daarbuiten.

Peter is trots op zijn dorp. Vol met tradities, met oog voor elkaar. Ze hebben niet zo snel buitenstaanders nodig. Het vakwerkhuis is nog van zijn grootouders geweest. Hijzelf is er geboren. Gaandeweg zijn er meer wijngaarden bijgekomen. Er zijn inmiddels 7 kleine wijngaarden in het dorp. Ook de jeugd is geïnteresseerd en Peter laat mij vanuit zijn keukenraam de distileerinstallatie zien. “Hier maken de jongens uit het dorp hun eau de vie van de schillen van de Noorbeekse druiven“, zegt hij met een grote glimlach.

In de plaatselijke winkel zijn de wijnen te koop en in de Noorbeekse restaurants en café kun je ze proeven. Niet alleen de wijn van wijndomein www.mergelsberg.nl maar die van www.wijndomeinheerenhuys.nl van ondernemer Pierre Gubbels. Ook Pierre is een rasechte Noorbeker. Met trots laat hij zijn wijnen proeven in de werf kelder onder de kunstgalerie. “Pas op stoot je hoofd niet” als wij de trap beneden gaan. Hij was een van de 10 mannen die de gezamenlijke eerste wijngaard “Op gen Heugde”. In 2009 gingen de stokken in de grond van zijn eigen gaard, Noordal. Inmiddels heeft hij vier wijngaardjes met in totaal 4000 wijnstokken. Ook zijn zoon Joep is betrokken bij de wijnbouw.

Gemeente Eijsden-Margraten heeft een wijngaardwandeling laten uitzetten. Deze “Noorbeekse route des vins” leidt langs de verschillende wijngaarden en is verkrijgbaar bij de VVV (Visit Zuid Limburg). Zo is er weer een schakel bij in de Zuid Limburgse route des vins. En Limburg heeft er weer een heus wijndorp bij.