Wijngaarden Ceres verkocht

0
943
Cor Voncken droeg zijn wijngaard met 45000 stokken over.

De wijngaarden van Ceres in Voerendaal zijn verkocht aan Stan Beurskens uit Vijlen.

Cor Voncken startte zijn wijngaard in 1999. Als boerenzoon was het altijd zijn droom om een boerenbedrijf te hebben, maar zoals dat toen gebruikelijk was, ging de boerderij naar de oudste zoon. Cor werd makelaar.

In de loop der jaren vergaarde hij de lapjes grond bij elkaar. Met wijndomein Ceres, genoemd naar een grote herenboerderij, kwam zijn droom uit. Hij heeft inmiddels 45.000 stokken in de grond staan. Een variëteit van o.m. auxerrois, riesling, chardonnay en cabernet cortis, rondo en pinot noir. De wijn wordt tegen een aantrekkelijke prijs aangeboden bij de VVV’s Zuid Limburg.

Cor Voncken had ook in Vijlen een wijngaard, gelegen naast de wijngaard van Stan Beurskens. Dat leidde wel eens tot wat meningsverschillen tussen de twee. Vorig jaar heeft Cor Voncken dat perceel verkocht aan Stan Beurskens. De huidige overgedragen wijngaarden van Ceres liggen op de Fromberg. Ook dat was een bron van discussie. Dit keer met de eigenaar van wijndomein Fromberg, vanwege de naamsverwarring.

Kans

Voor Stan Beurskens is de overname een logische stap vooruit. Het is natuurlijke een unieke kans, want goede percelen komen niet vaak beschikbaar. Zijn wijndomein Sint Martinus wordt nu de grootste wijngaard van Nederland. Naast de wijnproductie en verkoop van Sint Martinus is het wijnadviescentrum een belangrijke inkomstenbron. Het kenniscentrum heeft professionals in vaste dienst en biedt daarmee een belangrijke ondersteuning in de ontwikkeling van de Nederlandse wijnbouw. Iets wat ook onderkent wordt ook door de Provincie Limburg, gezien de financiële steun.

Grootste Nederlandse wijngaard

Vorig jaar breidde Stan Beurskens al uit met de wijngaarden van Le Coq Frise in Epen. Van de 19 hectare plus de 9 hectare van Ceres staat de teller nu op 28 hectare. Nummer twee is Colognes in Groesbeek met 13 hectare.

In 2018 werd St. Martinus wederom uitgeroepen tot beste wijngaard van de Lage Landen.