Groeit Limburg naar 1000-2000 hectare wijngaarden?

0
160

24-3-23 Klimaatverandering in Frankrijk dringt ook door tot de wijnboeren. In de Franse kranten staan vaak verhalen waarin het gaat over hoe de wijnboer zich aanpast op dit toekomstige vooruitzicht. Vooral de vraag of er nieuwe of andere rassen geplant moeten worden. Of de aanzienlijke vergoeding en ondersteuning die de overheid biedt aan de wijnboeren die gaan stoppen met de wijnbouw. Zo zijn er al wijnboeren die nu over stappen naar olijfbomen.

Limburg zonnig

Limburg is een prachtige provincie met een rijke geschiedenis en cultuur. Eén van opkomende sectoren in Limburg is de wijnbouw. De laatste jaren zijn er steeds meer wijnboeren die druiven verbouwen en wijn produceren in de provincie. Dit biedt niet alleen economische voordelen voor de wijnboer, maar ook kansen voor het toerisme.

De stichting Promotie Limburgse Wijnen ontwikkelt in samenspraak met de diverse stakeholders een beleidsplan. Het doel van dit beleidsstuk is om de ontwikkeling van de wijnbouw en het wijntoerisme in Limburg te stimuleren en te ondersteunen. Dit beleidsstuk richt zich op het creëren van de juiste randvoorwaarden voor de verdere ontwikkeling van deze sector. De provincie Limburg zou kunnen investeren in het verder ontwikkelen van de wijnbouwsector door het verstrekken van subsidies en het bieden van advies en ondersteuning aan wijnboeren. Het doel is om het aantal wijnboeren en de oppervlakte wijngaarden te vergroten. Dit kan worden bereikt door onder andere het bieden van financiële ondersteuning bij het aanplanten van nieuwe wijngaarden en het verbeteren van bestaande wijngaarden.

“Zonder wijnbouw is er geen wijntoerisme” zegt Stan Beurskens van St. Martinus. Over een aantal jaren (tegen 2050) is een wijnbouw areaal mogelijk van 1000 tot 2000 hectaren. Maar daarvoor moeten er veel randvoorwaarden worden ingevuld. Zoals een betere regelgeving, opleiding, ondersteuning aan de wijnboeren, beschikbaar land en financiering.” 

Bevorderen van duurzaamheid en kwaliteit in de wijnbouw

Het is belangrijk om de wijnbouw in Limburg duurzamer en kwalitatief hoogwaardiger te maken. De provincie zou daarom moeten investeren in onderzoek en ontwikkeling op dit gebied. Wijnboeren worden daarmee aangemoedigd om duurzame productiemethoden te gebruiken en zorg te dragen voor het milieu en de natuur.

Stimuleren van het wijntoerisme in Limburg

Om het wijntoerisme in Limburg te stimuleren, zullen we de bekendheid van de Limburgse wijnen vergroten en meer mogelijkheden creëren voor wijnproeverijen en wijnroutes. Hiervoor zullen we samenwerken met wijnboeren, horeca ondernemers en toeristische organisaties. We zullen ook blijven investeren in marketing en promotie om het toerisme naar Limburg te bevorderen.

Op dit moment is de stichting Promotie Limburgse Wijnen bezig met het uitbreiden van het bestuur. Hiermee moet meer capaciteit gecreëerd worden voor overleg en lobbywerk. Overleg met gemeenten en provincie is een mooie start. Wij zijn ook benieuwd hoe de toekomstige BBB-gedeputeerde er over denkt.

Route des vins

Weinstrasse/route des vins/ Limburgse wijnroute. Loopt van Vaals via Valkenburg naar Maastricht en verbindt daar wijnkasteel Genoels Elderen in Belgisch Limburg. In de heuvels langs deze route ligt het merendeel van de wijngaarden.

In wijndorpen zijn dorpen met wijngaarden, wijnproducenten, winkels die de lokale wijn verkopen en horeca die de lokale wijn schenkt. In Zuid-Limburg voldoen aan deze criteria; Noorbeek, Vaals/Holset, Wahlwiller, Vijlen, Meerssen en (weliswaar geen dorp;) Maastricht.

De parels in de ketting die door de wijntoerist bijzonder aantrekkelijk worden gevonden zijn: Wahlwiller wijnfeest, Wijn-marathon in Wahlwiller, Wijngaard Fromberg, Wijnrestaurant op het land, St Martinus wijnmakerij in Vijlen, Overnachten bij Domein Holset, Wijnhotel Valkenburg, Apostelhoeve Maastricht en Wijnkasteel Genoels Elderen. De wijngaard wandel- en fiets routes. (Route des vins)

Zomaar wat facts

  • Slechts 5% van Nederlandse wijndrinkers weet dat er Limburgse wijn bestaat. Slechts 0,04% heeft ooit wel eens Limburgse wijn geproefd. (telefonisch onderzoek, SPLW 2016)
  • Top 3 motivatie om Zuid-Limburg te bezoeken is 1. natuur en landschap 2. wandelen 3. Bourgondische cultuur. (Toeristische trendrapportage 2017).
  • Bezoeken van een wijnchateau/landgoed inclusief proeven wordt als aantrekkelijke culinaire activiteit tijdens vakantie gezien. (Onderzoek Food Tourism i.o.v. Provincie Limburg 2019).
  • Onderzoek onder de “Vrienden van de Limburgse wijn” (SPLW doorlopend 2016-2023) Top drie favoriet/interesses: proeverij, wijngaard/wijnmakerbezoek, wijnfeestbezoek.
  • Een kansrijke ontwikkeling is de groeiende vraag naar beleving, onder andere van authentiek, onderscheidend en kleinschalig aanbod zoals streekproducten (Visie Vrijetijdseconomie Zuid-Limburg 2030).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in