‘Limburgse wijnstraat’ moet toeristen naar wijnboeren lokken

0
291

Limburg heeft met zijn wijngaarden toeristisch goud in handen. Maar het moet nog wel even opgepoetst en in de etalage gelegd worden. Een nieuwe samenwerking moet daarvoor zorgen.

DOOR FRANK BENNEKER voor de Limburger

SCHINVELD

Wie als toerist Duitsland bezoekt, zal het bekend voorkomen. Een rij dorpjes met een mooi uitzicht over wijngaarden. De verbindingsweg tussen deze dorpen heet steevast Weinstraße. Zo’n wijnstraat krijgt Limburg nog niet, maar de parels moeten wel aaneengeregen worden.

Dat willen de provincie Limburg, VVV Zuid-Limburg, stichting promotie Limburgse wijnen en Limburgse wijnboeren gaan doen. In de Schinvelder Hoeve werd gisteren de aftrap genomen. Op www.routedesvins.nl wordt een overzicht gegeven van wijngaarden, met routekaart.

Horeca

Er is ook een taak weggelegd voor de horeca, vindt Annaline Doelen van het Maastrichtse restaurant Mes Amis. „Als je op vakantie uit eten gaat, is het normaal dat je lokale wijnen op de kaart ziet. In Nederland is dat anders. Ik moet vaak – nadat ik heb uitgelegd dat ik alleen lokale wijnen schenk – toch nog zeggen dat ik écht geen Italiaanse wijn heb.”

Overheden hebben ook een faciliterende taak, betoogt Erik Leferink van Domein Holset. „Aan het eind van een rondleiding mag ik geen proeverij houden omdat de agrarische bestemming van mijn wijngoed dat niet toelaat. Dat levert boetes op en ik kom in een trage bureaucratie terecht. Die tijd besteed ik liever aan het promoten van Limburgse wijn in Amsterdam.”

Leferink vertelt over een Braziliaan die laatst bij hem te gast was. Deze eigenaar van een wijnbar in Rio de Janeiro ging verschillende wijnboeren in de regio af. Het zijn mensen als deze die thuis het verhaal van Limburgse wijn moeten vertellen.
Er werd niet alleen gepraat over Limburgse wijn, er werd ook geproefd. Te beginnen met een frisse en strakke johanniter van Domein de Planck uit Slenaken. In een an- dere categorie valt de volle en krachtige auxerrois van Overst uit Voerendaal. Abrikozen, kruidig en notig. Domein Stokhem uit Wijlre liet een pinot noir proeven. Fris rood fruit, licht kruidig en een beetje chocola in de afdronk.

Kwaliteit

Het zijn wijnen die de liefhebber nieuwsgierig moeten maken naar meer. Kwaliteit is daarbij het allerbelangrijkst, benadrukt de Vijlense wijnmaker Stan Beurskens van Sint Martinus. „Want iemand die zijn eerste Limburgse wijn drinkt terwijl die niet goed is, zien we niet meer terug. Die eerste slechte wijn blijft dan in het hoofd zitten.”