Stimulans voor het wijntoerisme in Limburg

0
305

‘Vrienden van Limburgse wijn’ (www.vriendenvanlimburgsewijn.nl) is een wijnclub die streeft naar het bieden van aansprekende ervaringen die aan Limburgse wijn gerelateerd zijn.

Zo kunnen wijnclubleden bijvoorbeeld met een sommelier/gids op pad voor interessante bezoeken aan verschillende wijngaarden. Of wat te denken van een wijngaardeniersdiner waar de wijnboer vertelt over wijnbouw in Limburg en zijn of haar werkwijze?. De Vrienden van Limburgse wijn krijgen regelmatig nieuwe tips en uitnodigingen voor “privileges” bestaande uit activiteiten, speciale voorrechten en kortingen

Warm welkom vanuit de branche

Hotels en restaurants zijn blij met dit initiatief. Zo biedt het Maastrichtse Dormio Resort haar gasten een gratis clubkaart aan. Cees Santifort van Dormio Resort Maastricht: “De midweekgasten zijn in veel gevallen wat ouder en houden van aangenaam leven. ‘Vrienden van Limburgse wijn’ helpt hen om in het achterland de bijzondere dingen te bezoeken en te beleven”

Ook de wijnproducenten zijn content met de aandacht voor hun streekproduct. Ruud Verstegen van Landgoed Overst: “Minder dan 5 procent van de volwassenen heeft ooit Limburgse wijn geproefd. Daar ligt nog veel potentieel. De wijnclub ‘Vrienden van Limburgse wijn’ helpt ons wijnboeren met het vergroten van de bekendheid en de verkoop van onze wijnen.”

“De wijnclub ‘Vrienden van Limburgse wijn’ vergroot de vraag bij de horeca. Voor ons een stimulans om ons assortiment Limburgse wijn te vergroten en te promoten.”, aldus Jules Goossen, van de Hanos-verstiging in Heerlen.

‘Vrienden van Limburgse wijn’ houdt een beetje het midden tussen een klantenkaartconcept en een citymarketingkaart, volgens Dominique Odekerken, directeur van uitgeverij CCM.

Doelgroep

De doelgroep bestaat voornamelijk uit ouderen met meer tijd en meer geld. Vaak zijn ze ook wat hoger opgeleid en met name midweekbezoekers. Zij houden van natuur, kunst, cultuur, het bourgondische leven en ‘wining & dining’. Veel van hen komen uit de Randstad. Het wijntoerisme blijkt een uitstekende invalshoek voor het promoten van Limburgse wijn.

Stichting Promotie Limburgse wijn

De stichting richt zich op het ontwikkelen van het wijntoerisme in Belgisch en Nederlands Limburg. Ook zet zij zich in om de Limburgse wijnen bekender te maken en meer mensen kennis te laten maken met deze wijn. Hiervoor ondersteunt zij de wijngaardeniers, wijnmakers, wijnhandel en horeca. De stichting werkt uitsluitend met vrijwilligers en is financieel afhankelijk van haar donateurs.

Website: www.promotielimburgsewijn.nl