Wijnambassadeur 2021: Stan Kerckhoffs

0
526
In het midden Wijnambassadeur 2021 Stan Kerckhoffs met rechts Kirsten Abels directeur Domein Holset en links Jules Odekerken van stichting promotie Limburgse wijnen Foto: Harry Heuts

De Limburger Stan Kerckhoffs, Maître/sommelier sinds 2003 bij sterrenrestaurant Latour in Grand hotel Huis ter Duin te Noordwijk, is gekozen tot Ambassadeur Limburgse wijnen 2021.

Kerckhoffs komt deze benoeming toe omdat: „Stan een meester gastheer [is] die de lat hoog legt. Als rasechte Limburger uit het dorp Ulestraten is hij erg betrokken bij de Limburgse wijnen”, aldus Petro Kools (restaurant Da Vinci, Maasbracht) namens de stichting Promotie Limburgse Wijnen.

In een reactie op de benoeming zegt Stan Kerckhoffs: “Ik voel mij zeer vereerd en zal mij inzetten om de Limburgse wijn in het westen te promoten en zeker gedurende de Limburgse wijnweek”.

“Passie en gedrevenheid zijn de ingrediënten om de juiste beleving te creëren voor de gasten”

Kerckhoffs begon zijn loopbaan bij Hotel-Restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, na zijn opleiding Gastheer aan de Middelbare Hotelschool in Heerlen. Daarna werkte hij bij Restaurant La Ville en ’t Pakhoes in Maastricht. In 2003 maakte hij de overstap naar restaurant Latour. Dit restaurant wordt sinds 2005 jaarlijks bekroond met een Michelinster en behaalde in de GaultMillau gids van 2016 zestien koksmutsen. Kerckhoffs bekwaamde zich in 2005 verder in het Gastheerschap bij de Gastronoom/Sommelier opleiding van Peter Klosse (artikel uit 2017).

Wijnregio in ontwikkeling

De regio profiteert van een groeiende belangstelling in de streekwijn. Nieuwe wijngaarden zijn aangeplant en sommige bestaande wijngaarden zijn vergroot. Het arsenaal in Zuid-Limburg is dit jaar al met 15000 wijnstokken, ca. 3-4 hectare, gegroeid. Randstedelijke bezoekers waarderen een wijngaardwandeling en wijnproeverij zeer. De „route des vins” wijngaardwandelroutes zijn zo populair dat er weer nieuwe wandelingen zijn uitgezet, dit keer in o.m. Meerssen.

Sinds kort zijn er ook wijngaardfietsroutes waarmee de provincie Limburg het wijntoerisme wil stimuleren. Dorpen als Wahlwiller en Noorbeek zijn al echte wijndorpen geworden. Je kunt er wijn kopen, proeven en in de plaatselijke restaurants wordt de wijn geschonken.