Welke wijn schenk je bij kaas?

0
1098
Franse kaas
Franse kaas

De leden van Bailliage Maestricht van het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden beleefden onlangs een wel heel bijzondere proeverij.

Een van onze leden volgt op dit moment een cursus tot Kaasmeester in België. Het thema van deze avond was dus niet welk wijnland dan wel welke wijnen proeven we, maar welke kaas, dan welke wijn past daarbij?

Zeer deskundig presenteerde onze Kaasmeester in spé een prachtig pallet aan artisanale kazen. De keuze van sommige combinaties is door de overleveringen heen traditioneel, maar er waren ook kaaswijncombinaties waar menig wijnliefhebber niet van zou durven dromen.

De juiste combinaties

Het doel van de combinatie kaas-wijn is dat beide hun eigen identiteit en karakter behouden, elkaar harmonieus ondersteunen en eventueel aanvullen.

We gaan ervan uit dat rode wijn en kaas altijd goed met elkaar combineren. Deze denkwijze is enkel logisch als men kaas na de maaltijd eet en men witte wijn voorafgaande aan rode wijn serveert. Het is toch complexer dan men denkt. Sommige kazen passen helemaal niet bij rode wijn, omdat ze elkaar qua structuur en smaak niet aanvullen. Dat heeft te maken met de zuurgraad en het zoutgehalte van de kaas en de tannine in de wijn.

Na deze informatie waren wij allen wel heel nieuwsgierig naar de kaas-wijncombinaties van deze avond.

Geitenkaas met Sauvignon Blanc

De eerste kaas was een Saint-Maure de Tourrain AOP. Deze taps toelopende geitenkaas was 3 weken gerijpt en in het midden voorzien van het traditionele rietje om de stevigheid van de kaas te waarborgen. De buitenkant van de kaas was door bio-houtskool gerold. De gekozen wijn was een Sauvignon Blanc 2013 La Gitonniere uit de Loire. Doordat de kaas een hoog smaakgehalte heeft conflicteerde deze niet met de hoge, frisse zuren van de Sauvignon Blanc.

De fabrieksbrie liep snel uit en was qua smaak niet te vergelijken met de Brie de Meaux.

Brie’s met Chardonnay

Als tweede kaas proefden wij een fabrieksmatig geproduceerde én een artisanale Brie. De artisanale Brie de Meaux, een witte schimmelkaas met een licht bruine korst, bulkt licht uit. De smaak is intens met een lichte houttoon, aards, champignons. De fabrieksmatig geproduceerde Brie liep zeer snel uit en was qua smaak vlak en niet te vergelijken met de Brie de Meaux. Dit alles werd gecombineerd met een prachtige Chardonnay 2013 (zonder houtopvoeding) van Uchizy uit de Macon.

Tomme de Savoie met Pinot Noir

De melk voor de derde kaas, een Tomme de Savoie (Jura), komt van koeien die grazen op bergweiden op hoogten van 600 – 800 meter. Deze koeien eten dus meer dan gras alleen. Dit was ook heel duidelijk waar te nemen. Een mooie vol rijpe kaas met aardse smaken. Hierbij dronken wij een Pinot Noir cuvée exception van Chavet uit Menetou Salon. De wijn had een opvoeding van 14 maanden op 1 tot 5 jaar oude barriques. Een zeer verrassende combinatie waarvan wij dachten dat de wijn in het niet zou raken. Maar alles behalve dat was waar.

Manchego met El Recio

De Manchego (schapenkaas) uit de regio La Mancha was de vierde kaas van deze avond. Kenmerkend voor deze kaas is het hoge vetgehalte, de smaak was kruidig met een vleugje butterscotch. Deze kaas werd geproefd met een glas El Recio 2012 Matsu uit Torro, 100% Tempranillo, en dit was een perfecte combinatie. De druivenstokken voor deze wijn zijn gemiddeld 80-100 jaar oud.

Munsterkaas met Valpollicella Ripasso was de verrassing van de avond.

Munsterkaas met Valpollicella Ripasso

De vijfde combinatie was de verrassing van de avond. Een heuse Munsterkaas (roodbacteriekaas) in combinatie met een Valpollicella Ripasso, een cuvée van Corvina, Rondinella, Molinara van Monto Tondo. De keuze voor deze bijzondere wijn was met name bepaald vanwege het zoetje in de wijn.

Roquefort met Sauternes

Een Roquefort Papillon (blauwschimmel) proefden wij met een prachtige Sauternes 2012. Dit was de zesde combinatie van deze avond. De Sauternes, een cuvée van Sauvignon, Semillon met een beetje Muscadelle had prachtige geuren in de neus. In de smaak noten, appel, framboos. Deze wijn heeft geen houtopvoeding gehad.

Comté Jura met Vin Jaune

De voorlaatste kaas een Comté Jura (groene band) werd gecombineerd met een Vin Jaune 2004 van Marcel Cabellier. De typische smaak van de Comté en het ziltige van de Vin Jaune was voor velen de perfecte combinatie, hoewel een glas Vin Jaune geen allemansvriend is

Reypenaer met Vintage Port

Met een 30 maanden gerijpte Reypenaer XO reserve en een heerlijk glas Vintage Port 2009 van Dow werd deze zeer boeiende proefavond afgesloten.

Door: Erica Moonen
Nederlands Genootschap van Wijnvrienden
Bailliage Maestricht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in