Wijn smaakt beter met kaas erbij

0
332
Franse kaas
Franse kaas

Dat consumptie van wijn en kaas tot tongstrelende smaaksensaties leidt, was natuurlijk al langer bekend. Niet voor niets is het kaasplankje, gecombineerd met een voortreffelijke dessertwijn, sinds jaar en dag het favoriete dessert in Franse restaurants. De Fransen sluiten al eeuwenlang daarmee standaard hun diners af.

Uit onderzoek van het eerbiedwaardige Centrum voor Smaak en Voeding in Dijon blijkt nu ook dat een glas wijn beter smaakt als er kaas bij gegeten wordt. De kaas zorgt er onder meer voor dat de fruitigheid en het aroma van de wijn meer worden benadrukt.

Het Franse centrum vroeg ruim dertig wijnkenners een aantal wijnen in combinatie met kazen te beoordelen. Volgens de deelnemers smaakten alle wijnen beter na het eten van kaas. Sommige kazen verminderden ook het effect van tannine, dat een droog mondgevoel kan veroorzaken.

Verschillende wijnen

De wijnkenners dronken vier verschillende Franse wijnen: een zoete pacherenc, een droge sancerre, een volle bourgogne en een fruitige madiran. Die werden gecombineerd met vier Franse kazen: époisses, comte, roquefort en crottin. Na het eten van een stukje kaas namen deelnemers drie slokken wijn, waarna ze op een lijst moesten aangeven welke effecten de kaas op de wijn had. En dat leidde in alle gevallen tot de constatering dat wijn en kaas een ‘match made in heaven’ zijn.

De resultaten van het spraakmakende onderzoek van het Centrum voor Smaak en Voeding uit Dijon werden gepubliceerd in het blad Food Science.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in