Bubbles & more

0
457

In 2008 liepen Erik Leferink en Marianne Blijdesteijn rondjes te draaien om de vervallen boerderij in Holset. Aan de voorkant het vriendelijk dorpje Holset, met wat horeca en een oud kerkje, aan de achterkant het schitterende Heuvelland. Daar is het idee ontstaan om iets op deze mooie plek te doen. Wijn misschien? Druiven? De grond had de structuur die je kent uit Frankrijk, stenig, vol mineralen.

In 2017 zijn de laatste ruimtes schoongeveegd van het bouwstof: Domein Holset is daar! Twee woningen, een aantal bed en breakfast kamers, een winkel/proeflokaal en een drietal mooie multifunctionele ruimtes. Plus een buitenruimte met tuin, terrassen, amfitheater en natuurlijk de wijngaarden.

Wijnen

Samenspel

Kwaliteitswijn heeft als basis een goede afstemming tussen druivenstruik, bodemgesteldheid en klimaat. Wij hebben er plezier in om door goed onderhoud aan de struik en bewerken van de bodem, selectief oogsten (meestal met de hand) deze basis optimaal te benutten. Omdat we met de natuur werken is elk jaar weer net iets anders. Juist dát maakt wijn zo leuk.

Onze wijnen

Onze wijnen variëren van fris fruitig, tot elegant tot complex. We noemen ze De Bruut, De Prins en de Dame van Holset. De wijnen maken we van een mix van klassieke en cool climate druivenrassen zoals de Souvignier Gris, Chardonnay, Cabernet Blanc en Johanniter. Zij gedijen in ons klimaat en zijn uitstekend geschikt voor mousserende wijn. Afhankelijk van de mogelijkheden die het jaar biedt, maken we nog een 4-de bijzondere wijn.

Gebouwen | B&B | winkel | proeflokaal

In de loop van de jaren zijn we begonnen met het opknappen van de gebouwen. Uitgangspunt was: weinig slopen, weinig nieuw bouwen, respect voor de omgeving, bouwen met natuurlijke materialen en een energiezuinig, liefst nul-energie gebouw, maken. Of dat laatste is gelukt weten we nog niet. De volgende elementen zijn gerealiseerd:

  • geen aardgas meer nodig;
  • een warmtepomp, 100 meter onder de grond;
  • zonnepanelen en zonnecollectoren;
  • lage temperatuurverwarming;
  • vloer- en muurverwarming;
  • dikke geïsoleerde muren;
  • gebouwd met natuurlijke, deels recyclede materialen
  • hergebruik regenwater.

We willen deze mooie plek graag delen met iedereen die zich hier thuis voelt. Daarom kozen we voor een B&B, waar de gast zich welkom en vrij kan voelen om zichzelf te zijn, waar we een heerlijk ontbijt serveren, waar het pand en het terrein gedeeld kan worden met de gasten. Waar we kunst aanbieden, voor de broodnodige inspiratie, een kennismaking met onze wijnen ligt natuurlijk om de hoek.

Domein Holset zou een plek worden waar ook groepen gebruik van kunnen maken omdat we cursusruimten, een gezamenlijke living, grote houtgestookte oven, een heerlijk terrein met theatertje, vuurplaats en wijngaard natuurlijk ter beschikking kunnen stellen.

Een keur aan mensen kunnen via ons worden ingehuurd om een eventueel programma diepgang of juist lichtheid te geven: een bakker om broden of pizza’s mee te bakken, diverse gidsen voor wandeltochten, rondleiders en deskundigen voor een wijnproeverij, muzikanten, docenten voor bv yoga, keramiek beschilderen, kruidenthee maken uit de tuin, eigen verzorgingsproducten maken (eco, bio), enzovoort.

We hopen dat DH het een inspirerende en bruisende plek wordt voor velen! Voel je welkom met vragen of ideeën, we vinden niks gek…. (hoewel…). We hopen je eens te ontmoeten, wil je het wel en wee van DH volgen, geef dan je mailadres door voor de nieuwsbrief, volg ons op facebook of instagram of bekijk deze website (nog eens).

Voor de Vrienden van Limburgse wijn dit aardige aanbod:

Bubbels proeven en rondleiding in wijngaard Holset. Voor €9,50. mag je proeven van 3 mousserende wijnen.  En voor €15,- krijg je een rondleiding door gaard + proeverij. 

Zie voor meer aanbod