Coronajaar was een goed wijnjaar

0
81
De nieuwe vaten kelder van domein Holset. Eigenaar Erik Leverink is blij met de wijnmakerij in eigen beheer. En met de nieuwe vlag..

Niet alles was kommer en kwel in 2020 en voorjaar 2021. Voor de wijnbouw in Limburg zag het aanvankelijk ook slecht uit. Horeca dicht dus kelders nog vol met wijn en dat terwijl de nieuwe oogst aan kwam.

Het pakte anders uit. Er werd meer uitgegeven aan wijn thuis. Er was een grote belangstelling volop producten uit de streek. Limburg werd overspoelt door landgenoten die de Corona maatregelen in de buitenlucht even wilde vergeten. De net geopende wijngaard wandelroutes waren populair. Ook de privé wijnreizen met gids stond vol in belangstelling evenals de pop-up restaurants in wijngaarden en andere landelijke locaties.

Er zijn een aantal sommeliers en restaurateurs die zelf een wijngaard gingen aanleggen. Om toch nog iets leuks te doen waar je straks ook plezier van hebt. Bestaande wijnboeren zagen de belangstelling toenemen en opende terrassen en organiseerde proeverijen. Veel van hen investeerden in een uitbreiding van hun wijngaard. Zoals Domein Holset dat in Holset een restaurant overnam, een eigen wijn productie faciliteit opende in Lemiers.

Met subsidie van de provincie kwamen er ook wijngaard fietsroutes en nog meer aandacht voor streekwijnen. Meerdere gemeentes opende wijngaard wandelroutes. De parelketting aan restaurants, wijnbars, wijngaarden, wandelingen, wijndorpen groeide stevig door. Ondanks corona. Of misschien wel dankzij corona? Krijgen wij dan toch onze Weinstrasse? Onze Limburgse route des vins?

Tal van toeristen hebben Limburgers leren kennen tijdens de druivenpluk of de bezoeken aan de wijngaarden. Hebben genoten van de verhalen over Limburg en de passie waarmee wijn wordt gemaakt. De Limburgse wijn heeft weer mensen bij elkaar gebracht. Zo mooi was 2020 en 2001 tot nu toe.