Wijnvrouwen kiezen wijnvrouw van het jaar: Kirsten Abels

0
102
Kirsten Abels, nieuwe voorzitter BOB Mergelland

Wijnvrouw van het Jaar award (www.wijnvrouwvanhetjaar.nl)

De laatste jaren zien we steeds meer krachtige, energieke en gedreven vrouwen die zich op een bijzondere manier inzetten in de wijnwereld. Zij is iemand die met haar werk, passie, kennis of creaties de wijnwereld nog mooier maakt. Volgens initiatiefnemers Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland (PR bureau MissPublicity) zijn de vrouwen in de Nederlandse wijnbranche uniek. Deze vrouwen werken hard, inspireren, zijn creatief, kleurrijk en veelal een stimulans voor andere vrouwen. Het is de hoogste tijd om deze wijnvrouwen in de schijnwerpers te zetten. Kernwaarden voor de award zijn onder andere toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Hoofdsponsor van Wijnvrouw van het Jaar is Champagne Ayala, waar Caroline Latrive aan het roer staat als Chef de Cave.

Zo ook Kirsten Abels; directeur van Domein Holset, verkozen tot Nederlandse Wijnvrouw van het Jaar 2023. Ze heeft de jaarlijkse verkiezing gewonnen vanwege haar passie voor wijn, brede kennis en impact die ze maakt op de Nederlandse wijnmarkt.

Haar eerste wijncursus volgde Kirsten (39) tijdens haar vierde jaar op het vwo. Sindsdien is ze om: het product wijn en de wereld eromheen grepen haar direct. Vol passie en gedrevenheid ging ze aan de slag bij hoog aangeschreven restaurants om praktijkervaring op te doen. Nog voordat ze haar vwo-diploma behaalde, rondde ze alle basiscursussen op het gebied van wijn succesvol af. Daarna combineert ze haar studie Ondernemingsrecht aan de universiteit van Tilburg met het volgen van de nodige wijnopleidingen.

Kirsten is professioneel Gastronoom-Sommelier, Vinoloog bij de Wijnacademie en is 10 jaar docent geweest bij het Wijninstituut, waar ze nog steeds op de achtergrond bij betrokken is. Haar ondernemersavontuur begint met de oprichting van haar eigen bedrijf in 2012, Taste by Kirsten. Sindsdien verzorgt ze wijnopleidingen bij Het Wijninstituut en adviseert zij wijnimporteurs en horeca- ondernemers op wijngebied.

Vanaf 2017 is Kirsten betrokken bij de ontwikkeling van BruisendWijnHuis Domein Holset, een wijndomein dat uitsluitend mousserende wijn maakt in de Zuid-Limburgse heuvels. Een droom die in vervulling gaat. Onder haar bezielende leiding wordt er gekozen om te focussen op de productie van mousserende wijn. Koers wordt ingezet om hét BruisendWijnHuis van de Lage Landen te worden waarbij de gehele vinificatie in eigen huis plaatsvindt. In 2020 wordt Kirsten directeur en inmiddels is zij ook mede-eigenaar. 2023 is een bijzonder jaar, de eerste échte mousserende wijn uit eigen wijnmakerij is een feit. Naast directeur is Kirsten wijnmaakster, bepaalt het assortiment, de koers van het bedrijf en bewaakt het merk. Inmiddels zijn er 50.000 flessen mousserende wijn van Limburgse bodem geproduceerd. In een mannenwereld van wijnboeren en wijnmakers is een vrouw aan het roer behoorlijk onderscheidend. Haar doorzettingsvermogen, wil om te ondernemen, honger naar nog meer kennis en onaflatende enthousiasme, hebben Kirsten gebracht waar ze nu is.

Dit schreef de blije Erik Leferink van Domein Holset op facebook

Kirsten Abels, directeur & wijnmaker bij Domein Holset, is uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2023. De jury koos voor Kirsten vanwege haar passie voor wijn, haar brede kennis en de impact die ze maakt op de Nederlandse wijnmarkt. Haar verkiezing inspireerde mede-eigenaar van Domein Holset Erik Leferink tot een aantal bespiegelingen over een van onze grootste levensvragen…

“Worden wie je bent, dat is de grote opgave van het leven, ’s mens uitdaging. Maar hoe word je wie je bent? Hoe leer je jezelf kennen? Veel mensen kijken daarvoor naar binnen, schrijven dagboeken vol, mediteren of gaan in retraite. Dat gaat altijd om gevoelens, om reactie op mensen en gebeurtenissen. ‘Naar buiten gaan’ is minstens zo essentieel in je ontwikkeling. Je maakt iets mee en reflecteert: voelt het goed, krijg ik er energie van? Daarnaast moet je het geluk hebben dat er gebeurtenissen, mensen en omstandigheden zijn die iets in je wakker kussen. Immers, wie zou Porgy zijn zonder Bess, Willem Alexander zonder Nederland, Louis van Gaal zonder zijn Truus? Wie of wat is Kirsten Abels zonder Domein Holset?

Kirsten heeft vele, uiteenlopende, elkaar versterkende eigenschappen. Een hele mooie is dat ze perfect afstemt met haar gevoel. Ze kwam in aanraking met wijn, dat voelde goed en ging daarop door. Haar verstand zei haar een loopbaan als jurist te zoeken. Maar eenmaal aan de slag bij een accountantskantoor zei haar hart ’wegwezen hier’. En dat deed ze. Ervaren-voelen-handelen. Dat is Kirsten.

Bij Domein Holset zag ze de ambitie én de ongerichtheid van het bedrijf. ‘Hier kan ik iets mee’, wist ze meteen. Lang verhaal kort: een match made in heaven. Via Domein Holset kan Kirsten haar ambitie op professioneel gebied ruimschoots vormgeven. Via Kirsten ontwikkelt Domein Holset zich meer dan voortvarend. Domein Holset heeft veel baat bij de brille, de jarenlange ervaring, bij de kennis & power en het inzicht van Kirsten. Hoe mooi is dat? Dat je kunt worden wie je bent terwijl je vanuit je hart, op duurzame wijze, Limburgse mousserende kwaliteitswijnen produceert én op de kaart zet…

Kirsten, van harte gefeliciteerd!
Erik Leferink

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in