Thiessen, wijnkoper sinds 1717

0
695

In 1717 begon koopman Guillaume Thyssen zijn wijnhandel in een statig stadspand hartje Maastricht. Hier begon de bijzondere geschiedenis van Thiessen Wijnkoopers. Het indrukwekkende pand met z’n authentieke wijnkelders is één van Maastricht’s cultuurhistorische schatten.

Vrienden van Limburgse wijn ontvangen 10% korting op bij Thiessen gekochte Limburgse wijn

Drie eeuwen Thiessen

In 1717 vestigt “coopman van wijnen” Willem Thiessen zich in het pand Den Ancker aan de Grote Gracht. Hij is al snel de grootse wijnhandelaar van Maastricht. Het is een tijd waarin de wijnhandel floreert; de levensstandaard verbetert en steeds meer mensen verruilen bier voor wijn. Thiessen kan het zich permitteren om flink uit te breiden, tot aan het pand Den Soeten Naam in de Batterijstraat toe.

Het bedrijf blijft in familiehanden tot 1905, als Joseph Thiessen de zaak verkoopt aan Henri van Oppen, die al op jonge leeftijd bij hem in de leer is gegaan. Van Oppen afficheert de zaak als ‘Eerste Nederlandse Groothandel in BourgogneWijnen’; hij handhaaft de succesnaam Thiessen.

Het bedrijf komt dan in handen van de Amsterdamse drankhandelaar Willem Neumann en later de familie Penris. Zij moeten in de jaren zeventig concurreren met de supermarkten, die meer en meer wijnen gaan verkopen. Concurreren met deze giganten loont niet, inzetten op kwaliteit is het devies. De familie Penris maakt bij het ‘gesloten’ wijnhuis een winkel en stelt de wijnkelders open voor rondleidingen.

In 2003 gaat de wijnhandel over naar de huidige eigenaar: Marcel Mourmans. Het monumentale complex wordt flink verbouwd en gemoderniseerd, het historische karakter blijft centraal staan. Nog steeds liggen de eindeloze wijnkelders, waarvan de oudste delen in de vijftiende eeuw gebouwd zijn, vol bijzondere flessen. De oudste flessen dateren uit 1810.

Boek

De complete geschiedenis van Thiessen wordt beschreven in het boek ‘Thiessen Wijnkoopers’ dat verscheen in de serie Maastrichts Silhouet van Jo Boetsen en Wim Mes. Zij verdiepten zich in de historie van het wijnkopershuis, dat nu ruim driehonderd jaar bestaat.

(Bron: Dagblad de Limburger, 2014)

Wijnwinkel van het jaar 2015

“Deze winkel is ongelooflijk goed: prachtige ruimtes, mooie kelders, een eigen wijngaard achter het pand. Op zaterdag en zondag zijn er rondleidingen voor groepen en hun eigen wijn wordt er ter plekke gebotteld. Particulieren kunnen hun wijnen in de kelder bewaren. Vernieuwend en indrukwekkend. Het personeel is uitstekend opgeleid en zeer goed gekwalificeerd. Kortom: een winkel die meer dan de moeite waard is om te bezoeken. Hier kun je niet alleen terecht voor een fles wijn maar voor een totale wijnbeleving. Deze winkel is dan ook niet alleen onze aanbeveling waard, maar is de terechte winnaar. Van zo’n winkel krijg je trek in wijn.” (Jury Perswijn, 2015)

Thiessen
Grote Gracht 18
6211 SW Maastricht
www.thiessen.nl