Petro Kools “Ambassadeur Limburgse Wijn 2020”

0
164
Maastricht, 9 september 2020. Wijngaard Slavante. Uitreiking Ambassadeur Limburgse Wijnen 2020 aan Petro Kools van Da Vinci Maasbracht. (midden) door gedeputeerde Joost van de Akker (rechts) en eerste druivenoogst door Lidy van Kleef (links) Foto: Harry Heuts.

Dit jaar is door stichting Promotie Limburgse Wijn een “Ambassadeur Limburgse wijn”  benoemd: een inspirerend persoon die ons allen enthousiast maakt over de streekwijn. Wie dat geworden is? Petro Kools, mede-eigenaar, sommelier en meestergastheer van restaurant Da Vinci in Maasbracht.

Eerder werd restaurant Da Vinci nog onderscheiden als beste wijnrestaurant en voor door Amerikaanse magazine Wine Spectator voor de wijnkaart met een “Best of Award of Excellence 2020”.

Petro Kools heeft met deze zelfde passie veel van zijn gasten de Limburgse wijn laten ontdekken en waarderen. Zijn enthousiasme is een inspiratie voor vele vakgenoten

In de met meer dan 1000 verschillende wijnen van over de hele wereld gevulde kelder heeft Petro een indrukwekkende verzameling. Maar er is altijd een speciale plek voor de Limburgse wijn. Meer dan 30 verschillende Limburgse wijnen heeft hij op voorraad, variërend van stil tot mousserend.

Vanaf de lancering van de eerste wijnen van Wijngaard Kruisboom in 2011 is hij nauw bij het domein van de familie Maessen betrokken geweest: “Zo maak ik jaarlijks de proefnotities van de nieuwe wijnen en was ik betrokken bij de keuze van de zo kenmerkende matglazen fles. De eerste jaren heeft Marcel Neven van voormalig Wijndomein Mauritius de vinificatie gedaan en vanaf jaargang 2018 heeft Stan Beurskens het advieswerk en de vinificatie overgenomen.”

Dit jaar verraste Petro ons, om midden in de Covid-19 tijd, met een eigen cuveé te komen gemaakt van de druiven van St. Martinus en van Kruisboom.

Petro Kools heeft met deze zelfde passie veel van zijn gasten te Limburgse wijn laten ontdekken en waarderen. Zijn enthousiasme is een inspiratie voor vele vakgenoten. Te midden de eerste wijngaard van ons land, Slavante, kreeg hij de waardering uitgereikt door Joost van de Akker, gedeputeerde Provincie Limburg. Dit midden in de eerste wijngaard van ons land, Slavante.

Vanaf vandaag mag Petro Kools zich de “Ambassadeur Limburgse Wijn 2020” noemen.